Linkuri accesibilitate

19.12 - Chișinău: Ministrul Ion Morei despre cazul Mitropoliei Basarabiei


Guvernul va ataca în recurs decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Mitropoliei Basarabiei.




19 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Ministrul Ion Morei despre cazul Mitropoliei Basarabiei și CEDO.

Într-o declaraţie acordată în exclusivitate postului de Radio Europa Liberă, ministrul justiţiei, Ion Morei, a anunţat intenţia Guvernului moldovean de a ataca în recurs recenta decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului privitoare la Mitropolia Basarabiei. Interviul a fost realizat de Sergiu Praporşcic.

Ministrul Justiţiei, Ion Morei, a declarat astăzi într-un interviu acordat postului nostru de radio, că Guvernul va ataca în recurs decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Mitropoliei Basarabiei. Ministrul a declarat că el nu este de acord cu multe din argumentele Curţii, care a constatat că Guvernul a încălcat prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului, refuzând să înregistreze Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei române.

Ion Morei: „Am dreptul la opinia mea să nu fiu de acord cu multe din momentele de argumentare care sunt incluse în hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului. Şi bineînţeles că noi vom cere reexaminarea în cazul respectiv a cestui dosar de către Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului.”

Întrebat de noi cum va acţiona Guvernul în cazul în care recursul va fi respins – va înregistra sau nu Mitropolia Basarabiei? Ion Morei a răspuns:

Ion Morei: „Acest caz, am mai spus-o şi cu alte ocazii, este foarte complicat. Eu sunt ferm convins că natura acestui caz este într-o măsură extrem de mică juridică, iar în măsură absolut covârşitoare, preponderent, covârşitoare este o cauză politică.”

Ion Morei consideră că Guvernul de la Chişinău nu a pierdut procesul la Strasbourg.

Ion Morei: „Nimeni nu a câştigat şi nimeni în principiu nu poate să câştige acest proces. Acest proces este o ruşine pentru toţi. Acest proces nu trebuia, această cauză nu trebuia să fie dusă până la dezbateri în Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Acest proces, această cauză trebuia să fie rezolvată exclusiv prin alte metode şi exclusiv de către alte forţe, fără implicarea autorităţilor laice. Nici într-un caz acest conflict dintre biserici nu trebuia să fie adus până la rezolvarea lui de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Sunt ferm convinsă că dacă poate să fie soluţionat acest conflict, el poate fi soluţionat numai de către autorităţile bisericeşti ierarhic superioare, deci de către patriarhiile română şi rusă. Şi nici de cum nu poate fi soluţionat acest conflict de autorităţile civile, fie ele naţionale, sau fie ele europene, sau internaţionale. Implicarea unor forţe laice în soluţionarea acestui conflict în sânul bisericii creştine ortodoxe va duce numai la agravarea situaţiei şi nici de cum nu va soluţiona această chestiune.”

Consultantul juridic superior al Departamentului executarea hotărârilor CEDO din cadrul Direcţiei pentru drepturile omului a Consiliului Europei, Mihail Robov, a declarat ieri la Chişinău că este puţin probabil ca înalta instanţă europeană să-şi schimbe poziţia în cazul Mitropoliei Basarabiei după recursul Guvernului moldovean. El a spus că înalta instanţă de la Strasbourg nu a avut în practica sa nici un caz în care şi-ar fi schimbat decizia iniţială.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.

*

În legătură cu acelaşi subiect primul ministru Vasile Tarlev a declarat astăzi că nu va comenta decizia CEDO până când aceasta nu-i va fi prezentată în mod oficial.
XS
SM
MD
LG