Linkuri accesibilitate

Pedepsirea pedofililor: o măsură oportună și necesară


Afiș al campaniei împotriva abuzului sexual al copiilor în Moldova.
Afiș al campaniei împotriva abuzului sexual al copiilor în Moldova.

Valeriu Munteanu (PL): Moldova a devenit o destinație turistică internațională pentru pedofili.


Parlamentul a decis: pedofilii vor fi castraţi chimic în mod obligatoriu, iar cei care comit infracţiuni grave faţă de libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei vor fi castraţi chimic de la caz la caz, aşa vor decide judecătorii. Cât de justificată, sigură, şi eficientă va fi această lege în calitate de pavăză împotriva valului tot mai puternic de crime cu caracter sexual? Vom discuta în această dimineaţă cu deputatul liberal care a iniţiat această lege, Valeriu Munteanu.

Europa Liberă: Aşa dar, conform amendamentelor la Codul Penal, care vor intra în vigoare de la 1 iulie, în Republica Moldova pedofilii vor fi castraţi chimic în mod obligatoriu, iar cei care vor comite alte crime cu caracter sexual vor fi suporta aceeaşi pedeapsă, suplimentar la detenţie, dacă justiţia va considera că este îndreptăţit. Să precizăm că această castrare chimică presupune inhibarea provizorie a dorinţei sexuale prin administrarea unor preparate puternice şi, e de remarcat, scumpe, spre deosebire de castrarea simplă, dureroasă şi fără nicio nădejde de refacere – cea chirurgicală. În primul rând, Dvs., dl Munteanu, ca iniţiator şi autor al proiectului devenit, iată, lege: prin ce aţi justificat adoptarea unei astfel de pedepse, suplimentar la cele existente deja pentru crime sexuale?

Valeriu Munteanu: „Inspirat probabil din cazurile care au apărut în presă, am studiat această cazuistică timp de jumătate de an, cred; am făcut mai multe interpelări la instituţii precum Ministerul Afacerilor Interne, Procuratură generală, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi protecţiei Sociale pentru a vedea care sunt datele pe care le deţine statul la acest capitol şi vreau să vă spun că am rămas oripilat de datele pe care le-am primit.

În Republica Moldova în ultimii cinci ani, perioadă supusă verificării, creşte de la an la an infracţionalitatea la acest capitol. Alarmant este că cei care comit asemenea orori n u suportă repercusiuni foarte grave, sunt condamnaţi la 1,2, 3 ani de închisoare, după care sunt iarăşi în libertate şi, culmea, comit aceleaşi infracţiuni în mod repetat. Doar în perioada supusă monitorizării, 15 persoane au comis infracţiuni, au ispăşit sau nu au ispăşit pedepse, după care iarăşi din nou au comis asemenea infracţiuni. Psihologii de fapt spun că aceste infracţiuni pot să fie comise în proporţie de sută la sută din nou, pentru că aceştia oameni cu adevărat sunt bolnavi. Mai mult decât atât.

Aceleaşi date ne indică că în ultimii ani Republica Moldova a devenit din păcate şi spre ruşinea noastră o destinaţie turistică mai puţin obişnuită pentru violatorii din toate ţările Europei, care vin să-şi satisfacă poftele carnale, animalice aici în Republica Moldova şi noi trebuie să ne protejăm copii. În acelaşi timp, am studiat experienţa unor ţări precum Danemarca, Germania, Polonia, de unde direct m-am inspirat, care au aplicat în legislaţia lor, au adoptat în legislaţia lor asemenea prevederi şi iată s-au dovedit a fi eficiente. În Polonia doar într-un an de implementare a acestei legi, şi în Polonia este obligatorie cum este şi în Republica Moldova acum castrarea chimică a pedofililor, a scăzut de peste 70 la sută această infracţionalitate. Sunt absolut sigur că şi în Republica Moldova va scădea sau practic va dispărea această ruşine de pe faţa pământului.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, de ce nu castrare chimică sau, altfel spus, tratament al unei boli de fapt, benevolă? Aţi invocat exemplul Germaniei, unde bineînţeles că se conştientizează, ca şi în Republica Moldova şi alte ţări, necesitatea unor pedepse extraordinare pentru acest gen de crime. În Germania însă în urma castrării chimice benevole a persoanelor care au comis violuri împotriva minorilor, recidiva s-a redus, dacă cifrele nu mint, de la 84% la 3%" – aţi remarcat chiar Dvs. De ce s-a insistat totuşi asupra castrării obligatorii…?

Valeriu Munteanu:
„La început, în proiectul de lege iniţial, am propus ca castrarea chimică să se producă, să aibă luni în primele trei luni de detenţia a criminalilor. După care, în urma consultărilor, în urma insistenţelor unor colegi, am zis că această castrare poate avea loc în ultimele trei luni de detenţie, mergând pe ideea că oricum criminalul va sta 2,3,4 sau 20 de ani în puşcărie în funcţie de gravitatea infracţiunii.

Eu sunt absolut sigur că în Republica Moldova, având în vedere factorii pe care îi avem noi socio-culturali, şi economici, şi de alte genuri de tot felul de relaţii, aceasta nu ar fi fost o măsură efectivă. Vă spuneam că modelul pe care l-am ales pentru Republica Moldova este o compilaţie între modelul american şi cel polonez, de exemplu, care este obligatoriu, şi alte modele europene care au o altă cultură, societatea lor este la un alt nivel şi ei au optat pentru castrarea benevolă. Vizavi de durere şi vizavi de castrarea fizică, eu vreau să vă spun că în Cehia, de exemplu, ţară membră a UE, se practică acest lucru şi, de fapt, nu i se înlătură nimic, nu i se înlătură testiculele, ci doar din interiorul testiculelor i se înlătură acea glandă care secretă testosteronul. Adică nu există absolut nici o problemă nici aici.

Pentru a nu fi învinuiţi, pentru a nu atrage asupra noastră repercusiunile unor convenţii sau denunţarea unor convenţii la care suntem parte am optat pentru castrarea chimică care cu siguranţă este compatibilă cu toate angajamentele noastre internaţionale. Şi din păcate ieri am văzut mai multe emisiuni, una în mod special, unde au venit tot felul de specialişti şi apărau şi se gândeau la sănătate: ce o să se întâmple, ştiţi, că dacă îi castrăm chimic, oamenii aceştia pot să se îngraşe, o să li slăbească imunitatea… Dar nu am văzut nici un invitat care să vină şi să spună da ce se întâmplă cu copii aceştia care sunt violaţi, da ce se întâmplă pe parcursul vieţii lor. La asta trebuie să ne gândim.”

Europa Liberă: E de înţeles, dle Munteanu, dar chiar Germania, unde se aplică benevol, ca alternativă la altă pedeapsă, a fost chemată din câte se cunoaşte să renunţe poate la această practică. Chiar dacă acolo condamnaţii insistă, după îndelungate termene de detenţie, înainte de a fi puşi în libertate, să fie izbăviţi de această boală şi ei spun: sunt bolnav, ajutaţi-mă, nu vreau să mai fac rău, castraţi-mă chimic!

Valeriu Munteanu:
„Oricum, sunt absolut sigur că colegii noştri din vestul Europei, bunii noştri prieteni o să ne înţeleagă. Pentru că această ciumă şi această problemă nu există acum pe teritoriul lor. Tot felul de alienaţi mental din întreaga Europă, şi din SUA, şi din Asia am înţeles mai nou unde nu pot acum să-şi satisfacă aceste pohte carnale şi unde pentru asemenea infracţiuni există inclusiv pedeapsa cu moartea, vin în Republica Moldova. Şi pentru 10 euro sau pentru 10 dolari îşi satisfac aceste pofte animalice.

Este problema Republicii Moldova şi de mai multe ori, sunt şi membru supleant al delegaţiei moldoveneşti la APCE, şi colegii noştri ne-au spus că este dreptul nostru suveran să ne stabilim legislaţia şi trebuie să avem grijă de problemele care sunt în Republica Moldova şi nimeni niciodată nu o să se gândească mai mult decât ne gândim noi. Şi iată ne-am gândit şi eu sunt absolut sigur că este compatibilă. Dacă este compatibilă pentru alte ţări europene şi nimeni nu a fost exclus din Consiliul Europei, nu s-a atenţionat, nu i s-a pus embargo, cu siguranţă nici pentru Republica Moldova nu o să fie o problemă.

În acelaşi timp, nimeni în Europa nu o să se gândească mai mult decât noi la copii, la sutele de victime care există în urma acestor infracţiuni. Pentru că ceea ce este declarat, ceea ce este înregistrat astăzi la Ministerul de Interne, la Procuratura Generală, sunt absolut sigur că este doar vârful de aisberg. Marea parte a acestor infracţiuni este în apă, pentru că din păcate în satele Republicii Moldova, acolo unde există o anumită gândire patriarhală, părinţii nu denunţă aceste infracţiuni, ca să nu râdă satul, ca să nu spună lumea, să nu arate cu degetul sau altceva. Şi acest fenomen, această infracţionalitate are de fapt o amploare mult, mult mai mare.”

Europa Liberă: Sunt specialişti care spun că această castrare chimică are doar efecte temporare, poate fi uşor refăcută şi în plus e costisitoare (500 de euro?) Chiar Rusia se pare că a renunţat la un moment dat deoarece ar costa prea mult. Contribuabilul din R. Moldova îşi poate permite să finanţeze şi descurajarea sexuală prin preparate a pedofililor?

Valeriu Munteanu:
„Pot să vă explic. Nu este adevărat. În SUA acest tratament medicamentos este unul folosit încă din anii 20 ai secolul trecut. Poate fi foarte efectiv în funcţie de medicamentul folosit pentru tratarea acestor „monştri” pe care iată îi avem printre noi. Vorbeaţi de Rusia. Rusia, de fapt, a promulgat deja această lege, deşi a iniţiat-o mult după noi. Eu am iniţiat această lege în iulie, deşi vă spuneam că vreo jumătate de an ne-a luat ca să scriem această lege şi să facem comparaţii. Eu sunt absolut sigur că este o măsură efectivă, şi nu doar oportună, dar şi necesară pentru Republica Moldova.

Europa Liberă: Dle Munteanu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG