Linkuri accesibilitate

Gunoiştea, coşmarul de la Bubuieci


„Ne aflăm, cîteodată noaptea, de parcă am fi cu capul într-un hogeac de fum.”




Apărătorii mediului ambiant și alte organizații au cerut astăzi primăriei capitalei să găsească o soluție durabilă și ecologică pentru depozitarea gunoaielor. Activiștii spun că ar trebui redeschisă groapa de la Țânțăreni, scoasă din funcțiune din cauza protestelor localnicilor și înlocuită printr-un depozit provizoriu care nu este nici el foarte popular printre cei care locuiesc în apropiere, adică sătenii din Bubuieci. Aceșia au avertizat că după exemplul celor de la Țânțăreni vor institui o blocadă. Mai multe despre această dispută de la corespondenta noastră la Chișinău, Alla Ceapai.




Gunoiştea, coşmarul de la Bubuieci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct




De ani de zile gestionarea deşeurilor menajere rămîine a fi o problemă pentru autorităţile Capitalei. Mai bine de două decenii deşeurile erau transportate zilnic la groapa de gunoi din Ţînţăreni. Şi asta pînă la începutul acestui an, cînd sătenii, nemulţumiţi de mirosul neplăcut de la gunoişte şi alertaţi că aceasta le-ar putea afecta sănătatea au organizat proteste, stopînd accesul autospecialelor cu gunoi.

Astfel, de la începutul acestui an deşeurile au început să fie transportate la o gunoişte improvizată de la periferia Chişinăului. Gunoiştea de pe strada Uzinelor se află la doar cîteva sute de metri de comuna Bubuieci şi a devenit un adevărat „coşmar” pentru localnici. Primarul comunei Bubuieci, Ion Şărănuţă: „Noi suferim şi vă spunem că în preajma comunei noastre se acumulează mii şi mii de cuburi de gunoi, pe timp de noapte el se arde, iar fumul acesta vine peste localitate, peste populaţie. Vă spun că ne-am aflat şi ne aflăm, cîteodată noaptea, de parcă am fi cu capul într-un hogeac de fum.”

Chiar dacă vor reuşi să închidă această gunoişte, locuitorii din Bubuieci oricum vor fi afectaţi de efectele ei nocive, susţine cercetătorul Academiei de Ştiinţe Ion Raţă: „Noi amenajăm o bombă cu un efect foarte durabil. Şi vreau să-i spun domnului de la Bubuieci că nu aveţi pentru ce vă bucura chiar dacă de mîine nu vor mai fi depozitate, pentru că probleme o să o aveţi încă 20 sau poate mai mulţi ani.”

Ecologiştii cer închiderea imediată a gunoiştii din motivul că nu a obţinut încă toate autorizaţiile, deci gunoiştea este ilegală. Preşedintele mişcării ecologiste, Vlad Garaba: „Ministerul şi Agenţia au acordat acest teren şi urma să fie elaborate toate documentele necesare: studiul de evaluare a impactului, proiectul de execuţie, apoi expertiza ecologică. Evitînd toate aceste faze, întreprinderea Autosalubritate, transportă în continuu, mii de tone, zilnic, de deşeuri.”

Faptul că terenul nu corespunde criteriilor unei gunoişte l-au confirmat şi probele prelevate şi cercetate în laboratoarele Inspectoratului ecologic, spune adjunctul inspectorului de stat Mihai Mustea: „Se vede cu ochiul liber că sunt neamenajate. Mai mult ca atît astăzi noi nu putem să facem acţiuni de suspendare a activităţii, avînd permisiuni temporale. Şi iată problema ar fi cît de temporal pot să fie aceste permisiuni?”

La întrebarea cît timp ar putea să funcţioneze gunoiştea în regim de provizorat, nu are un răspuns nici Alexandru Bajura, vice-directorul regiei autosalubritate, instituţie care gestionează această gunoişte: „Nu pot să vă spun în cît timp, pentru că nu este un timp nelimitat, este un termen foarte scurt stipulat prin hotărîre.”

Alexandru Bajura dă asigurări că autorităţile municipale duc tratative pentru a prelungi contractul pentru depozitul de la Ţînţăreni, vechea gunoişte a Chişinăului.

Organizaţiile de mediu susţin că gunoiştea de la Ţînţăreni nu este cea mai bună soluţie pentru gestionarea deşeurilor din capitală, dar singura posibilă în acest moment. O soluţie mai eficientă, spun ecologiştii, ar fi construirea unor întreprinderi de prelucrare a deşeurilor care să nu dăuneze mediului şi sănătăţii populaţiei şi ar putea să fie şi o sursă de energie regenerabilă. Numai că un asemenea proiect, pe lângă investiţiile imense pe care le cere, ar putea fi realizat cel mai devreme în 7 - 10 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG