Linkuri accesibilitate

Corupție, corupționeri și crâşă


Cine este responsabil de corupţie în Moldova? Un interviu cu ministrul justiției Oleg Efrim.

Europa Liberă: În fruntea țării a ajuns un magistrat. Va fi mai ușor de promovat reformele în Justiție? Pentru că până nu demult Alianța spunea că nu prea reușește să implementeze reformele promise pentru că nu există șef de stat.

Oleg Efrim:
,,În primul rând sunt foarte bucuros că s-a rezolvat această problemă, care era o frână nu doar pentru reformele în Justiție, dar pentru multe alte reforme, pentru că de fiecare dată plana în față perspectiva unor alegeri anticipate. Și din moment ce s-a pus punct, sper că se va pune punct astăzi la Curtea Constituțională la subiectul alegerii președintelui, urmează să ne concentrăm doar pe realizarea reformelor, pe care le așteaptă de la noi cetățenii. Sunt sigur că în Justiție reformele vor merge mult mai ușor, vor fi susținute încă de un actor important, care este președintele țării. Fiind jurist de profesie, fiind magistrat înțelege atât starea reală, cât și necesitatea schimbării.”

Europa Liberă: Ce sugestii ați avea pentru noul șef de stat?

Oleg Efrim: ,,Nu cred că pot să am sugestii, pentru că dumnealui este o persoană cu o experiență enorm de bogată, este magistrat de profesie, a participat la mai multe reforme care s-au realizat în domeniul justiției, cunoaște din interior foarte bine starea de lucruri. Îi voi solicita să fie alături de Guvern în reformele pe care și le propune, să le susțină și în așa mod să atingem obiectivele care stau în fața noastră.”

Europa Liberă: Până la urmă cine este responsabil de corupție în țară?

Oleg Efrim:
,,Responsabil de corupție în orice țară este puterea, pentru că puterea are și trebuie să aibă mecanisme pentru a lupta cu corupția. În egală măsură această sarcină este pusă în fața Guvernului, instituției Parlamentului, cât și a Președinției, respectiv cu autoritățile competente în domeniu. Astfel încât cred că și aici președintele va avea un cuvânt greu de spus.”

Europa Liberă: Se zice că sistemele oligarhice, de monopol, cumătrismul, interesele personale ale demnitarilor ar face și ele parte din acest capitol – combaterea corupției. Așa să fie?

Oleg Efrim:
,,Sigur că da. Sigur că da, pentru că fenomenul corupției a atins amploarea pe care a atins-o în țara noastră grație la tot ce a derulat în decurs a 20 de ani. Și am ajuns prea departe pentru a nu interveni. Or, în caz contrar orice alte acțiuni în oricare alt domeniu nu contează și nu vom avea rezultatul scontat dacă nu vom atinge obiectivul în lupta cu corupția.”

Europa Liberă: Pe cât de eficiente sunt legile pentru combaterea corupției? Sunt voci care spun că ele ar fi ineficiente pentru că nu sunt puse în aplicare cum trebuie.

Oleg Efrim:
,,Marea problemă în țara noastră nu e calitatea legilor. Marea problemă este modul în care noi înțelegem să le realizăm, sau mai bine zis cum reacționăm atunci când ele sunt încălcate. Și nu se întâmplă nimic. Și atunci când vom obține ca legile să fie aplicate, iar în caz de neaplicare, persoanele care nu le aplică să fie trase la răspundere, iată atunci vom putea vorbi că nu avem nici corupție, sau atunci vom putea spune că am atins obiectivul și în justiție.”

Europa Liberă: Dar vreau să vă întreb – funcționarii care trebuie să aplice legile și nu o fac, nu sunt trași la răspundere e vina cui?

Oleg Efrim:
,,E vina autorităților care sunt chemate să asigure aplicarea legilor. Însă vorbim prea general acum, pentru a vă da un răspuns concret.”

Europa Liberă: Legea nu prevede sancțiuni clare pentru funcționarii implicați în acte de corupție?

Oleg Efrim:
,,Nu, legea prevede sancțiuni clare în anumite segmente este îngreunată activitatea din cauza că subiecții au statut special, cum ar fi în cazul judecătorilor și aici vorbim despre ridicarea imunității pentru fapte de corupție. Deci pentru a ușura activitatea Procuraturii generale și a Centrului pentru combaterea crimelor economice și a corupție. În alte domenii procesele nu se finalizează din varii motive – fie că organele de anchetă nu-și fac bine meseria, fie că instanțele de judecată frânează cazurile ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Ați fost recent la Strasbourg, ați avut o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, ați vorbit despre evoluția reformelor în sectorul justiției?

Oleg Efrim:
,,Da, acesta a fost subiectul discuției cu secretarul general al Consiliului Europei, l-am informat despre ultimele evoluții în domeniul reformei în sectorul justiției. Dumnealui era foarte bine informat, a dat aprecierea corespunzătoare modului în care evoluează reforma, a apreciat înalt strategia noastră de reformă în justiție în următorii cinci ani și planul de acțiuni pentru implementarea acestei strategii și ne-a asigurat că Consiliul Europei ne va sprijini și în continuare în procesul de reforme.”

Europa Liberă: De fapt se zice că exteriorul ar fi dorit mai mult stârpirea acestui flagel decât cei din interior. Voința politică acum e asigurată?

Oleg Efrim:
,,Nu cred că facem reformele pentru cei din exterior. Reformele le facem pentru cetățeanul nostru, care are nevoie de rezultatele acestor reforme. Sigur că din afară rezultatele acestui proces se vede și noi din afară suntem sprijiniți pentru această reformă. Eu înțeleg că așteptările oamenilor sunt foarte mari, dar este foarte complicat să stârpești, sau să nimicești ceea ce s-a construit pe parcursul a 20 de ani într-o perioadă de un an sau doi. Și din acest considerent ceea ce trebuie să știe cetățenii noștri e că reforma în justiție va avea loc în pofida la toate greutățile pe care le întâlnim.”

Europa Liberă: Recent aici, la Europa Liberă, am avut o masă rotundă, la care au participat emigranții moldoveni. Ei au recunoscut că atunci când revin acasă de peste hotare într-un fel ar fi impuși, să zicem așa, de sistem să dea bani pentru a-și rezolva problemele.

Oleg Efrim:
,,Știți, la un fapt de corupție întotdeauna participă cel puțin două persoane – cel care primește sau cere, și cel care dă. Cetățenii noștri care se justifică în acest fel, deci atunci când li se cere să dea, atunci el trebuie să meargă în altă parte, nu să dea banii. Trebuie să meargă să anunțe despre acest fapt de corupție. Dar din păcate și cultura noastră juridică, a societății în general împinge la acest fapt pentru că plătind unui funcționar corupt obții câteodată ceea ce nu ai dreptul, sau obții altfel decât si avea dreptul. Și din acest considerent și sunt tentați oamenii să dea, nu doar cei care să se ceară sau să primească.”

Europa Liberă: Alții din contra, cred că am putea să scăpăm de acest fenomen atunci când se vor îmbunătăți condițiile de muncă ale judecătorilor.

Oleg Efrim:
,,Această problemă este pe agenda noastră, chiar proiectul de lege este deja practic gata, urmează să treacă de Guvern. Salariile vor fi majorate substanțial, aceasta este prevăzut și în Strategia de reformă a justiției, doar că majorarea salariului propriu zis nu este o soluție sinecqanone pentru rezolvarea problemei corupției. Ea va fi asigurată împreună cu acțiuni de responsabilizarea a judecătorilor. Iar în privința altor funcționari încerca să utilizăm pe larg tehnologia informațională, astfel încât să excludem contactul om cu om. În mod special acolo unde vorbim despre servicii din partea funcționarilor.”

Europa Liberă: Domnule Efrim, mereu insistați să vorbiți despre o conlucrare cu instituțiile de forță ale statului. Vă reușește?

Oleg Efrim:
,,Ministerul Justiției este autoritatea care face politici în justiție. Celelalte autorități de forță sunt chemate să asigure aplicarea legii. Sigur că ne-am fi dorit să avem rezultate mai bune în modul în care înțelege Procuratura generală să reacționeze la faptele de corupție din sistemul de justiție. Același lucru față de Centrul de combatere a crimelor economice și corupției, același lucru față de Ministerul de Interne. Dar cred că suntem pe calea cea dreaptă și în curând rezultatele se vor vedea.”

Europa Liberă: Elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, are restanțe justiția la acest capitol?

Oleg Efrim:
,,Sigur că da, suntem în preajma a trei ani de la acest eveniment. Lumea așteaptă să afle cine a stat în spatele acestor dezordine în masă și persoanele vinovate să fie trase la răspundere. Este complicat în astfel de cazuri să găsești rapid persoanele vinovate, dar eu sper că într-un final Procuratura generală va ajunge să finalizeze acest caz și îl va remite instanței de judecată pentru a i se aplica sancțiunile care se cer.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare: când și cine va veni în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii?

Oleg Efrim:
,,Imediat după ce va fi investit președintele țării, urmează să purcedem la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta poate să aibă loc fie din membrii actuali care există, sau poate fi realizat după ce adunarea generală a judecătorilor își va delega un alt membru în locul domnului Timofti în Consiliul Superior al Magistraturii. Urmează, chiar la ședința de mâine se va pune în discuție acest subiect – când vom purcede la alegerea noului președinte al CSM.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:36 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG