Linkuri accesibilitate

Nu putem discuta despre egalitate cu Tiraspolul


Eugen Carpov
Eugen Carpov

Eugen Carpov: „Dacă reprezentanții din Tiraspol vor merge pe aceleași căi ca şi echipa lui Smirnov, concluziile se vor impune de la sine.”


Europa Liberă: Domnule Carpov ce înseamnă această insistență a Tiraspolului de a se pune pe picior de egalitate în cadrul negocierilor în formatul 5+2 cu Chișinăul?

Eugen Carpov: ,,Nu putem discuta nici un fel de picior de egalitate cu Tiraspolul pentru că suntem pe poziții diferite. Avem un proces comun, care se numește de reglementare a conflictului transnistrean. În acest conflict avem un format pentru discuții, acest format este 5+2. Pe lângă acest format există și alte instrumente, pe care le avem la îndemână. Adică sunt discuțiile directe între Chișinău și Tiraspol și ca un mecanism, care urmează să fie eficient, sunt grupurile de lucru sectoriale, adică grupurile care sunt responsabile pentru subiecte concrete, care astăzi constituie probleme pentru populația din Republica Moldova, pentru agenții economici. Mă refer la ambele maluri ale râului Nistru.”

Europa Liberă: Dacă e s-o citez pe Nina Ştanski, cea care e în fruntea diplomației de la Tiraspol, ea spunea că la reuniunea de la Dublin Chişinăul nu ar fi făcut nici o propunere pentru reintegrare. Ce a avut ea în vedere?

Eugen Carpov: ,,Este o întrebare care trezește semne de întrebare. Am observat și eu că la Tiraspol s-au făcut comentarii, care, vreau să vă spun cu toată responsabilitatea, pe alocuri nu corespund realității. La Dublin delegația de la Chișinău a venit cu suficiente propuneri pentru ca să putem să ne mișcăm înainte în definitivarea documentelor de care ne-am ocupat acolo.”

Europa Liberă: Care au fost aceste propuneri?

Eugen Carpov: ,,Vreau să vă spun că și la reuniunea din Vilnius, și la reuniunea din Dublin am avut propuneri pentru fiecare punct din documentele discutate. Dar am avut o poziție foarte clară, astfel ca să asigurăm elementele necesare procesului, care să decurgă într-o manieră constructivă, pragmatică, într-o manieră care să fie orientată spre obținerea unui rezultat.

Totodată nu trebuie să lăsăm la o parte documentele care ghidează procesul 5+2 și aici m-aș referi la Protocolul de la Bratislava din 2002, care spune foarte clar că în cadrul negocierilor în formatul 5+2 urmează să fie elaborate înțelegeri, care într-un final să constituie parte a acordului de reglementare definitivă a conflictului transnistrean. Adică acesta este un format pentru discuții politice. Iar discuții referitor la aspectele practice trebuie să le purtăm în primul rând la nivelul Chișinău și Tiraspol.

După care sigur că putem să venim și în formatul 5+2 cu anumite înțelegeri pe care să le punem împreună pentru ca să ajungem la acel final, care cu siguranță va include și aspectele reglementării politice, și aspecte militare și de securitate, evident și elemente care vor fi pentru a reglementa situația economică și probleme sociale și alte chestiuni.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, până la urmă, cu noua putere de la Tiraspol este mai ușor de negociat în eventualitatea identificării unei soluții durabile pentru problema transnistreană?

Eugen Carpov: ,,Este prea devreme să avem concluzii cum este mai ușor sau cum a fost mai bine. Anumite percepții inițiale noi le-am făcut publice și am spus că într-adevăr este produsă o schimbare. Ca formă avem schimbări, urmează să vedem care sunt elementele de conținut. Dacă reprezentanții de la Tiraspol vor merge pe aceleași căi, care până nu demult au mers cei din echipa lui Smirnov, cred că atunci concluziile se vor impune de la sine.”

Europa Liberă: Credeți că odată cu venirea lui Vladimir Putin la Kremlin sprijinul pentru Tiraspol va fi altul decât a fost până acum? Unele voci, unii analiști înclină să creadă că Vladimir Putin va încerca să atragă și mai mult regiunea transnistreană de partea Federației Ruse.

Eugen Carpov: ,,Eu aș spune că Federația Rusă a fost prezentă în Tiraspol de la dispariția Uniunii Sovietice, continuând cu momentul când Republica Moldova a devenit stat suveran. Federația Rusă și astăzi este prezentă acolo chiar și prin trupele militare, care staționează în regiunea transnistreană.

Referitor la schimbările de la Moscova, eu aș spune că conflictul transnistrean pentru președintele Putin nu este un subiect nou. Republica Moldova a avut un dialog cu Federația Rusă pe problema respectivă și pe parcursul celor opt ani de președinție a domnului Putin, în perioada anterioară. Sunt convins că domnul Putin cunoaște pozițiile principiale ale Republicii Moldova, pe care noi nu le-am schimbat și nu putem să le schimbăm. Și acestea sunt reglementarea conflictului transnistrean în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Până acum atât pe perioada președinției lui Vladimir Putin, cât și pe perioada președinției domnului Medvedev am avut sprijin, exprimat oficial din partea autorităților ruse asupra modului de soluționare, pe care l-am enunțat mai devreme. Eu sunt convins că și viitoarele autorități ale Federației Ruse vor urma aceleași principii.”

Europa Liberă: Tot mai mult se insistă acum să se spună că ar exista această înțelegere între Federația Rusă și Germania referitor la federalizarea Republicii Moldova. Folosiți acest element în cadrul negocierilor? Cum apare acest subiect în actualitate?

Eugen Carpov: ,,Doar pot să reconfirm că Republica Moldova nu a discutat nici cu Federația Rusă, nici cu Germania, mă refer la autoritățile din ultimii doi ani și jumătate, nu a discutat soluții, care ar presupune federalizarea Republicii Moldova. Noi nu am ajuns la o asemenea etapă, când să discutăm în detalii forma și conținutul soluționării conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Rămâneți la ideea că regiunii ar trebui să i se ofere o autonomie largă?

Eugen Carpov: ,,Este evident.”

Europa Liberă: Dar există acest proiect de statut pentru regiunea transnistreană?

Eugen Carpov: ,,Proiectul de statut va fi un element de lucru în cadrul formatului 5+2. Până în prezent asemenea proiecte nu s-au discutat. Eu vreau să vă spun că asemenea proiecte ar putea exista și la Tiraspol, și la Chișinău, și la Moscova, și la Bruxelles, și în alte capitale, dar atâta timp cât ele nu sunt făcute publice, atâta timp cât ele nu sunt puse pe masa de negocieri, acestea sunt doar intenții sau viziuni ale unuia dintre participanții acestui format.

Până în prezent noi nu am discutat asupra unui document care să reprezinte un statut. Dar sper foarte mult că după ce vom conveni asupra principiilor și reglementărilor pentru procesul de negocieri, etapa următoare se va concentra pe aspecte politice și în primul rând pe statutul regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: La următoarea reuniune ce veți discuta?

Eugen Carpov: ,,Vom continua discuțiile pe subiectele care au fost pe agenda reuniunii de la Dublin. Documentul pe care l-am menționat și vom încerca să convenim exact asupra domeniilor care vor constitui subiecte de discuții ale acestui statut sau mai bine zis a reglementării definitive a conflictului transnistrean, pentru că exact așa este scris în protocolul de la Bratislava din 2002. Următoarea reuniune se presupune că va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie, probabil la Viena.”
XS
SM
MD
LG