Linkuri accesibilitate

Trebuie să citești ceea ce îți place...


Victoria Margineanu la lansarea cărții ei de versuri
Victoria Margineanu la lansarea cărții ei de versuri

Alla Ceapai de vorbă cu tînăra poetă Victoria Mărgineanu, care a debutat recent cu volumul „Ora H”.



Victoria Mărgineanu: „De obicei intru în librărie şi îmi aleg cărţile după autorii care îmi sunt preferaţi sau după titluri care îmi par interesante şi care te fac să vrei să afli ce este în acea carte. Sunt diverse liste recomandate în care poţi să găseşti cărţi bune, ca să nu se întâmplă că citeşti cărţi mai puţin bune.”

Europa Liberă: Se întâmplă că începi o carte şi renunţi la ea?

Victoria Mărgineanu
: „Da se întâmplă ai ales atunci când avem listele lungi care sunt la şcoală sau la universitate, sunt cărţi care nicidecum nu le poţi continua să le citeşti. Şi atunci nu cred că are rostul să o citeşti dacă nu vei înţelegi nimic din ea. Trebuie să citeşti ceea ce îşi place. Desigur unele cărţi este bine să le citeşti până la urmă ca să afli ideea principală ca să te gândești de ce nu ţi-a plăcut la început. Dar dacă o carte nicidecum nu este pe placul tău nu este neapărat să o continui. ”

Europa Liberă: Victoria de ce tinerii de azi puţin citesc?

Victoria Mărgineanu:
„Pentru că este această eră electronică, această eră digitală, prin care ei au reţele de socializare, prin care ei pot face alte lucruri care se spune că sunt mai cool. Însă şi cititul, şi poezia, şi arta în general este ceva care îl face pe tânăr să se regăsească, să fie el însuşi, fără a căuta prin intermediul acestor tehnologii.”

Europa Liberă: Cum putem face ca tinerii să citească mai mult. Ce este necesar ca tânărul să renunţe la era asta electronică şi să revină la carte?

Victoria Mărgineanu:
„E necesar ca tânărul să aibă o liberă alegere să nu fie impus să nu fie impus la şcoală să citească anumite opere, să i se dea exemple, să i se dea idei interesante şi el singur să caute pentru că doar astfel va descoperi ceea ce îi place lui, va descoperi stilul său.”
XS
SM
MD
LG