Linkuri accesibilitate

Un fost ambasador american la ONU acuză administrația Obama...


John Bolton
John Bolton

...ca ar fi la originea unei informații de presă cu privire la operațiuni secrete israeliene.


Care este explicatia oferita de ambasadorul John Bolton? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Barack Obama nu vrea ca Israelul sa atace instalatiile nucleare ale Iranului. Cel putin nu inainte de alegerile din noiembrie. Un atac ar crea instabilitate si ar duce la cresterea si mai accentuata a pretului petrolului, cu consecinte devastatoare asupra economiei americane si mondiale.

Bolton, care a fost ambasador la ONU in timpul presedintiei George W. Bush a raspuns unui articol aparut in revista Foreign Policy in care se arata ca Israelul ar avea acces la baze aeriene din Azerbaidjian, in apropierea frontierei cu Iranul. Articolul nu preciza ce intentii ar avea Israelul, dar sugera ca intentia ar putea fi sa atace Iranul. Bolton a spus ca „scurgerea de informatie in presa face parte din incercarea administratiei de a impiedica un atac israelian”.

Casa Alba nu a raspuns acuzațiilor lui Bolton. Fostul ambasador a explicat ca un atac din Azerbaidjan ar fi mult mai eficace decit unul din Israel pentru ca avioanele ar putea sta mai mult in apropierea tintelor, fara sa trebuiasca sa re-alimenteze. Bolton a adaugat insa ca dezvaluirea unor informatii atit de importante ar putea zadarnici planul israelian. Fostul diplomat a mai spus ca nu are dovezi care sa-i sustina afirmatiile ca administratia Obama ar fi dat presei, intentionat, informatiile respective. Dar el a reamintit ca in februarie, ministrul american al apararii, Leon Panetta spunea ca Israelul ar putea ataca Iranul, incepind cu luna aprilie.

Bolton crede, ca ipoteză, ca administratia Obama incearca sa opreasca un atac e plauzibila. Articolul din Foreign Policy citeaza surse guvernamentale de inalt nivel, in mod specific patru inalti diplomati si ofiteri de informatii. Una dintre sursele din serviciile de informatii este citata spunind ca Statele Unite urmaresc evolutiile respective si nu agreaza ceea ce se intimpla. Articolul nu precizeaza daca sursele sint de la Casa Alba si nu exista nici o dovada ca e vorba despre o scurgere de informatii intentionata. Dar Bolton e de alta parere cind spune: „e clar ca este o scurgere de informatii, orchestrata de administratie, nu este un rebel din CIA la origine”. Fostul ambasador continua „este ceva fara precedent sa dai la iveala astfel de informatii despre unul dintre aliatii nostri” – a spus Bolton.
XS
SM
MD
LG