Linkuri accesibilitate

Interviu cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu (II)


„Dacă nu rezolvăm această problemă, aceasta înseamnă că mergem imediat şi direct la alegeri anticipate.”


Interviul integral al EL cu președintele interimar Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:58 0:00
Link direct


[cont.]

Europa Liberă: În care scenariu credeţi?

Marian Lupu:
„Cred încă în scenariul când se alege şeful statului şi ţara evită alegerile anticipate. Alegeri anticipate ar însemna o perioadă destul de lungă electorală, apoi campania electorală şi apoi o habă suficient de timp pentru formarea noilor structuri. Cel puţin şase luni de zile. În condiţiile noastre aceste alegeri anticipate riscă să vină cu o configuraţie politică care să nu difere prea mult de actuala situaţie pe care o avem. Şi atunci chiar nu rezolvăm nimic.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, şi PD-ul, şi PLDM-ul au încercat să cochete cu PCRM-ul. Se pare că ambele componente ale Alianţei v-aţi dat seama că comuniştii nu vă vor binele. Acum ce rămâne de făcut? Vă distrug cei din PCRM? Sau vă autodistrugeţi AIE?

Marian Lupu:
„Totul este în mâinile partenerilor din Alianţa pentru Integrare Europeană. Aceste cochetările nu au fost deloc cochetări, fiindcă dacă se discutau la modul cel mai serios diferite candidaturi pentru funcţia de preşedinte. Prietenii ştiu ce am în vedere şi noi ştim.”

Europa Liberă: Şi oamenii ştiu? Înţeleg oamenii?

Marian Lupu:
„Înţeleg foarte şi foarte bine. Şi în mod evident evident că aceste discuţii, care păreau a fi nu cochetare, dar negocieri, nu mai poţi să le numeşti cochetări, fiindcă fără acele discuţii şi înţelegeri nu se ajungea până la o situaţie de a pune ultimatumuri în faţa preşedintelui Parlamentului, cu o atitudine plină de ignoranţă şi lipsă totală de elementar respect partener-partener. Înţelegând foarte şi foarte bine că realizarea acelor planuri puteau fi făcute doar într-o combinaţie susţinută de către unul dintre partenerii de alianţă şi opoziţia parlamentară. Păi în acest caz spuneţi-mi vă rog, care ar fi fost să fie poziţia, reacţia şi comportamentul unui partid? Prima idee la care ne vine este instinctul de autoapărare. Păi n-o să stea Partidul Democrat calm, liniştit punând miza pe principiile de parteneriat, indicând că avem un acord semnat, văzând că acest acord categoric nu este respectat. Păi în mod evident că Partidul Democrat a fost obligat, văzând noi reguli de joc, să-şi schimbe şi el tactica. Dacă toţi partenerii care s-au mai liniştit văzând că…”

Europa Liberă: Deci, aici îl aveţi în vedere în primul rând pe PLDM.

Marian Lupu:
„Păi în mod evident, cine a dus jocul cu PCRM? Eu sper că toate părţile au însuşit lecţiile.”

Europa Liberă: Şi credeţi în consolidarea Alianţei acum?

Marian Lupu:
„Toţi cei din Alianţă îşi dau foarte bine seama că dacă nu rezolvăm această problemă, aceasta înseamnă că mergem imediat şi direct la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar sunteţi capabili pe moment să fiţi împreună?

Marian Lupu:
„O să pot să vă răspund la această întrebare după ce voi verifica temperatura medie şi starea de lucruri, starea de spirit după întrevederea de miercuri seara în cadrul consiliului Alianţei.”

Europa Liberă: Care va fi soarta procurorului?

Marian Lupu:
„Legislaţia stipulează foarte clar care sunt condiţiile în care procurorul general poate să plece înainte de termen. Dacă nu se întrunesc aceste condiţii, orice mişcare a oricărui procuror, nu vorbim de această persoană în cauză, domnul Zubco, orice procuror nu poate fi scos din funcţie.”

Europa Liberă: Joi în Parlament reveniţi la această chestiune?

Marian Lupu:
„La moment nu avem nimic propus pentru a fi inclus pe ordinea de zi. În cadrul şedinţei biroului permanent propuneri de acest fel nu au fost înaintate. Unica concluzie care îţi vine în cap este că nu este altceva decât un pretext pentru a veni cu o demonstrare de forţă pentru probabil de a transmite nişte mesaje în societate - cine este boss-ul, şi cine hotărăşte tot în această ţară. Or, eu am zis: în cazul procurorului nu atât poate însăşi personalitatea procurorului, care de altfel îmi pare foarte şi foarte potrivită pentru postura dată, nu acest factor este cel determinativ. Factorul determinativ pentru mine în menţinerea poziţiei în a spune „nu” este legea.”

Europa Liberă: Deci, să nu înţelegem că îi luaţi apărarea doar pentru că ar fi exponentul PD-ului?

Marian Lupu:
„Absolut corect. Deci, este postura pe care am preluat-o, PD-ul. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cadrul SIS-ul, când colegii noştri de la PL au preluat această postură şi n-am schimbat persoana. Nu asta contează.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră sunteţi mulţumiţi de activitatea procuraturii?

Marian Lupu:
„Eu nu pot să constat că sunt extraordinar de satisfăcut practic şi de activitatea procuraturii, şi practica tuturor structurilor statului în ţara Republica Moldova. Lacune au fost, sunt şi cu părere de rău vor mai fi în continuare. Abordarea mea este nu de a promova nişte acţiuni de răfuieli, mai politice sau mai personale. Responsabilitatea pe care o văd şi pentru mine şi pentru Partid Democrat, şi pentru Alianţă este să formăm nişte condiţii care ar sta la baza unor dezvoltări democratice pentru viitor şi asigurarea funcţionalităţii tuturor instituţiilor democratice.”

Europa Liberă: Foarte scurt: cum a fost posibilă eliberarea lui Ilie Cazac? Unii interpretează că, chipurile, a evadat Baghirov şi pentru asta Smirnov ar fi făcut gestul de a-l elibera pe Ilie Cazac din detenţie.

Marian Lupu:
„ Este mereu foarte greu să faci o concluzie, care să fie una adevărată în condiţiile în care nu deţii toată plenitudinea de informaţii. Bine, haideţi să admitem, are dreptul la viaţă şi această versiune. Poate fi şi completamente o altă versiune: Igor Smirnov, fiind angajat în această cursă, aşa-numită cursă electorală, având deteriorate relaţiile cu Federaţia Rusă încearcă să obţină ceva, un plus de simpatie din partea Occidentului, înţelegând foarte bine că mărul discordiei ar putea să fie cazul lui Cazac. Pot exista şi versiunea a treia, a patra, a cincea, tot aşa înainte. Cel mai important este că a fost eliberat, că este sănătos şi îi doresc multă sănătate şi să uite de lucrurile proaste prin care a trecut.”
XS
SM
MD
LG