Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Evgheni Şevciuk - un politician de generație nouă, cu mentalitate mai flexibilă decît Smirnov


Marian Lupu
Marian Lupu

Atunci când în aer planează mereu pericolul de alegeri parlamentare anticipate se frânează foarte multe reforme.


Liderul transnistrean, Igor Smirnov spune că se resemnează cu înfrângerea la alegerile de luna aceasta și va pleca de la putere pentru a evita o confruntare civilă. Într-un mesaj către locuitorii regiunii, Smirnov a spus că îi urează lui Evgheni Șevciuk, cel care va prelua până la sfârșitul anului conducerea administrației de la Tiraspol, să obțină recunoașterea internațională a statalității transnistrene. Cum reacționează clasa politică de la Chișinău la schimbarea conducerii de la Tiraspol? Valentina Ursu a discutat despre viitorul dosarului transnistrean cu președintele democrat al parlamentului, Marian Lupu. Dintre politicienii moldoveni, el a avut poate cele mai multe contacte cu noul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, începute încă de pe când acesta conducea Sovietul suprem de la Tiraspol, iar Lupu era speaker comunist la Chișinău:

Marian Lupu: „Îl cunosc pe domnul Şevciuk încă din perioada primului meu mandat de preşedinte a Parlamentului, am avut şi întrevederi la Bruxelles, am avut chiar şi anul acesta, în ambianţe mai puţin formale, posibilitatea de a ne întâlni, spre exemplu, în cadrul vizitei Patriarhului Kiril. Da, este o persoană de nouă generaţie, este un politician de generație nouă, cu mentalitate, sunt mai mult ca sigur, mult mai flexibilă, mult mai europeană, mai contemporană în comparaţie cu domnul Smirnov şi lucrul acesta vine ca o latură pozitivă a procesului. Deci prin aceasta se explică optimismul.”

Europa liberă: Schimbarea liderului administraţiei de la Tiraspol oferă alte perspective pentru reglementarea transnistreană?

Marian Lupu: „Eu aş veni la această situaţie post electorală, să o numim aşa, de partea stângă a Nistrului, cu un optimism moderat, cu un optimism rezervat, haideţi să vedem care vor fi acţiunile propriu-zise.”

Europa liberă: Şi de ale cui indicaţii se va ghida el.

Evgheni Şevciuk
Evgheni Şevciuk
Marian Lupu: „Eu când zic haideţi să vedem care vor fi acţiunile întreprinse, să ştiţi că această definiţie înglobează absolut toate fenomenele şi de ordin intern şi de ordin extern. Timpul o să ne arate, deci un optimism moderat pe care trebuie să-l dezvoltăm în continuare, să dezvoltăm contacte, fiindcă este nevoie de această apropiere a malurilor, şi în mod prioritar, într-adevăr discuţii şi pe bilaterală şi în formatul 5+2, pentru a vedea cum se mişcă lucrurile în condiţiile deţinerii acestei quasi-funcţii de către domnul Şevciuk.”

Europa liberă: Nu aţi încercat să vorbiţi cu domnul Şevciuk?

Marian Lupu: „Până la moment, încă nu, dar mulţumesc pentru această sugestie, o voi face-o, probabil, chiar zilele acestea.”

Europa liberă: Există şansă să fie identificat un proiect de statut pentru regiunea de est acum, pentru că vorbim şi despre reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2 care va avea loc în luna februarie?

Marian Lupu: „Haideţi să nu simplificăm lucrurile să nu le aducem până la un nivel tehnic banal. Eu nu gândesc că odată cu schimbările care s-au produs la Tiraspol, chiar din start acest proces va lua o viteză şi o calitate net deosebită, fiindcă problema rămâne a fi aceeaşi, ea nu este simplă, e o problemă care implică interesul marilor forţe geopolitice şi nici un fel de schimbare de aşa-zis preşedinte la Tiraspol, nu schimbă starea de lucruri. Negocierile trebuie să fie continuate în mod evident, formatul 5+2 rămâne a fi cel mai indicat. Şi timpul, presupun că timpul cel mai apropiat, ne va demonstra care va fi sau nu va fi progresul în această direcţie.”

Europa liberă: Care ar putea fi primele acţiuni pe care le va întreprinde Chişinăul şi Tiraspolul, de comun acord?

Marian Lupu: „Ar putea fi un set întreg de acţiuni care vizează schimburi economice, care vizează fluxurile de mărfuri, fluxurile de persoane, fluxurile financiare, până la urma urmei, normalizarea, să-i spunem aşa, a cadrului de comunicare în multiplele sensuri a acestui cuvânt care ar facilita viaţa atât a oamenilor, cât a companiilor, întreprinderilor, persoanelor fizice, juridice de pe ambele maluri şi s-ar da dovadă de un dialog şi o ambianţă mai calmă, o ambianţă mai de încredere, una nu războinică, una fără declaraţii radicaliste, cu toate că fiecare politician, într-un fel sau altul, rămâne a fi în dependenţă directă de opinia publică;

Și să nu uităm că totuşi pe durata aproape 20 de ani propaganda din stânga Nistrului şi-a făcut efectul, există o bună parte din populaţia din stânga Nistrului care este zombată într-un fel, susținând ideea de nereintegrare, de lipsă totală de perspectivă. Şi atunci cred că, chiar dacă va veni cu o dorinţă clară şi bine definită de a soluţiona într-un fel convenabil în cadrul 5+2 această problemă, - interesul ţării, totuşi aceste deziderate nu se vor manifesta cu o viteză enormă pe acest motiv, că oricare lider are nevoie de timp pentru a schimba mentalitatea societăţii, acest lucru nu se produce peste noapte.”

Europa liberă: Credeţi că nealegerea şefului statului a lăsat în umbră şi nu a făcut prioritară problema transnistreană, soluţionarea ei?

Marian Lupu: „Această problemă restantă care se transferă deja pentru anul 2012 a format un fond instabil, un fond inadecvat pentru rezolvarea mai multor probleme. Atunci când în aer planează mereu pericolul de alegeri parlamentare anticipate se frânează foarte multe reforme şi foarte multe procese, inclusiv şi procesul transnistrean.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG