Linkuri accesibilitate

Un prost: Dan Șova


Afirmațiile stupide ale avocatului-istoric, care contrazic violent documente istorice, negarea Holocaustului și a suferințelor evreilor din România au stârnit consternare, dar și protestul istoricilor și al unor importante organizații naționale și internaționale.

Dan Șova este prototipul politicianului descurcăreț de la primul contact cu politica. Și care face carieră arzând etapele. Isteț, pe alocuri inteligent, muncitor, a speculat toate oportunitățile ivite. Unii numesc asta arivism, pragmaticii - plan de ascensiune socială.

Și a înțeles iute că pentru o carieră de succes e nevoie de un protector. Ascensiunea lui politică a explodat sub pulpana colegului de generație, Victor Ponta. Avocat de succes, mai ales în afaceri cu statul, a avut grijă ca roadele financiare să se reverese și asupra amicului Victor Ponta, care tocmai își făcea ucenicia pilotat de simpatia lui Adrian Nastase.

Legați prin fire avocațești, financiare și automobilistice, pasiunea pentru curse a lui Ponta a fost sponsorizată de Șova, era firesc ca atunci cînd primul a ajuns sculă mare în PSD să-și răsplătească prietenul. Era gata să-l numească șeful organizației București. Planul a eșuat, dar a fost încununat de succes odată cu numirea ca purtător de cuvânt al PSD, post de mare expunere și de vizibilitate publică. Postul părea că vine turnat pe calitățile lui Dan Șova: agresivitate posacă, cu tendințe autoritare, impertinență, aroganță vecină cu proasta creștere, unii îl considerau chiar un „benign zbir de partid”. Senator, cu multe funcții în diverse comisii de comitete, cadru universitar, prezentat ca viitor ministru al Justiției, Dan Șova era un om de viitor!

Numai că în mai puțin de zece zile de la numire, noul purtător de cuvânt al PSD și, se înțelege, mai ales al lui Victor Ponta, a capotat lamentabil, dovedindu-se un prost. Un prost cu diplomă, cert, chiar cu două diplome, dar prost. Prost ca noaptea. Și culmea, într-un domeniu în care are și o diplomă. Cu aplombul sfertodoctului școlit, Dan Șova a afirmat public că dacă evreii au fost unii dintre cei care au suferit cel mai mult în al doilea război mondial, datorită mareşalului Antonescu, ei s-au simţit în siguranţă pe pământ românesc. Mai mult chiar, niciun român nu ar fi participat la masacrul evreilor de la Iaşi unde, potrivit lui Șova, „nu au fost ucişi evreii”, au fost uciși, de soldaţii din armata germană, doar 24 de cetăţeni români de origine evreiască.

Afirmațiile stupide ale avocatului-istoric, care contrazic violent documente istorice, negarea Holocaustului și a suferințelor evreilor din România au stârnit consternare, dar și protestul istoricilor și al unor importante organizații naționale și internaționale. Pentru a stopa incendiul și pagubele politice, Victor Ponta l-a suspendat pe Dan Șova din postul de purtător de cuvânt, l-a trimis la Muzeul Holocastului din de la Washington pentru a-și face temele la istorie și a explicat doct că e o problemă de ignoranță. Dar a și relativizat puțin incidentul: „Șova e ignorant, nu antisemit, cum sunt mulți alți români”!

Însă Dan Șova n-ar trebui sa se ducă la Washington pentru a se informa despre Holocaust. Există în țară informații și documente pe această temă. Totul este să vrei să le vezi. Dar e greu pentru cineva care pare înrobit tezelor cărții „Naționalistul”, apărută sub egida unui institut al Academiei, condus de Gheorghe Buzatu, vechi argat la național- comunismului, al securității și al reabilitării lui Ion Antonescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG