Linkuri accesibilitate

Atenție escrocherie: piramide financiare, chilipiruri înșelătoare


O broșură a companiei MMM
O broșură a companiei MMM

Roman Chircă: „când o persoană face o escrocherie şi afirmă că nu este o escrocherie, ea tot escrocherie rămâne”.


Banca Naţională a Moldovei a avertizat recent că populaţia care îşi plasează banii în piramida financiară „MMM-2011”, riscă grav să-i piardă, fără nicio posibilitate de a-i recupera. BNM atrage atenţia că „MMM – 2011”, o versiune oarecum „modernizată” a reţelei piramidale din anii ʼ90, creată de Serghei Mavrodi, desfăşoară activităţi ilegale în Republica Moldova. Cât de gravă este situaţia de vreme ce Banca centrală a decis să emită avertismente? Şi ce trebuie să înţeleagă cetăţenii pentru a nu fi escrocaţi, unii poate din nou? Vom afla în următoarele minute opiniile de expert în acest sens ale directorului Institutului Economie de Piaţă, Roman Chircă.

Europa Liberă: Aşadar, dle Chircă, cel mai mare sistem piramidal din lume, MMM, (ca să pronunţăm ca în limba originalului) din cauza căruia milioane de foşti sovietici şi-au pierdut în anii ʼ90 banii, deseori chiar cei de subzistenţă, a revenit, inclusiv în Republica Moldova şi pare să renască cu vigoare din cenuşă. Banca naţională a emis un avertisment, în faţa a ceea ce pare să se dezvolte cu putere, inclusiv datorită unei publicităţi agresive. Cât de gravă vi se pare situaţia, de vreme ce BNM, iată, avertizează: nu vă jucaţi, că veţi pierde banii!

Roman Chircă:
„Eu cred că este puţin exagerată sintagma „cel
mai mare sistem piramidal din lume”, pentru că au existat în diferite perioade şi alte piramide, iar în mare parte economiile Occidentului sunt imune la astfel de oferte. Au avut o perioadă de înflorire aceste piramide în perioada prăbuşirii comunismului şi faza incipientă a economiei de piaţă, atunci când o parte a populaţiei confunda anumite noţiuni şi anumite instituţii financiare cu cele piramidale.

Şansele revenirii acestui escroc sunt minime, pentru că de data aceasta Serghei Mavrodi mizează pe sistemul online, or în Internet astfel de oferte şi escrocherii apar zilnic şi puţine dintre ele au reuşit să devină de proporţii. Focusarea acestei piramide
Sergei Mavrodi, fondatorul piramidei MMM, la 16 martie, la un tribunal din Moscova at Moscow court, 16Mar2012
Sergei Mavrodi, fondatorul piramidei MMM, la 16 martie, la un tribunal din Moscova at Moscow court, 16Mar2012
este exclusivă pe spaţiul post sovietic, or aici dumnealui crede că va avea cei mai mulţi susţinători, fiind din acelaşi spaţiu lingvistic şi cultural.”

Europa Liberă: De fapt, dacă ar fi să daţi o definiţie scurtă şi pe înţelesul tuturor a piramidei financiare, cum a-ţi formula-o?

Roman Chircă:
„Piramida financiară este un sistem financiar instabil, în care plăţile curente pentru depuneri se fac în baza noilor recruţi sau noilor deponenţi care participă la acest sistem. Se numeşte piramidă deoarece proporţia sau mărimea persoanelor care intră în acest joc este una geometrică şi sistemul devine instabil din considerentul că numărul de persoane care participă în acest joc nu este infinit şi mijloacele care sunt depuse nu sunt infinite.

Teoretic, dacă ar existat un număr infinit de persoane şi de mijloace financiare, piramida ar fi existat veşnic. Dar există un moment în care nu mai există mijloace şi piramida se opreşte atunci când nu se alocă mijloace pentru plata acestor dobânzi înalte. Suspect este faptul că se oferă nişte dobânzi enorme, incomparabile cu cele oferite de sistemul financiar-bancar şi acesta este primul indicator dubios în această ofertă.”

Europa Liberă: Deci, nu există caşcaval ieftin sau gratis decât în capcană. Avertismentul BNM referitor la piramida financiară ce pare să acapareze din nou tot mai mult public naiv moldovenesc este formulat la timp? Este deja întârziat? Ce efect poate avea?

Roman Chircă:
„Se pare că este la timp, pentru că nu există semnale că ar exista cineva care ar fi păgubit. Asta ar însemna că piramida se află în faza ei iniţială, când teoretic ar putea exista cineva care să beneficieze sau să aibă anumite câştiguri, pentru că piramida are nevoie de fapte şi demonstraţii că cineva a beneficiat şi a câştigat. Iar avertismentul mi se pare absolut corect, pentru că doar mediatizând şi făcând avertismente de acest gen putem informa populaţia să se abţină de la astfel de piramide. Iar în acelaşi timp, persoane încăpăţânate, care sunt avertizate că vor pierde banii şi doresc să o facă, nu au decât. Pentru că ei o fac pe cont propriu, într-un context în care sunt şi informaţi şi există toată informaţia pusă la dispoziţie.”

Europa Liberă: Totuşi, Guvernul are posibilităţi legale de a stopa activitatea acestei piramide? Sau se poate limita la ce-a spus Elţîn odată: „guvernul nu are treabă, nu a oferit nimănui garanţii şi nu se va amesteca”?

Roman Chircă:
„Guvernul are mai puţine instrumente. Mai mult decât atât, ceea ce organizează domnul Mavrodi în prezent nu întruneşte forma unui agent economic, nu este înregistrată o întreprindere care să ofere astfel de servicii financiar-bancare, fiind doar un site în Internet şi anumite persoane fizice care participă în acest sistem. Nu este efectuat în baza unei licenţe de instituţie financiară, respectiv autorităţile nu poartă răspundere şi nu pot garanta astfel de plasamente. Dar activitatea acestor persoane mi se pare că poate fi calificată într-o acţiune ilegală şi aceste persoane pot fi urmărite, fie pentru prestarea de servicii financiar-bancare, fie de activitate de antreprenoriat ilicite.”

Europa Liberă: Faptul că organizatorii avertizează: „Atenţie! Este o piramidă financiară! Nu oferim garanţii! Acţionaţi pe propriul risc!” ce înseamnă? O scuză? O posibilitate legală de-ase spăla pe mâini? Prin ce se deosebeşte, de exemplu, de avertismentul de pe pachetele de ţigări: „Fumatul omoară!” ?

Roman Chircă:
„E o încercare de a se spăla de responsabilitatea juridică. Dar atunci când o persoană face sau produce o escrocherie şi afirmă că nu este o escrocherie, ea tot escrocherie rămâne. Şi ceea ce este escrocherie în cazul dat este că această piramidă cu greu va face promisiunilor de a oferi aceste dobânzi la nivelul atât de înalt la care îşi propun.”

Europa Liberă: Dar dacă tot escrocherie rămâne, ce fel de reglementare a publicităţii există în Chişinău de vreme ce o piramidă ca MMM-2011 s-a bucurat, cel puţin până recent, şi din plin ea?

Roman Chircă:
„Este adevărat şi eu personal cred că modul în care au reacţionat mai multe agenţii de publicitate este mai mult o responsabilitate. Pentru că un difuzor, un agent publicitar nu poate plasa şi trebuie să fie o autocenzurare morală care ar opri promovarea şi publicitatea pentru anumite tipuri ilicite de activitate. Nu putem să facem publicitate pentru droguri, pentru alte activităţi criminale numai de aceea că dorim să obţinem bani din publicitate. Plasarea acestei publicităţi pe troleibuzele din Chişinău este o dovadă a iresponsabilităţii morale a Regiei de Transport care în goana după bani acceptă orice tip de publicitate. Mâine putem să vedem troleibuze care ar promova anumite activităţi criminale, nelegitime şi acest lucru nu mi se pare normal.”

Europa Liberă: Acest MMM are intenţia să redevină ceva asemănător cu imperiul de altădată. Are acum şi monedă - „mavro” - cum a fost botezată. Sigur că nu se mai vinde, ca altă dată la Moscova, până şi în cafeneaua Ministerului Finanţelor. Sigur că nu este escrocate fel de fel de vedete ca atunci, lumea s-a mai dumerit. Dar autorităţile ce pârghii au să protejeze cetăţeanul naiv, sau lacom, sau aventurier sau … cum o fi? Pentru că acest cetăţean când va pierde banii se va revărsa pe Piaţa Marii Adunări Naţionale şi va pretinde guvernului responsabilitate şi apărarea drepturilor sale…

Roman Chircă:
„Asta în cazul în care ar fi existat mai multe persoane implicate în acest sistem şi se vor considera eventual păgubite,. Dar, vedeţi chiar şi Mavrodi anunţă că este escrocherie înainte de tranzacţie, există informare publică masivă, există declaraţii ale instituţiilor statului, în cazul dat banca Naţională. Şi eu nu cred că acest fenomen va fi unul de proporţii. Dar eu cred că aceste persoane pot fi urmărite legal, pentru că ceea ce fac ei este acumulare de mijloace în calitate de persoane fizice, iar acest lucru poate fi calificat ca o activitate de antreprenoriat nelegitimă. De ce această persoană acumulează în contul persoanei fizice aceste mijloace, cu ce scop şi dacă se demonstrează că această persoană o face pentru o activitate aparent de servicii financiare, poate fi trasă la răspundere. Dar în acelaşi timp noi nu avem o legislaţie care ar prevede penalizarea şi oprirea piramidelor financiare…”

Europa Liberă: Tocmai asta voiam să vă întreb - în general, cât de vulnerabilă este R. Moldova în faţa unor atacuri financiare, indiferent că e un efect al piramidelor sau că sunt premeditate?

Roman Chircă:
„Majoritatea statelor lumii au legislaţie care descurajează apariţia piramidelor financiare. Noi din păcate nu avem aşa o legislaţie. Această legislaţie ar fi cuprins totalitatea parametrilor sau indicatorilor care arată faptul că aceste persoane creează un sistem financiar instabil, ceea ce va fi catalogat ca activitate de escrocherie financiară. Mai mult decât atât, piramidele financiare s-au diversificat. Ceea ce propune domnul Mavrodi este varianta veche, clasică a acestei piramide. Multe din piramide le avem şi pe teritoriul Republicii Moldova, acolo unde ele utilizează diferite produse şi se organizează sub formă de reţele de marketing, care în esenţă tot sunt piramide financiare şi sunt interzise în multe din statele UE şi în SUA.”

Europa Liberă: Dle Chircă, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG