Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu!“ - despre sufocanta si infantilizanta familie românească


„Cu atâtea tabieturi balcanice, românii nu sunt poporul cel mai ocupat din lume, dar convenția e ca bunicii trebuie să crească copiii, locuind deseori cu proaspeții căsătoriți, într-un climat socio-afectiv sufocant.”



Oare ce imagine a familiei românesti o sa iasa din recensamantul asta? Intrebarea nu e doar retorica. Antropologul si sociologul francez Emmanuel Todd promovează teoria ca avansul Occidentului in istoria moderna e datorat importantei familiei mononucleare responsabile, cea care se rezuma la tata, mama si copii. Altfel zis, el merge dincolo de teoria clasica a lui Max Weber, potrivit căreia la originea progresului modern a stat etica protestanta - calvinisto-olandeză - a muncii.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct


Emmanuel Todd afirma, invers, ca protestantismul s-a extins tocmai datorita familiei mononucleare. El s-a implantat in acele tari nordice, precum Olanda, in care functiona familia mononucleara absoluta, in care copiii paraseau devreme domiciliul familial, cautand de lucru si devenind astfel adulti intreprinzatori.

Celelalte trei tipuri de familii ale lui Emmanuel Todd sint „familia egalitara”, prezenta in Franta, Spania si nordul Italiei; „familia arborifera” reprezentata in tarile germanice si nordice, cu exceptia amintita a Olandei si Danemarcei; si „familia comunitara”, la mediteraneeni si la ortodocsii est-europeni si balcanici, făcători de copii multi, săraci si lenesi.

Familia comunitara ar justifica importanta fascismului si a comunismului in Italia, Grecia si Europa de Est. Aceasta familie comunitara explică absenta tendintelor individualiste in societatile balcanice. Faptul ca taranii continua sa-si ridice casa lînga ograda parintilor, in loc sa se debaraseze de ei ca niste adulti responsabili. Faptul ca in Italia exista fenomenul de masa al acelor „bamboccioni”, adulti de peste 30 de ani care continua sa locuiasca cu parintii, in vreme ce in Olanda, odata incheiata facultatea, parintii isi dau literalmente afara din casa copiii deveniti adulti.

De aceeasi natura e si faptul ca in Romania generatii de oameni si-au lasat copiii sa fie crescuti de bunici, sub pretextul facil al lipsei de timp. Cu atatea tabieturi balcanice, nu putem spune ca românii sint poporul cel mai ocupat din lume, si cu toate astea conventia sociala e ca bunicii trebuie sa locuiasca cu proaspetii casatoriti pentru a creste copiii, deseori intr-un climat socio-afectiv sufocant. Tinerii porumbei stau cu socrii, acestia crescind odraslele, insa mentinand si infantilizarea generatiei intermediare.

In acest context trebuie inteles poemul in care muma lui Stefan cel Mare refuza să-i deschida poarta castelului, iar el pleaca, spăsit, sa se bata cu agareenii. Doar nu era s-o dezamageasca pe mă-sa!... Insa, in acelasi timp, capitalismul nu avea cum sa se nasca acolo.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG