Linkuri accesibilitate

Republica Moldova are nevoie de o stângă sănătoasă şi noi acest lucru îl vom asigura


Interviu cu Igor Dodon, Partidul Socialist.

Europa Liberă: Domnule Dodon, ce urmează?

Igor Dodon:
„Eu cred că în primul rând trebuie să constatăm că trei voturi au hotărât soarta ţării şi criza politică de trei ani.”

Europa Liberă: De ce aţi luat această decizie pe ultima sută de metri?

Igor Dodon:
„A fost o decizie nu simplă. A fost o decizie asumată şi un risc asumat. A fost o perioadă când am consultat detaliat opinia membrilor de partid. Am cântărit toate plusurile şi minusurile. Într-adevăr sunt şi avantaje şi dezavantaje şi în această decizie, şi în caz dacă nu votam. Până la urmă am luat decizia că interesul ţării trebuie să fie mai presus decât ambiţiile şi emoţiile personale. Vreau să vă spun că mi-am depăşit şi emoţiile personale, când am mers la întrevedere cu domnul Voronin. Eu nu am uitat şi nu uit ce a fost în ultimele luni. Am mers la această întrevedere pentru a da dovadă din partea noastră de maturitate politică şi am sperat foarte mult că voi vedea o maturitate politică din partea oponentului nostru politic, din partea colegilor de opoziţie, să numim aşa. Acum deja pot să deschid unele paranteze – a fost o discuţie foarte dură, categorică, că nu poate fi nici un dialog, că doar comuniştii sunt cei care au dreptate, că noi nu suntem în stare să creăm un partid de stânga. Evident că în această situaţie, când Partidul Comuniştilor şi liderul partidului continuă cu acest dialog şi cu acest discurs categoric şi tonalitate care nu este propriu unei persoane care pretinde să fie salvatorul ţării. Evident că aceasta tot a fost un argument în plus pentru luarea deciziei finale. Ar fi bine ca cei din interiorul PCRM, ca susţinătorii PCRM, ca cei care ies în stradă că decizia de astăzi, inclusiv a depins şi de poziţia radicală a liderului şi a conducerii Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Acum credeţi că se deschid alte orizonturi pentru destinul Republicii Moldova, odată cu alegerea şefului statului?

Igor Dodon:
„Eu sunt ferm convins că stabilitatea politică pentru următorii doi ani şi jumătate – trei deschid anumite perspective. În primul rând stabilitatea economică va fi un impuls pentru reformele pe intern deoarece atunci când toţi stăteau cu sabia deasupra capului că vor fi alegeri anticipate nu puteau să continue unele reforme necesare, reforme dureroase, însă necesare pentru dezvoltarea în continuare a economiei. Stabilitatea politică va da un impuls pentru investitorii străini care aşteptau, şi eu ştiu zeci de investitori care aşteptau să vină în Republica Moldova. Şi din Est şi din Vest, care doreau şi doresc să vină în Republica Moldova. Însă foarte mult depinde de cei care şi-au asumat actul de guvernare. Noi astăzi am spus foarte clar: noi rămânem în opoziţie, noi nu dorim funcţii, însă vom fi foarte duri şi critici faţă de actuala Alianţă de guvernare.”

Europa Liberă: Dar unde greşeşte Alianţa când e vorba despre reforme?

Igor Dodon:
„Agenţi economici cunosc foarte bine câte erori sunt în politica fiscală aprobată la sfârşitul anului trecut. Ei merg acum la organele fiscale pentru a obţine consultaţii şi aceia strâng din umeri şi nu ştiu cum să aplice forma legală pe care a aprobat-o majoritatea parlamentară la sfârşitul anului trecut. Şi eu preîntâmpinam despre aceasta şi nu s-a ţinut cont. Şi sunt multe, multe, foarte multe aspecte. Atât în domeniul social - au început optimizările şcolilor, închiderea şcolilor. Oameni buni, aceasta nu este o soluţie.”

Europa Liberă: Un pas înapoi nu mai poate face Guvernul.

Igor Dodon:
„Dar ce facem cu copiii? Aţi asigurat cu transport? Aţi asigurat drumuri bune pentru ca acest transport să funcţioneze?
Sunt o mulţime de întrebări aici. Noi vom fi foarte critici, foarte duri, vom veni şi cu propuneri, cum să îmbunătăţim situaţia. Noi vom fi cei care vom veni şi cu propuneri către cei care sunt la guvernare. Nu exclud faptul că în timpul apropiat va apărea un guvern din umbră de profesionişti din rândul socialiştilor.”

Europa Liberă: Ce scop urmăriţi prin crearea acestui cabinet de miniştri din umbră?

Igor Dodon:
„Acest cabinet de miniştri din umbră va veni cu analiza tuturor paşilor făcuţi de guvernare, monitorizarea zilnică, săptămânală. Eu nu exclud că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni.”

Europa Liberă: Care ar fi primii paşi pe care îi aşteptaţi să-i facă noul şef de stat?

Igor Dodon:
„Cred că ar fi bine să aibă întrevedere cu opoziţia. La moment în Parlament sunt două opoziţii. Este opoziţia socialistă şi opoziţia comunistă. Ar fi bine ca acest dialog pe care l-am avut în ultimele zile cu domnul Timofti să continue. Noi am convenit că dumnealui acceptă ideea noastră de a veni cu o lege cu privire la opoziţie. Şi vreau să vă spun că această lege va fi elaborată în timpul cel mai apropiat şi va fi propusă pentru a fi discutată în Parlament.”

Europa Liberă: Ce trebuie să cuprindă această lege a opoziţiei?

Igor Dodon:
„Inclusiv dreptul opoziţiei de a înainta şi de a fi incluse obligatoriu unele proiecte de legi pe ordinea de zi a Parlamentului. Pe parcursul ultimilor trei ani, făcând parte din opoziţie, inclusiv din PCRM, am înaintat zeci de proiecte, care nici nu au fost incluse în ordinea de zi. În lege trebuie să se regăsească un lucru foarte clar stipulat – că proiectele înainte de opoziţie, care ţin de anumite domenii cel puţin odată la două săptămâni se includ toate şi se pun la vot în Plenul Parlamentului. Dacă nu la această etapă, mai târziu trebuie să revenim la practica anului 2005-2006, când unele din unele din organele de control, cu funcţii de control, nu din guvernare, nu din actul de guvernare, însă care sunt pe lângă Parlament să revină opoziţiei, pentru ca opoziţia să aibă instrumente de control asupra actului de guvernare. Aceeaşi Comisiei electorală centrală majoritatea era în mâinile opoziţiei pe timpul guvernării comuniştilor. Aceeaşi Curte de Conturi majoritatea era în mâinile opoziţiei şi multe, multe lucruri care trebuie să fie incluse în legea cu privire la opoziţie. Noi o vom elabora şi o vom prezenta în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Acum credeţi că reformatarea s-a produs?

Igor Dodon:
„Până la sfârşitul acestui an socialiştii vor avea două priorităţi de bază: să continuăm reformatarea guvernării. Şi vreau să vă spun că din ziua de astăzi Alianţa pentru Integrare Europeană 2 nu mai există, deoarece acordul Alianţei pierde valabilitatea.”

Europa Liberă: Pierde valabilitatea că n-a fost ales domnul Lupu preşedinte, şi domnul Ghimpu speaker?

Igor Dodon:
„Da. Pierde valabilitatea pentru că în acel acord era indicat expres cine trebuie să fie preşedinte, cine trebuie să fie speaker. Însă reformatarea guvernării trebuie dusă până la capăt.”

Europa Liberă: Dar cum vedeţi reformatarea aceasta?

Igor Dodon:
„Reformatarea poate avea lor prin apariţia unei alte majorităţi parlamentare. Noi vom munci în această direcţie. Aceasta este unu la mână. Şi doi: noi vom face un referendum în municipiul Chişinău pentru a-i da vot de neîncredere actualului primar general al capitalei, domnului Chirtoacă. Acestea sunt două din priorităţile politice pentru următoarele luni.”

Europa Liberă: Bine, dar domnul Timofti a spus foarte clar că este cel care va promova programul de guvernarea AIE.

Igor Dodon:
„Domnul Timofti nu putea să spună altceva, pentru că preşedintele nu are dreptul să se implice în decizia majorităţii parlamentare. Majoritatea parlamentară a decis că acesta va fi programul de guvernare. Nu excludem că în ceva timp va fi altă majoritate parlamentară, care va lua altă decizie şi nu cred că preşedintele trebuie să se implice şi să fie categoric împotriva unei decizii a majorităţii parlamentare. Şi domnul Timofti fiind jurist, cunoscând foarte bine norma legală cred că va merge şi va acţiona conform normei legale.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, o largă majoritate parlamentară înseamnă cooptarea unor deputaţi comunişti, care eventual bănuiesc că credeţi că vor ajunge în Partidul Socialiştilor.

Igor Dodon:
„Eu nu cred că cei care vor pleca de la comunişti, mă refer la deputaţi acum, vor veni obligatoriu doar într-o singură formaţiune. Noi nu avem toate instrumentele necesare. Chiar dacă ideologic suntem mult mai aproape de către comunişti.”

Europa Liberă: Şi cum faceţi o altă majoritate parlamentară?

Igor Dodon:
„De aceea să spunem acum cine va pleca, când va pleca, unde va pleca este foarte prematur. Este evident un lucru – comuniştii s-au radicalizat, se radicalizează şi se marginalizează în continuare şi aici vreau să vin cu un mesaj: ar fi bine liderul partidului să înţeleagă că partidul este în această situaţie datorită ideologiei proaste din interiorul partidului şi să înţeleagă foarte bine a cui este vina. Vina este a celor care au dus Partidul Comuniştilor în această situaţie.”

Europa Liberă: Vă veţi mai întâlni cu Vladimir Voronin?

Igor Dodon:
„Posibil, de ce nu? Noi nu ardem podurile.”

Europa Liberă: Consolidarea stângii este un scop al Dumneavoastră?

Igor Dodon:
„Eu cred că Republica Moldova are nevoie de o stângă sănătoasă şi noi acest lucru îl vom asigura.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, vă întrebam cum se creează o altă majoritate parlamentară?

Igor Dodon:
„Majoritatea parlamentară alta poate fi creată în momentul când sunt mai mult de 51 de deputaţi.”

Europa Liberă: O nou constituţie: pledaţi sau nu?

Igor Dodon:
„Noi suntem categoric împotriva aprobării unei noi constituţii. Şi lucrul acesta l-am spus foarte clar şi în discuţia cu domnul Timofti. Şi a propos, acest lucru este inclus şi în testul statalităţii. Da, noi acceptăm modificarea unor articole, în special pentru modificarea procedurii de alegerea a preşedintelui. Socialiştii pledează ca Republica Moldova să fie un stat, o republică parlamentară, adică preşedintele să fie ales în Parlament. Şi atunci criza politică nu se va repeta, sperăm. Eu cred că la această etapă nu poate fi vorba de o constituţie în redacţie nouă, noi vom fi categoric împotriva acestei abordări. Însă suntem gata să examinăm modificările Constituţiei pentru a nu permite blocaje politice în continuare.”

Europa Liberă: Pentru ca Moldova să obţină regimul liberalizat de vize are nevoie şi de adoptarea legii anti-discriminare, despre care se discută foarte controversat. Ce punct de vedere împărtăşiţi?

Igor Dodon:
„Eu ştiu că mai multe ţări au obţinut regimul liberalizat de vize şi fără aprobarea unei astfel de legi. Aici totul depinde de capacitatea de negocieri a actualei guvernări. Noi suntem categoric împotriva aprobării acestei legi şi noi vom vota împotrivă. Şi am sugerat şi vom insista ca actuala guvernare să ia în consideraţie această opinie şi să renegocieze, inclusiv cu cei de la Bruxelles.”

Europa Liberă: Toată lumea se întreabă care vor fi relaţiile cu bruxellesul şi care vor fi relaţiile cu Moscova. Actualul preşedinte nou ales ce trebuie să facă pentru a menţine echilibrul?

Igor Dodon:
„Actualul preşedinte nou ales trebuie în primul rând să conştientizeze că nu este preşedintele Alianţei pentru Integrare Europeană. O parte a societăţii nu este de acord, inclusiv cu procesele de integrare europeană şi aşa arată toate sondajele. O parte doresc integrarea europeană, o parte, 50 la sută, în funcţie de sondaje doresc integrare euro-asiatică. Şi aici preşedintele trebuie să fie un preşedinte al tuturor. De aceea categoric vectorul politicii externe nu poate fi înclinat într-o singură direcţie. Da, s-a luat decizia să fie prima vizită la Bruxelles, înţelegem această decizie. Însă cred că important va fi ca a doua vizită oficială să fie la Moscova. Cu atât mai mult că în timpul apropiat şi la Moscova vor fi unele procese importante, va fi inaugurarea noului preşedinte. Din câte cunosc, posibil în mai va fi o întrevedere a liderilor ţărilor CSI. Şi a propos, acest lucru i l-am spus domnului Timofti. Domnul Timofti trebuie să participe obligatoriu şi dumnealui mi-a dat asigurări că la sigur va participa. Şi la sigur că va fi un preşedinte care va ţine cont şi de opinia altei părţi a societăţii.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, cine din cele trei figuri trebuie să poarte negocieri cu Evgheni Şevciuc? Premierul, speakerul sau preşedintele?

Igor Dodon:
„Dacă se discută subiecte politice evident că este preşedintele Republicii Moldova, dacă se discută subiecte ce ţin de procesele economice şi sociale această persoană trebuie să fie la sigur primul ministru Republicii Moldova, însă problemele politice existente între două maluri ale Nistrului pot fi rezolvate primordial prin prisma soluţionării problemelor economice şi sociale. Dacă o să începem să rezolvăm mai multe din problemele care au fost create pe parcursul acestor 20 de ani – probleme de ordin economic între agenţii economici, că suntem două sisteme absolut diferite, fiscale chiar. La noi există TVA, acolo nu există, este cu totul alt sistem de impozitare. Aceste probleme trebuie să începem să le soluţionăm. Sunt mai multe probleme sociale, este vorba de şcolile din partea stângă a Nistrului, este vorba de problemele cetăţenilor de acolo – dreptul la pensii, dreptul la asigurări sociale. Sunt o mulţime de probleme, cu aceasta trebuie să începem. Şi aici rolul primului ministru al Republicii Moldova este determinant.”

Europa Liberă: Dar asigurarea cu gaze naturale şi cu energie ar putea să împreuneze cele două maluri ale Nistrului?

Igor Dodon:
„Datorii nu are partea stângă sau dreaptă, datorii au agenţii economici. Datorii are Moldova-gaz şi filiala sa din partea stângă a Nistrului. De aceea în ceea ce ţine de datoriile la consumul de gaze este o problemă a agenţilor economici. Nu este nici o garanţie de stat în acest sens, trebuie să fie discutată la nivelul agenţilor economici, evident cu suportul guvernelor Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse. În ceea ce priveşte asigurarea cu energie electrică, există Centrala de la Cuciurgani şi atunci când a fost construită, a fost construită cu scopul de a asigura cu energie electrică nu doar Republica Moldova, dar şi regiunea inclusiv. Deoarece dacă această centrală va funcţiona conform capacităţilor pe care le are aceasta va permite ca Republica Moldova să fie un exportator important de energie electrică, atât în Est, cât şi în Vest. De aceea aici trebuie să ne uităm care ar fi interesul global ar Republicii Moldova. Şi aici nu trebuie să divizăm malul stâng sau malul drept. Trebuie să vedem împreună ce trebuie să facem pentru ca această centrală să funcţioneze la maximum şi vom obţine încă o categorie de marfă, care se exportă din Republica Moldova şi vom câştiga doar.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:05 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG