Linkuri accesibilitate

Munca asistenţilor sociali este ineficientă


Pe jos sau cu căruţa, dimineaţa la ţară
Pe jos sau cu căruţa, dimineaţa la ţară

Un interviu cu Mihail Motroi, şeful secţiei raionale Cimişlia de asistenţă socială.


În 2008 în primăriile din Moldova a apărut un nou tip de funcționar, asistentul social. Numărul lor actual este de aproximativ 1200, ceea ce sună poate bine, dacă nu adăugăm că fiecăruia dintre ei îi revine teoretic asistarea a 3000 până la 5000 de persoane, iar salariul mediu al asistentului este de 1500 de lei. Cum fac față asistenții, l-a întrebat Liliana Barbăroșie pe Mihail Motroi, șeful secției raionale de asistență socială Cimișlia.

Mihail Motroi: Nu-i eficientă activitatea asistentului pentru că, la nivelul sărăciei de astăzi, maxim ar trebui să aibă la deservire 1.500 de persoane, ca să fie eficient acest serviciu. Noi însă avem localităţi în care el are la deservire mai mult de 4.000 de locuitori. Aici e vorba deja de calitatea lucrului. Obiectivele care sunt puse în faţa asistenţilor sociali sunt supra mărite. Pentru că ar trebui un aparat mai mare să se ocupe de aceste probleme sociale. O persoană cu 4.000 de beneficiari este exclus să se ocupe. Problemele sociale să ştiţi că sunt cele mai mari din tot spectrul de probleme care sunt. Pentru că un om, dacă nu este social asigurat cu o bucăţică de pâine, cu un borş cald, cu un ceai, cu un prânz cald, atunci el nu se mai gândeşte la lucru. Suferă şi asistentul social, şi sistemul de asistenţă socială, şi cu atât mai mult beneficiarii. Fiindcă acordarea serviciilor pe care noi le prestăm la nivel comunitar este insuficientă.

Europa Liberă: Într-o localitate, ce servicii oferă un asistent social?

Mihail Motroi: În fişa de post a asistentului social sunt pe patru pagini înşiruite obligaţiuni. Probabil nici prim-ministrul nu are atâtea obligaţiuni.

Europa Liberă: Totuşi, câteva mai importante care sunt?

Mihail Motroi: Merg pe la bătrâni, fac evaluări. Acum iată am făcut un recensământ al copiilor. L-am terminat şi o luăm iar de la un capăt. Şi ei merg din familie în familie, apoi se ocupă cu ajutorul social, şi totodată ajutorul material, luarea la deservire ş.a.m.d.

Europa Liberă: Din câte înţelegem şi salariul lor este de doar 1.500 de lei, nu?

Mihail Motroi: Nici atât nu au toţi. Dar asistentul social minim trebuie să primească vreo 8 mii de lei. Pentru munca pe care o face, insultările pe care le suportă. Pentru că omul, când depune o cerere, el speră la un suport financiar. Când îi vine un refuz, clar că îşi expune toate emoţiile faţă de asistentul social. Măcar că noi suntem nişte executori ai legislaţiei în vigoare. Este foarte necesar acest serviciu, dar este într-un stadiu de formare deocamdată.

Europa Liberă: Câţi asistenţi sociali aveţi în raion?

Mihail Motroi: 25 avem, dar 42 minim ar trebui să fie. Şi se plâng, şi lucrează, pentru că nu au încotro de volumul mare de lucru şi de problemele mari sociale care sunt acum în localităţi. Cu atât mai mult că nevoile cresc şi merge abandonul acesta al copiilor faţă de părinţi, a părinţilor faţă de copii. Şi sunt nişte situaţii foarte ieşite din comun.

Europa Liberă: Cum vă închipuiţi, ce ar trebui să se schimbe ca să avem o asistenţă socială eficientă?

Mihail Motroi: În primul rând, ar trebui cizelat Codul Familiei. Ca să fie responsabilizaţi părinţii şi copiii. Atunci vor fi mai puţine probleme. Dar aşa, problemele acestea apar şi ele toate revin asistenţei sociale, da părinţii spre regret rămân într-o parte. Copii trebuie să aibă grijă de părinţi.
XS
SM
MD
LG