Linkuri accesibilitate

Recomandările Europei Libere pentru apariţiile discografice ale lui 2011 (II)


Încă un an prolific pentru muzica electronică.



La microfon Lucian Ştefănescu, bun găsit la a doua ediție a recomandărilor Europei Libere pentru aparițiile discografice ale anului 2011, începem cu "Street Halo", Burial, enigmaticul, pînă acum cîțiva ani, producător londonez care a schimbat efectiv sunetul noii muzici engleze cu albumul său de debut din 2006. Un album care a fost decretat cea mai bună apariție discografică a acelui an în Marea Britanie. La vremea respectivă, Burial chiar era o enigmă, nimeni nu ştia cine se ascunde sub acest nume, nu apărea deloc în public, nu dădea interviuri, şi într-una din foarte rarele discuții cu un jurnalist (e vorba de Dan Hancox de la Guardian) spunea că doar vreo patru sau cinci persoane din anturajul lui ştiu că el face muzică. Apoi, în 2008, Burial a ieşit din anonimat, şi lumea a aflat că el se numeşte William Bevan. Muzica lui a rămas însă la fel de misterioasă şi de frumoasă, iar mie personal îmi aduce aminte de poezia lui Bacovia sau a lui Leonid Dimov, de fiecare dată când o ascult. "Street Halo", deci, cu Burial.

De la Londra direct la Bucureşti acum, unde un muzician la fel de enigmatic ca Burial, cel puțin pentru mine, pentru că n-am reuşit să aflu care este numele lui adevărat, a lansat la netlabelul Local Records albumul "Soundtrack for a Game of Chess" (pe româneşte „Coloană sonoră pentru o partidă de şah”). Iar numele de scenă al acestui muzician nu putea fi altul, nu?, decât Karpov not Kasparov. Piesa se numeşte Kaissa, şi e o referinţă la programul de computerizat de şah cu acelaşi nume relizat de sovietici în anii 70.

Ne reîntoarcem la Londra, unde Kevin Martin şi Stuart Baker au alcătuit o compilație ce reuneşte cele mai noi şi dorite experimente în muzica digitală (sau cel puțin asta susţin cei de la Soul Jazz Records). E vorba de albumul "Invasion of the Mysteron Killer Sounds", de pe care ascutăm "Throw Your Hands Up", cu Steven Ventura 4 Kings of Kings.

Ricardo Villalobos & Max Loderbauer acum cu piesa "Recat", de pe albumul "Re: ECM", un alt experiment al faimoasei case de discuri Edition of Contemporary Music din Muenchen, urmată de un cântec surf rock de la Sankt Petersburg, Federația Rusă: "Lipstick Twang", cu Messer Chups.

De la Sankt Petersburg la Washington DC, unde trei foşti membri ai colectivului Fort Knox Five, reunți acum sub numele de Thunderball, au lansat anul acest un album cu piese remixate de pe care ascultăm "12 Mile High JPod Remix".

Tinariwen
Tinariwen
Şi cum Africa nu putea lipsi din acest program, de la Washigton vom poposi direct în Sahara, unde tuaregii de la Tinariwen cântă piesa "Tenere Taqqim Tossam".

Urmează un scurt mash-up, o combinație între techno şi free jazz, adică piesa "Blood Witness" a producătorului britanic Karl O’Connor, cunoscut şi sub numele de Regis, peste care am aşezat "The Righteous Wrath Of An Honorable Man" a saxofonistului Colin Stetson.

Încheiem această emisiune cu o baladă de Mircea Florian recântată de Matze şi DJ Vasile, adică, exact în această ordine Cristian Stanciu şi Lucian Stan, "Unde este vulpea?"

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:42 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG