Linkuri accesibilitate

Este grav cînd iniţiative importante adoptate de Parlament sînt anulate de către CC


Desfiinţarea instanţelor economice fusese motivată de ineficiență şi corupție.


Comuniștii se răfuiesc din nou cu alianța de guvernământ la Curtea Constituțională. Astăzi, ea a declarat ilegală desființarea de către actuala putere a așa-numitelor „instanțe specializate”, care judecau dosare în care era vorba de cei mai mulți bani. De ce cred comuniștii că judecătoriile economice meritau să supraviețuiască, și ce se va întâmpla după ce Curtea Constituționale le-a dat dreptate, aflăm din relatarea Luciei Diaconu.

Curtea nu şi-a anunţat deocamdată motivele pentru care le-a dat dreptate contestatarilor comunişti. În plus, a examinat sesizarea în lipsa preşedintelui Curţii, Alexandru Tănase. El a fost revocat după ce autorii sesizării i-au reproşat că, în funcţia sa anterioară de ministru al justiţiei a fost unul din promotorii legii contestate.

„Recuzarea noastră s-a bazat pe două aspecte, cele juridice şi cele morale. Noi cunoaştem că Alianţa de guvernare actuală a partajat funcţiile, inclusiv în sistemul judiciar, pe criterii politice. Şi una din partajări este Curtea Constituţională.” – a declarat comunistul Artur Reşetnicov după închiderea şedinţei Curţii.

Iată însă ce declaraţii a făcut, într-o primă reacţie, ministrul justiţiei Oleg Efrim: „Sînt profund întristat de această decizie. Voi vedea textul hotărîrii ca să mă pronunţ pe partea juridică, dar vreau să vă spun că este grav atunci cînd iniţiative importante adoptate de un întreg Parlament se blochează, se anulează de către Curtea Constituţională. Vorbim de schimbare, vrem rezultate în domeniul justiţiei, dar dacă observaţi marea majoritate a iniţiativelor în domeniul justiţiei sînt anulate la Curtea Constituţională. Probabil trebuie să reflectăm mai mult asupra schimbărilor inclusiv în Curtea Constituţională.”

Judecătorul Victor Puşcaş, pe care comuniştii au încercat să îl retragă de la examinarea sesizării, a avut opinie separată, ce urmează să fie publicată.

Reforma legată de instanţele specializate a fost parte a programului de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană. Desfiinţarea instanţelor economice a trecut abia din a treia încercare în Parlament în iulie anul trecut. Promotorii reformei spuneau că instanţele economice ar fi ineficiente şi corupte, iar în consecinţă Moldova ar fi pierdut la CEDO mai multe dosare costisitoare din vina judecătorilor de la aceste instanţe.

Comuniştii consideră că atunci cînd s-a votat lichidarea instanţelor specializate, a fost încălcată o normă constituţională, superioară celei aprobate cu 51 de voturi. Reprezentanţii opoziţiei au contestat în şedinţa de azi şi oportunitatea acestei reforme promovate de guvern, calificînd argumentele aduse de promotorii schimbării drept politice şi lipsite de dovezi.

Europa Liberă i-a cerut şi lui Alexandru Tănase, preşedintelui Curţii recuzat la această şedinţă, să comenteze decizia colegilor săi: „Îmi pare foarte rău că s-a ajuns la ce s-a ajuns. Mie îmi este pur şi simplu ruşine pentru ce s-a întîmplat astăzi. Şi ceea ce ţine de recuzare, cred că logica este de a schimba raportul de forţe pe interiorul Curţii şi pentru a obţine această hotărîre pe care au obţinut-o. Să vedem exact care vor fi motivele. Eu deocamdată nici măcar nu pot să intuiesc ce problem de constituţionalitate ridică această lege. Nu există absolut nici o problem. E o problemă de oportunitate. Parlamentul e cel care decide asupra organizării judecătoreşti şi nu are nici un drept Curtea Constituţională să se implice şi să dea indicaţii Parlamentului că este sau nu oportun să vii cu anumite modificări”.

Decizia Curţii este irevocabilă, aşa încît reforma pe acest segment cel mai curînd va fi stopată, a spus azi Ministrul Justiţiei Efrim.
Victor Munteanu, director de programe în domeniul dreptului la Fundaţia Soros-Moldova, spune că această decizie dovedeşte că reforma justiţiei nici nu a început: “Există lucruri formale, pentru spectacol, şi există lucruri reale. Deocamdată, la nivelul realităţii nu s-a putut ajunge”.

Reforma prevedea desfiinţarea instanţelor specializate şi judecarea, începînd din luna următoare, a cauzelor economice în instanţele de drept comun, unde urmau să fie transferaţi şi judecătorii de la aceste instanţe.
Previous Next

XS
SM
MD
LG