Linkuri accesibilitate

Reacția lui Igor Dodon la posibilele candidaturi pentru funcția de şef al statului


Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule Dodon, atât premierul Vlad Filat, cât şi preşedintele interimar Marian Lupu au confirmat pentru Europa Liberă că s-au oprit cele două formaţiuni la doi candidaţi - cea a domnului Ion Ababii, şi cea a Veronicăi Bacalu pentru funcţia supremă în stat. Ce părere aveţi despre aceste două candidaturi? Şi care ar fi mai potrivită?

Igor Dodon:
„Noi am auzit despre poziţia oficială a liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană referitor la aceste două candidaturi. Partidul Socialiştilor este gata să le examineze, în opinia noastră sunt candidaturi demne de a ocupa funcţia de preşedinte al ţării. Mai mult decât atât - consider că chiar toată opoziţia parlamentară ar putea să accepte aceste candidaturi, nu cred că cei din PCRM ar putea să spună ceva împotriva acestor personalităţi. În ceea ce ţine de care dintre ele, nu am luat o decizie în acest sens. Vom discuta în interiorul partidului şi vom lua o decizie, însă suntem gata să le examinăm pe ambele.”

Europa Liberă: Pentru că domnul Ababii totuşi a făcut parte şi din Cabinetul de miniştri şi pe timpul guvernării comuniste, ar putea fracţiunea PCRM să accepte şi chiar să participe la vot?

Igor Dodon:
„Eu nu înţeleg care ar fi logica comuniştilor să refuze, sau să spună ceva critic în adresa ambelor candidaturi, deoarece ambele personalităţi sunt bine cunoscute şi au fost în funcţii în diferite perioade şi au făcut faţă sarcinilor puse în calitate de conducători, fiind şi la Ministerul Sănătăţii, şi fiind şi la Banca Naţională.”

Europa Liberă: Problema e dacă aceste candidaturi ar accepta să ajungă în fotoliul prezidenţial.

Igor Dodon:
„Eu cred că cei, care au venit cu aceste candidaturi, probabil trebuiau mai întâi de toate să vorbească cu ele. Şi doar după aceea să le propună public, cred că ar fi fost corect. Însă în opinia mea, atunci când propui o candidatură trebuie să fii sigur că ai acceptul acestor candidaturi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că o candidatură ar reprezenta un partid şi alta alt partid? Una PD şi alta PLDM?

Igor Dodon:
„Nu cred că ar trebui să reprezinte un anumit partid şi chiar sunt categoric împotriva acestei abordări. Aceste candidaturi, în cazul în care vor fi desemnate şi vor fi înaintate pentru a fi votate, trebuie să reprezinte întreaga ţară, şi nu un partid în parte.”

Europa Liberă: Credeţi că data alegerii şefului statului ar putea fi stabilită în Legislativ mâine sau poimâine?

Igor Dodon:
„Data alegerii şefului statului urma să fie stabilită încă o săptămână în urmă şi acesta a fost un angajament public al liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană. Cu cât mai mult vor tergiversa numirea acestei date cu atât va fi mai dificil de a stabiliza situaţia în societate. De aceea eu cred că în primul rând trebuie să fie în interesul celor de la guvernare să stabilească cât se poate de urgent data alegerii preşedintelui.”

Europa Liberă: Până la 15 martie şansa ca Moldova să aibă preşedinte e una reală?

Igor Dodon:
„Eu cred că în cazul dacă va fi identificat în decurs de câteva zile o candidatură care ar putea întruni 62 de voturi, preşedinte am putea avea şi mai înainte. De ce tocmai la 15? Putem să numim o dată şi mai devreme.”
XS
SM
MD
LG