Linkuri accesibilitate

20.12 - Chișinău: Date statistice despre moldovenii plecați la lucru în străinătate


Migranți din Italia
Migranți din Italia

Cele zece state cu care Guvernul de la Chişinău a iniţiat acorduri bilaterale de angajare în câmpul muncii solicită în special lucrători în construcţii, sfera de deservire socială şi agricultură.




20 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Date statistice despre moldovenii plecați la lucru în străinătate.

Structura administraţiei de stat, care se ocupă de problema migraţiei, a prezentat astăzi informaţii generale şi date statistice privitoare la cetăţenii Republicii Moldova, care lucrează legal sau ilegal peste hotare. Detalii de la Ilona Spătaru.

Italia, Cehia, Portugalia, România, Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Turcia şi Spania sunt primele zece state, care au acceptat să negocieze cu Guvernul de la Chişinău acorduri bilaterale privind angajarea la muncă şi protecţia socială a cetăţenilor din Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat azi într-o conferinţă de presă directorul Serviciului de stat migraţiune, Valeriu Munteanu. Potrivit lui, persoanele care doresc să se angajeze la lucru în acest state, se pot adresa Serviciului migraţiune, care în baza unor concursuri de specialitate selectează candidaţii potriviţi. Serviciile pe care le oferă această instituţie sunt gratuite, solicitaţii urmând să-şi perfecteze pe cont propriu doar paşaportul, în cazul în care nu îl deţin, şi certificatul de sănătate. Iată ce a declarat în acest context şeful Agenţiei angajări peste hotare din cadrul Serviciului migraţiune,

Ion Rusu: „Referitor la contractele de angajări pe care le oferim cetăţenii noştri nu plătesc nimic. Perfectarea documentelor – paşaport – aceasta plătesc. Cursurile de instruire şi plecarea – toate acestea le ia asupra sa patronul, prevăzute de contractul, încheiat între noi şi patron.”

Potrivit Serviciului de stat migraţiune, cele zece state, cu care Guvernul de la Chişinău a iniţiat acorduri bilaterale de angajare în câmpul muncii, solicită în special lucrători în construcţii, sfera de deservire socială şi agricultură. Oferta propusă de ţările Comunităţii Statelor Independente este mai puţin atractivă din cauza nivelului scăzut de salarizare, lefurile oscilând între 100-300 de dolari americani.

Cu toate că salariile în ţările Europei occidentale sunt de trei ori mai mari, acestea ridicându-se la o mie de dolari, cei mai mulţi moldoveni preferă să plece la lucru în ţările CSI, pentru că nu au nevoie de perfectarea paşapoartelor şi a vizelor. Directorul Serviciului de stat migraţiune, Valeriu Munteanu, spune că în prezent în capitala Rusiei se află peste 200 de mii de moldoveni, dintre aceştia şi-au legalizat şederea doar 1 500. El a comunicat că Guvernul de la Chişinău negociază în prezent cu autorităţile din Federaţia Rusă alocarea unei cote anuale de 50 de mii locuri de muncă în condiţii legale.

După CSI preferinţele conaţionalilor noştri se îndreaptă spre Portugalia. De la începutul acestui an aici şi-au legalizat şederea 24 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Potrivit lui Muntean, numărul real al moldovenilor care lucrează la negru în această ţară este însă de două ori mai mare.

În aceeaşi perioadă peste 1 500 de moldoveni şi-au legalizat şederea în Cehia, 300 de cetăţeni moldoveni lucrează legal în Italia. La negru în această ţară, conform datelor Serviciului de stat migraţiune, muncesc însă peste 5 00 de persoane din Republica Moldova. De rând cu statele care au acceptat negocierea unor acorduri de angajare la serviciu a persoanelor din Republica Moldova, sunt şi un şir de ţări care au refuzat categoric acest lucru.

Valeriu Munteanu: „Au refuzat oficial de a a negocia un astfel de acord Austria, Emiratele Arabe Unite, Marele Ducat Luxemburg, Republica Federală Germania. Acum continuăm să purtăm negocieri cu Republica Slovacă, Republica Slovenia, Ungaria, Polonia, Letonia, Lituania, Croaţia, Israel.”

Potrivit statisticelor Serviciului de stat migraţiune, la ora actuală aproximativ 550 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova muncesc legal sau ilegal peste hotare.

Din Chişinău, Ilona Spătaru, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG