Linkuri accesibilitate

Războiul din Afganistan: o istorie a pierderilor de vieţi omeneşti


Sicriele soldaţilor francezi sunt încărcate în avionul care le va transporta în Franţa. Ceremonie oficială pe aeroportul din Kabul.
Sicriele soldaţilor francezi sunt încărcate în avionul care le va transporta în Franţa. Ceremonie oficială pe aeroportul din Kabul.

Într-un deceniu, de la lansarea ofensivei americane asupra talibanilor, în Afganistan au fost ucişi aproape 2.800 de militari străini şi peste 30.000 de civili.


Îşi va retrage sau nu anticipat Franţa trupele din Afganistan în urma pierderilor de vieţi omeneşti care trezesc furia familiilor îndoliate? După moartea recentă a patru francezi într-un nou incident, președintele francez Nicolas Sarkozy a spus din nou că da. Secretarul de Stat american Hillary Clinton spune însă că nu are deocamdată motive să creadă asta. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles Dan Alexe a aruncat o privire asupra pierderilor înregistrate acolo timp de un deceniu şi relatează:


Intr-un deceniu, de la lansarea ofensivei americane asupra talibanilor si pana in decembrie, luna trecuta, aproape 2.800 de militari straini si-au pierdut viata in Afganistan. Cifra pare foarte coborata in comparatie cu alte razboaie, mai ales pentru ca ea trebuie impartita intre cele 30 de tari ale coalitiei militare internationale. In realitate, pentru a o situa in contextul cel mai nimerit, nu trebuie sa uitam ca in mod oficial in Afganistan nu are loc un razboi, ci doar operatiuni de mentinere a ordinei.

O buna parte a militarilor straini morti in Afganistan au fost de fapt ucisi in atentate, iar nu pe front. De departe, cei mai multi morti sint cei americani: 1800 din totalul de 2.800, urmati de britanici cu 400. Cu 20 de militari morti, Romania se situeaza pe la jumatatea clasamentului. Majoritatea trupelor romanesti sint situate in sudul Afganistanului, in regiunea cea mai primejdioasa, in special in zona orasului Kandahar. Asta explica de ce Romanii au avut pina acum 20 de morti, in vreme ce belgienii de pilda, au avut un singur mort. Belgienii sint bazati in special in capitala, in Kabul, o zona relativ linistita, in vreme ce romanii participa la operatiunile militare din sud alaturi de americani.

Sigur, numarul militarilor straini morti in 10 ani paleste in comparatie cu numarul afganilor morti, in special cu numarul civililor ucisi, majoritatea din greseala, deveniti ceea ce in argoul militar se numeste pudic „pierderi colaterale“. Numarul acestora, cel putin cîti au putut fi contabilizati oficial, depaseste 30.000, incidentele incluzand bombardarea unei nunti, a unor scoli si a unor sate pasnice alese drept tinta din pricina informatiilor false detinute de trupele occidentale.

Numarul mare de civili morti a dus la cresterea ostilitatii fata de militarii occidentali in randurile populatiei locale.

Tot asa, printre civilii morti trebuie inclusi si angajatii occidentali ai diferitelor ONG-uri internationale, rapiti, asasinati, sau morti in atentate.

Si, desigur, ar mai trebui amintite si accidentele legate indirect de operatiunile din Afganistan, precum moartea a 60 de soldati spanioli care se intorceau acasa cind avionul lor s-a prabusit in Turcia, in urma unei avarii.

In sfarsit, unele morti au fost mai anecdotice. De pilda, singurul militar sud-coreean mort a fost un ofiter impuscat de un alt ofiter sud-coreean pentru ca vorbea prea tare la telefon.
XS
SM
MD
LG