Linkuri accesibilitate

„Valorile seculare ale poporului nostru constau în toleranţă”


Rogvaiv, artiști pledînd pentru toleranță
Rogvaiv, artiști pledînd pentru toleranță

Arcadie Barbăroșie: „politicienii noştri ne trag în obscurantism medieval.”


Intr-un interviu cu Europa Liberă, premierul Vlad Filat insista că nu va permite altor partide sau instituţii să „ia ostatecă Republica Moldova” din cauza Legii anti-discriminare. Or adoptarea acestei legii este una din condiţiile pentru ca moldovenii să obţină un statut liberalizat de acordare a vizelor pentru Uniunea Europeană. Acesta este argumentul rational şi politic.
Numai că Legea anti-discriminare, care se referă la protejarea minorităţilor etnice şi religioase, la persoane cu disabilităţi sau la femei, este o lege care încearcă să schimbe mentalităţi. De aceea, o lege test pentru societatea civilă. Liliana Barbăroşie despre initiative mai puţin „ortodoxe” de a mări permisivitatea societăţii
.

O femeia lovită cu nuci şi insultată pentru că poartă văl islamic, un copil de 6 ani izolat la grădiniţă pentru că are HIV, un homosexual vânat pe internet, iar mai apoi agresat şi jefuit - sunt poveşti reale ale unor cetăţeni moldoveni relatate pe paginile unei reviste on-line deschise şase luni în urmă de un grup de jurnalişti moldoveni. Natalia Ghilaşcu este autoarea ideii şi cea care administrează această pagină pe Internet. Când o întreb cum i-a schimbat această activitate percepţiile asupra proporţiilor discriminării în Republica Moldova, ea îmi spune:

„În principiu, cunoşteam despre aceste situaţii de discriminare, însă acum mi-am dat seama cât de multe categorii de oameni discriminaţi există. Ştiam că femeia este discriminată la salarizare în raport cu bărbaţii, dar nu-mi imaginam că ea poate fi discriminată atunci când vrea să intre într-un magazin fiind însoţită de un copil mic.”

De fapt, Natalia nu poate afirma deocamdată că activitatea sa şi a colegilor ei a reuşit să schimbe prea multe în mentalitatea cetăţenilor. Şi nici nu crede că prea mulţi eroi ai poveştilor relatate de revista sa chiar vor merge în instanţă ca să-şi apere drepturile dacă vor avea la îndemână o normă legală. Totuşi, ea crede că legea anti-discriminare, dacă va fi adoptată, va fi de folos:

„Legea anti-discriminare ar putea să intervină în ceea ce priveşte dovezile pe care ar trebui să le aducă acuzatul în judecată. Avantajul va fi că persoana vinovată va trebui să dovedească că nu a discriminat, şi nu invers, aşa cum se întâmplăm în prezent. Şi în acest mod, legea îi educă pe cetăţeni să fie mai atenţi, mai toleranţi faţă de minorităţi.”

Bloggerul şi comentatorul Denis Cenuşă, autorul mai multor articole în sprijinul legislaţiei anti-discriminare, crede că este nevoie de mult mai mult pentru popularizarea toleranţei printre moldoveni:

Denis Cenușă
Denis Cenușă
„Ieri, când am văzut că se discută despre publicitate sexistă şi s-a propus crearea unei comisii care va examina solicitările din partea cetăţenilor care se vor simţi frustraţi de anumită publicitate cu poze nud. Adică mesajele sexiste sunt importante, pe când mesajele homofobe pe nimeni nu interesează. Eu cred că o comisie de genul acesta ar trebui să apară, - dacă se exclude sintagma „minoritate sexuală” - fiind constituită şi din funcţionari, şi din reprezentanţi ai societăţii civile care să examineze mesaje homofobe, atitudini de acest gen, sau chiar mişcări, pentru că au apărut de exemplu astfel de mişcări on line îndreptate împotriva unei minorităţi.”

​Iar pentru analistul Arcadie Barbăroşie de la Institutul de Politici Publice nu societatea, ci politicienii sunt obstacolele din calea normelor anti-discriminare:

„Societatea noastră este foarte tolerantă, mult mai tolerantă decât alte societăţi. E altceva că vin tendinţe absolut nesănătoase din partea bisericii, din partea unor politicieni, care încearcă să speculeze ceva ce nu există şi să creeze nişte tendinţe absolut nesănătoase în societate. Şi politicienii noştri, în loc că înţeleagă acest lucru, ne trag în obscurantism medieval. Îmi pare rău să constat dar sunt mărginiţi.

Ei nu înţeleg de fapt că Mitropolia Moldovei nu face altceva decât să promoveze o politică formulată de Patriarhia Rusă, controlată de Kremlinul care are interese geostrategice imperiale. Nu sunt acestea valori seculare ale poporului moldovenesc. Valorile seculare ale poporului nostru constau în toleranţa”, crede Arcadie Barbăroşie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG