Linkuri accesibilitate

Ce ştiu chinezii despre Republica Moldova?


La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă și Valentina Ursu după o vizită în China.




Valentina Ursu: Doamnelor şi domnilor, bine v-am găsit. În scurt timp se vor împlini două decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Republica Moldova. Folosind limbajul diplomatic, voi cita că „cele două state urmează să continue strânsa colaborare care leagă cele două popoare.” Dar ce ştiu chinezii despre Republica Moldova? Două săptămâni de şedere în China, de la şase dimineaţa până la două noaptea, câteva oraşe, zeci de întâlniri.

Ce ştiu chinezii despre Republica Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:10 0:00
Link direct


Multă interacţiune. Cine lungi, de care îmi voi aminti încă mult timp. Chinezii sunt oameni mândri şi iubesc să vorbească despre ţara lor. Dar şi despre prietenia pe care o au cu alte state. In acest an China a fost vizitată de premierul Vlad Filat, dar şi de către şeful diplomaţiei, Iurie Leancă. Care sunt proiectele sau intenţiile de parteneriat China - Republica Moldova, pe care le au în vedere cele doua state? E una din întrebările adresate de Europa Liberă domnului Lin Shunjie, secretar general adjunct la Camera de Comerţ de la Beijing.

Lin Shunjie
Lin Shunjie
Lin Shunjie: „În urma vizitelor domnului Filat şi a domnului Leancă, noi am observat un interes sporit din partea companiilor chineze faţă de posibilităţile de business din Republica Moldova.

Dacă în urmă cu 10 ani chinezii nici măcar nu-şi puneau întrebarea că ar putea să meargă în Republica Moldova să facă anumit business, anul acesta secretara mea, domnişoara Li care se ocupă de proiectele cu Republica Moldova cred că a primit peste o sută de telefoane de la diverşi agenţi economici din China. Cele mai frecvente întrebări erau: unde putem găsi vinurile din Republica Moldova care au fost degustate? A doua întrebare foarte frecventă era: cum putem face investiţii în domeniul agricol în Republica Moldova? Care sunt proiectele de turism legate cu Republica Moldova? Are Republica Moldova resurse? Ce putem importa din Republica Moldova?

Considerăm că anume aceste întrebări şi reflectă domeniile posibile de cooperare între ţările noastre. Pe parcursul acestui an în urma acestor două vizite am avut contacte frecvente cu domnul ambasador Anatol Urecheanu şi am prezentat reciproc proiecte şi oameni de afaceri care sperăm să aibă rezultate concrete într-un viitor apropiat. Camera de Comerţ, cât şi Ministerul de Comerţ al Chinei face tot posibilul ca companii serioase din China, care au bani să investească peste hotare să ajungă şi în Republica Moldova, fiindcă deja cunoaşteţi că China pentru moment nu este o ţară doar care atrage investiţii, dar a ajuns la aşa un nivel, încât îşi poate permite să investească bani şi tehnologii în alte ţări.

Companiile ZTE si Huawei sunt prezente în
Noi considerăm că domeniile prioritare ale importului şi ale investiţiilor chineze în ţara dumneavoastră sunt telecomunicaţiile, drumurile şi infrastructura de bază.

Republica Moldova. Noi considerăm că domeniile prioritare ale importului şi ale investiţiilor chineze în ţara dumneavoastră sunt telecomunicaţiile, drumurile şi infrastructura de bază. China are companii de stat serioase, care sunt întotdeauna gata să fie receptive la nişte proiecte cu adevărat viabile, care ar veni din partea Guvernului sau din partea agenţilor economici din Republica Moldova.

A doua propunere interesantă, care a fost lansată la toate întrevederile de nivel înalt este anume faptul că Moldova are o poziţie foarte favorabilă, fiind vecină pieţelor mari din Uniunea Europeană şi Rusia, şi CSI. Şi chinezii, şi moldovenii sunt de acord cu faptul că piaţa noastră trebuie să fie ca un start, ca un punct de lansare pentru aceste ambele pieţe mari, care ne sunt vecine.

De partea noastră încurajăm companiile chineze să deschidă întreprinderi în Republica Moldova, să producă acolo produse, pe care să fie scris „Made in Moldova”, care vor fi în continuare exportate pe aceste două pieţe vecine.”

Europa Liberă: A propos, mai în glumă, mai în serios, se spune că dacă populaţia Chinei ar consuma măcar câte o sticlă de vin pentru un chinez atunci Republica Moldova nu ar avea probleme la exportul de vinuri. E uşor ca vinurile moldoveneşti să penetreze piaţa chineză? Şi ce se cere de la importul de vin din Moldova aici, pe piaţa chineză?

Lin Shunjie: „Referitor la vinuri - toată lumea ştie că chiar cu cinci ani în urmă chinezii nu preferau vinul roşu sau alb pe mesele lor, ci preferau mai curând vodca chinezească din orez. Recent chinezii au început să se intereseze de vinuri, fiindcă nivelul de viaţă în China a crescut foarte tare şi chinezilor a început să le placă să bea băuturi de import, aceasta a început să fie o mare vogă, atât la Beijing, cât şi în alte oraşe din China. Dar bineînţeles că la început chinezul de rând cunoştea doar despre vinurile din Franţa, după asta urma Australia, puţin Chile şi America.

Eu, sincer, vreau să vă spun că vinurile moldoveneşti au început să capete faimă doar cu câţiva ani în urmă. Ambasadorul Republicii Moldova în China a făcut mari eforturi pentru a promova vinurile moldoveneşti pe piaţa chineză. Şi cu ajutorul Ambasadei Republicii Moldova în China anul trecut la expoziţia generală de la Şanghai de produse alimentare şi băuturi alcoolice, Republica Moldova a avut un pavilion foarte mare, care a avut un impact asupra vizitatorilor chinezi. Toată lumea a primit cadouri de vin. Camera de Comerţ primeşte zilnic telefoane, faxuri de la agenţii economici din China, care doresc să importe vin. Chiar în timpul vizitei domnului Filat în China ambele părţi au convenit ca Guvernul Republicii Moldova să desemneze un organism special care să se ocupe de promovarea vinului moldovenesc în China. Bineînţeles că noi dorim să avem un vin de calitate bună şi la un preţ acceptabil pentru piaţa noastră.”

Europa Liberă: Ca să aduceţi investiţii în Republica Moldova vă trebuiesc garanţiile statului?

Lin Shunjie:
„Doar investiţiile foarte mari de stat necesită garanţii de stat. Dar noi considerăm că cel mai important este ca firmele mici şi mijlocii să înceapă o cooperare mai strânsă. Şi asta cu timpul duce şi la proiecte mai mari, dar după ce vor fi mai multe companii chineze în Moldova, mai multe companii din Moldova în China, atunci ambele ţări vor fi foarte deschise şi nu va mai fi necesară nici o garanţie de stat.

Încă un lucru foarte important, am discutat şi cu domnul Filat în cadrul vizitei lui în China, este că partea chineză ar dori să vadă în Republica Moldova un partener în pătrunderea pieţei europene, şi cum putem realiza acest deziderat. Noi am vrea ca Republica Moldova să înveţe de la China cum să deschidă şi cum să administreze zone economice libere şi zone de producţie după modelul chinez. China are deja o foarte mare experienţă în sensul acesta. Noi deja de vreo 20 de ani, începând cu Sudul Chinei şi continuând apoi pe întreg teritoriul Chinei, am deschis zone economice libere, în care guvernul chinez a ajutat companiile străine să-şi plaseze investiţiile în China, să deschidă întreprinderi de producere, să deschidă companii şi să lucreze în condiţii foarte, chiar foarte avantajoase.

Noi am dat preferinţe companiilor străine chiar mai mari decât agenţilor noştri economici, fiindcă în acel moment am considerat că e foarte important, am vrut să atragem cu orice preţ companii serioase şi investiţii mari de peste hotare. Bineînţeles că fiecare ţară îşi are sistemul de administrare.

La noi în China este foarte simplu - când centrul spune - localităţile execută. Dar noi invităm specialiştii din Republica Moldova să studieze anume sistemul zonelor noastre economice libere. Dacă partea moldovenească ne-ar garanta o zonă economică liberă pe modelul nostru, noi vă garantăm succesul cooperării noastre economice. Ştim că Republica Moldova doreşte să fie membră a comunităţii europene, dar după cum observăm în ultimul timp Europa întâmpină ea însăşi greutăţi destul de importante. China este foarte îngrijorată, fiindcă Europa este partenerul comercial de bază al Chinei, asta în primul rând. Şi în al doilea rând China a cumpărat foarte multe acţiuni în statele care întâmpină astăzi greutăţi şi bineînţeles că noi ne facem griji.
Vecinătatea Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană o face foarte atractivă pentru investiţiile chineze în Republica Moldova. Şi dorim neapărat să ne oferiţi aceleaşi condiţii pe care le oferim noi investitorilor străini în ţara noastră şi atunci cooperarea noastră o să fie cu adevărat productivă pentru ambele ţări..


Totuşi, sperăm că Republica Moldova va obţine acel deziderat şi credem că anume vecinătatea Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană o face foarte atractivă pentru investiţiile chineze în Republica Moldova. Şi dorim neapărat să ne oferiţi aceleaşi condiţii pe care le oferim noi investitorilor străini în ţara noastră şi atunci cooperarea noastră o să fie cu adevărat productivă pentru ambele ţări.

O delegaţie din partea Camerei de Comerţ şi un grup de oameni de afaceri chinezi vor vizita Republica Moldova. Mie nu îmi plac delegaţiile mari, de 500-600 de oameni, care vizitează o ţară, creează acolo ambuteiaje, toate restaurantele sunt pline, dar apoi pleacă fără nici un rezultat. De data aceasta sunt foarte bucuros că membrii delegaţiei sunt oameni de afaceri care vin cu propuneri concrete în Republica Moldova.

Unul din proiectele în care eu personal cred este farmaceutica. Noi producem foarte multe medicamente, care pătrund foarte greu pe piaţa Uniunii Europene. Şi avem un businessman, o întreprindere, care deja are schiţat planul de business, şi doreşte să producă împreună cu parteneri din Republica Moldova medicamente. Noi considerăm că aceasta este foarte realizabil.

Aş vrea să previn consumatorii, şi întreprinderile şi companiile din Republica Moldova, că în momentul în care ţara dumneavoastră o să fie invadată de businessul chinez să fiţi atenţi la anumite lucruri: cultura şi mentalitatea asiatică sunt foarte diferite de ceea ce există în Europa, sau în Statele Unite. Noi chinezii ne deosebim de toţi - chiar şi de japonezi, care sunt mai aproape de noi - în felul de a face business.

Chinezul lucrează şi sâmbăta, şi duminica, fără să se oprească şi trebuie să fiţi pregătiţi că în momentul în care o să aveţi un investitor chinez, care o să deschidă o întreprindere, el poate să aibă aceleaşi solicitări de la voi. Foarte des europenii, sau partenerii noştri din Statele Unite, nu rezistă la ritmul pe care-l dictăm noi. Dar
Respectul faţă de muncă şi faţă de omul muncitor s-a creat la noi de mii de ani.

trebuie să ne înţelegeţi corect, asta nu înseamnă că chinezii sunt avizi de bani sau mai ştiu eu ce altă calitate negativă. Respectul faţă de muncă şi faţă de omul muncitor s-a creat la noi de mii de ani şi de fapt asta este o plăcere pentru noi - munca.

Consider că în momentul în care două ţări sau doi parteneri încep să facă business, nu atât relaţiile economice şi businessul contează. Mai întâi trebuie să începem
Lin Shunjie
Lin Shunjie
prin comunicare. De exemplu eu când mă întâlnesc cu domnul ambasador Urecheanu nu încep imediat să discut - câte companii au fost în China, câte investiţii am atras în Republica Moldova, cât vin s-a vândut în China din Moldova. Noi mai întâi vorbim de timp, ce restaurante interesante am mai descoperit la
Doar printr-o relaţie în care oamenii se cunosc, în care oamenii au încredere unul în altul se pot face proiecte economice serioase.

Beijing. Doar printr-o relaţie în care oamenii se cunosc, în care oamenii au încredere unul în altul se pot face proiecte economice serioase.

O să vă dau exemplul Chinei şi Statele Unite. Noi avem un volum comercial enorm, cooperăm în foarte multe domenii, dar ne şi certăm în permanenţă, noi suntem ca un soţ şi soţie care se ceartă în permanenţă, dar nu divorţăm niciodată şi găsim întotdeauna ieşire din situaţiile cele mai complicate.

Înainte de a mă întâlni cu dumneavoastră am avut discuţii cu parteneri americani la capitolul dreptului de autor, pe care China nu le respectă aşa cum ar vrea americanii. Este un lucru foarte sensibil pentru noi, şi ne creează mari probleme, dar oricum noi le depăşim şi noi avem cele mai mari proiecte economice anume cu americanii.

Anume această cunoaştere reciprocă ne lipseşte puţin nouă - Moldovei şi Chinei. Popoarele şi ţările noastre să aibă mai întâi o apropiere sufletească şi după aceea să înceapă să lucreze şi mai activ la domenii concrete. Camera de Comerţ are un pavilion expoziţional la Shanghai în care oferă posibilitatea ca ţările mici şi mijlocii, fiindcă cele mari au bani şi pot pătrunde foarte agresiv pe piaţa noastră, să-şi prezinte produsele lor pe care doresc ei să le exporte în China. Republica Moldova poate începe cu vinurile, dar poate propune şi altceva.

Noi oferim condiţii preferenţiale pentru o ţară aşa prietenă ca Moldova putem oferi gratis timp de un an platforma pentru expunerea produselor voastre. De exemplu dacă o să aducă un produs care noi ştim cu siguranţă că nu o să aibă priză la publicul chinez, noi n-o să vă lăsăm să vă pierdeţi banii şi timpul, o să vă spunem din start. Dacă o să fie produse care au măcar o mică şansă, noi o să vă ajutăm. Vreau prin intermediul dumneavoastră şi al postului de radio să invit agenţii economici din Republica Moldova să participe la această expoziţie preferenţială pe care o oferim noi ţărilor noastre prietene.”

*

Europa Liberă: Un important om de afaceri din Macau, domnul Lee Fat Kun, considera Moldova un important partener de nădejde şi doreşte să adâncească şi mai mult colaborarea reciproc avantajoasa. Constatarea o face după ce a efectuat o vizită la Chişinăul.

Lee Fat Kun
Lee Fat Kun
Lee Fat Kun „Am fost în Republica Moldova, e o ţară foarte frumoasă. Totodată mi-am dat seama că sunt foarte multe oportunităţi pentru că în Republica Moldova sunt foarte multe aspecte care nu sunt dezvoltate.

În domeniul construcţiilor, de care mă ocup, există un mare potenţial şi cred că as putea să ajut, de exemplu, în ceea ce priveşte materialele de construcţie, să fie cât mai bune, acesta este un domeniu de cooperare moldo-chineză. Sunt foarte multe lucruri de îmbunătăţit, în ce priveşte calitatea materialelor de construcţie, sau tehnologiile de construcţie. Consider că pot oferi servicii şi sfaturi şi pot oferi foarte multe ţării în întregime pentru ca să aducem la o condiţie mai bună domeniul construcţiilor.

Noi avem tehnologii, materiale de construcţii, mai bune, care sunt noi şi pot să le ofer pe piaţa din Republica Moldova. Intenţia este să creez locuri de muncă, mai ales ţinând cont de situaţia în care se află Republica Moldova. Ştiu ce înseamnă pentru oameni să se ducă să lucreze în afară, când eram foarte tânăr am lucrat în alte ţări. Ştiu ce înseamnă să câştigi un ban în felul acesta. Aş putea să ofer locuri de muncă, să aduc persoanele plecate în străinatate şi se ocupă acolo cu construcțiile înapoi în Moldova. Aş vrea să le ofer o şansă ca să se întoarcă să câştige bani acasă, împreună cu familia. Intenţia este ca împreună cu aceşti oameni să facem lucruri bune in Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi demarat contactele cu autorităţile de la Chişinău. Vreau să vă întreb dacă de la contacte până la contracte mai e mult?

Lee Fat Kun:
„Consider că am experienta şi cunosc metodele prin care pot să am succes, pentru că dorim mai întâi să dezvoltăm comerţul cu materiale de construcţie, după care pe baza acestor venituri să creem piaţa materialelor de construcţie acolo şi ulterior sa edificam construcţii.”

Europa Liberă: Moldova ar fi la intersecţia dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Independente. Vreau să vă întreb cum aţi găsit dumneavoastră moldovenii? Sau mai bine zis, mentalitatea mentalitatea moldovenească? E ea mai mult sovietică? Sau mai mult îndreptată spre Occident?

Lee Fat Kun:
„Există mai multe asemănări între Moldova şi Macao. Macao a fost o parte a Portugaliei, după care a fost integrată în China. Când era parte a Portugaliei, nu aveam autonomie, independență, nu noi conduceam ţara, ci portughezii. Acum e o altă situație. Republica Moldova e la fel, a fost parte a Uniunii Sovietice, acum e ţară independentă, moldovenii singuri îşi conduc ţara. Într-un fel, această asemănare creează o mentalitate apropiată şi cred că asta poate să ne ajute ca să trecem mai uşor peste diferenţele culturale, e o experienţă comună.”

*

Europa Liberă: Derio Chan este şi el reprezentant al mediului de afaceri din Macao şi spune că a discutat cu domnul Iurie Leancă, ministrul de externe despre o posibilă investiţie în Republica Moldova.

Valentina Ursu şi Derio Chan
Valentina Ursu şi Derio Chan
Derio Chan: Am discutat cu dl. ministru Iurie Leancă şi am ajuns la concluzia că am putea face investiții în Moldova în mai multe domenii. Moldova are nevoie de dezvoltarea ramurii din construcție.

Cu partenerii moldoveni am putea conveni să producem marfa, care ulterior sa fie vândută pe alte piete. Cu susținerea guvernului de la Chişinău am putea atrage fluxuri financiare, şi ar fi bine poate chiar să ne gândim la o discuție serioasă despre deschiderea unei bănci comerciale. Moldova e o țară frumoasa, are multe oportunități, şi nu în ultimul rând vreau să spun că are vinuri excepționale.

*

Europa Liberă: Interesul pieţei chineze pentru vinul de calitate a devenit o regulă, declară Europei Libere domnul Gong Yi. Afacerile lui în China sunt în domeniul turismului şi industriei farmaceutice, dar şi al tranzacţiilor bancare. Mai nou, ar vrea să investească şi în viticultură.

Gong Yi
Gong Yi
Gong Yi: „Eu ştiu că Moldova este o ţară foarte frumoasă. Poporul moldovean este un popor foarte primitor şi prietenos. Chiar dacă eu până acum nu am reuşit să merg să văd Moldova, doresc cât mai repede să încep să cooperez cu această ţară.

Am discutat posibilitatea implementării a două proiecte - posibilitatea cooperării în domeniul viniculturii. Vinul moldovenesc are foarte mari şanse ca să intre pe piaţa chineză. După cum eu înţeleg, încă pe timpul Uniunii Sovietice, piaţa Rusiei era o piaţă importantă de desfacere a vinurilor moldoveneşti. După ce s-a destrămat fosta Uniunea Sovietică s-a distrus şi o parte din piaţa de desfacere.

China astăzi reprezintă cea mai mare şansă a unei
China reprezintă astăzi cea mai mare şansă a unei pieţe de desfacere pentru Republica Moldova în domeniul vinificaţiei.

pieţe de desfacere pentru Republica Moldova în domeniul vinificaţiei. Eu sper că guvernul Moldovei, cât şi cel al Chinei o să susţină orice proiect care va fi implementat în acest domeniu. Nu dorim doar să importăm vinuri din Moldova, ci în primul rând vrem să importăm cultura vinului din Moldova. Ce dorim noi acum să facem în China este ca oamenii simpli din țara noastră să aibă o astfel de percepţie faţă de vinul moldovenesc şi cultura vinului moldovenesc, precum o au faţă de cultura vinului francez.”

Europa Liberă: Aţi vrea să faceţi investiţii şi în Republica Moldova?

Gong Yi:
„Aceasta o să văd deja când o să fiu la faţa locului. Trebuie de gândit şi de analizat bine. Mai întâi, ceea ce vreau eu să realizez este să fac ca vinurile moldoveneşti să intre pe piaţa Chinei. Să aduc cultura vinului moldovenesc aici, în China şi să comercializez vinul moldovenesc pe întreg teritoriul Chinei. Consider că dacă noi o să depunem efort şi o să începem să cooperăm serios, atunci toate aceste proiecte pot să se transforme în realitate.”

*

Europa Liberă: L-am întrebat pe Wu Min, care este directorul secţiei române de la Radio China Internaţional, ce ştiu chinezii despre Republica Moldova?

Wu Min
Wu Min
Wu Min: „Fiindcă la anul se vor împlini 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre putem spune că există o prietenie tradiţională dintre ţările noastre. Emisiunile noastre în limba română sunt destinate tuturor prietenilor din Moldova şi din România. Sperăm ca prin eforturile noastre putem să putem contribui la promovarea prieteniei dintre China şi Republica Moldova.

Din punct de vedere politic, avem relaţii destul de bune, dar probabil că în perioada viitoare o să depunem mai multe eforturi pentru promovarea relaţiilor economice dintre ţările noastre. Să facem prezentări, cât mai multe filme chinezeşti în Republica Moldova, şi ca firmele moldoveneşti să cunoască situaţia reală aici în China, să poată ajunge la o colaborare mai fructuoasă.”

Europa Liberă: Ce ştiu chinezii despre Republica Moldova?

Wu Min:
„Chinezii ştiu că Republica Moldova este o ţară nu aşa de mare, situată în Europa, între România şi Ucraina, este o ţară agricolă şi vinul din Moldova e foarte cunoscut la noi. Chiar şi teritoriul Moldovei seamănă cu un strugure.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să cunoască moldovenii, cei din Republica Moldova despre China în primul rând?

Wu Min
. „China acum este o ţară puternică în economie, s-a dezvoltat extrem de bine, mai ales în ultimii peste 30 de ani, după ce China a adoptat politica de reforme şi deschidere. China vrea să colaboreze cu toţi prietenii din întreaga lume. Şi dezvoltarea Chinei nu reprezintă o ameninţare pentru alte ţări, doar China va face o contribuţie pentru o dezvoltare comună a lumii noastre. Uşa Chinei este deschisă permanent pentru toţi investitorii din străinătate. China este o piaţă extrem de mare şi aşteptăm toţi investitorii să vină la noi. Şi acum şi China face investiţii în străinătate.

China acum se dezvoltă foarte vertiginos, se spune „minunea chineză”. Se dezvoltă extrem de repede şi există multe şanse comerciale aici. Guvernul nostru sprijină colaborările dintre firmele chinezeşti şi firmele străine, acordă politicile preferenţiale pentru aceste colaborări. Fiindcă China este o ţară relativ mare.”

Europa Liberă: Chiar foarte mare.

Wu Min:
„Foarte mare şi la Beijing şi în alte oraşe probabil că să nu mai vorbim despre Beijing, Shanghai, aceste municipii extrem de mari, chiar şi în unele oraşe cu populaţie mai mică sunt mai multe şanse de colaborare.”

Europa Liberă: Spre surprinderea mea aici, în China, am întâlnit foarte mulţi moldoveni. Cum de au reuşit ei să se integreze, credeţi? Învăţând limba? Studiind cultura?

Wu Min:
„Sunt nu puţini care fac studii aici la noi. Probabil că există şi unii căsătoriţi cu cetăţenii chinezi, care au venit aici să facă afaceri comerciale şi după aceea s-au căsătorit cu cetăţenii chinezi. Chiar şi chinezii au luat nevastă, sau au luat soţie din Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG