Linkuri accesibilitate

Adio Igor Smirnov?


Eugen Carpov: Guvernul nu reacționează, întrucât Moldova nu recunoaște alegerile prezidențiale din Transnistria.





Şeful administrației prezidențiale de la Moscova Sergei Narîșkin a spus joi că liderul transnistrean Igor Smirnov, care conduce regiunea transnistreană de două decenii, trebuie să facă loc unui lider mai tânăr și unui mai bun diplomat, care să ajute la soluționarea conflictului cu Moldova. Narîșkin a spus că Kremlinul îl preferă în fruntea Transnistriei pe rivalul lui Smirnov, speakerul Anatol Kaminski, pe care oficialitatea rusă l-a numit „un candidat de valoare” și despre al cărui partid a mai spus că are un program „real și concret”. Care este poziția oficială a guvernului de la Chișinău aflăm din interviul acordat Europei Libere de vicepremierul Eugen Carpov, interviu realizat de Valentina Ursu.

Eugen Carpov în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule vicepremier, iată că pentru prima dată Kremlinul sonorizează o declaraţie care, nu ştiu, ia prin surprindere sau nu, că Moscova nu l-ar mai susţine pe Igor Smirnov la aşa-zisele prezidenţiale din Transnistria, dar ar avea o altă preferinţă. Ce ziceţi?

Eugen Carpov:
„Nu este primul semnal pe care Moscova îl dă în sprijinul unui candidat dintre cei înregistraţi în aşa-zisele alegeri din regiunea transnistreană. Pot să mă refer în sensul acesta şi la mesajele oficiale, pe care le-au transmis domnul Grâzlov, domnul Putin către domnul Kaminski. Acum vedem încă o acţiune de acelaşi fel. Dar dacă vreţi reacţia Chişinăului, eu aş putea doar să confirm faptul că Chişinăul nu recunoaşte aceste alegeri, nu recunoaşte candidaţii înscrişi pe listele de alegeri şi evident nu poate sprijini unul sau altul dintre aceşti candidaţi. Noi vom monitoriza situaţia în continuare, care are loc în regiunea transnistreană şi vom acţiona în consecinţă.”

Europa Liberă: Chişinăul a mers la discuţii cu Smirnov înaintea unei eventuale reluări a negocierilor în formatul 5+2. Aceasta ar însemna un semnal şi pentru Chişinău?

Vicepremierul Eugen Carpov
Vicepremierul Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Sunt mai multe semnale şi pentru Chişinău, dar în primul rând pentru Tiraspol. Acţiunile domnului Smirnov sunt contradictorii - pe de o parte dânsul a fost în Germania, a avut un şir de întrevederi cu primul ministru al Republicii Moldova şi ca urmare la Moscova s-a decis reluarea negocierilor oficiale. În acelaşi timp uitaţi-vă ce se întâmplă în Tiraspol - ultima decizie a domnului Smirnov, de a nu trece la fusul orar împreună cu Republica Moldova, împreună cu Chişinăul, care ar corespunde practicii europene. Astfel regiunea transnistreană, sau Smirnov doreşte să menţină fusul orar împreună cu Ucraina şi Federaţia Rusă. Apoi, iarăşi, la iniţiativa domnului Smirnov este din nou reiterată ideea necesităţii adoptării unui act normativ de către aşa-zisul soviet suprem din Tiraspol, care ar stipula poziţia regiunii în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. Din nou este o acţiune, care vine să creeze obstacole în reglementarea definitivă a conflictului şi nu să sprijine o avansare pozitivă pe direcţia respectivă. Deci, politica liderului de la Tiraspol este controversată pentru moment. Înţeleg că multe acţiuni se fac şi din perspectiva aşa-ziselor alegeri.”

Europa Liberă: Credeţi că această recomandare, care i se face lui Smirnov de către superiorii săi de la Moscova, de a elibera calea pentru forţe politice noi, ar putea să-i taie din imagine acolo în regiune? Lumea de acolo să aibă încredere în domnul Kaminski, aşa cum vor cei de la „Obnovlenie”?

Eugen Carpov:
„Bine, este o practică generală, când din partea unor parteneri străini vin mesaje de susţinere pentru unul sau altul dintre candidaţi într-o eventuală cursă electorală. Asta îşi are o anumită doză de efect, care poate fi mai mare sau mai mică. Pentru regiunea transnistreană, care vrem noi sau nu vrem are o legătură puternică cu procesele din Federaţia Rusă, semnalele respective contează.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, aţi decis când aţi putea să vă convocaţi în formatul 5+2?

Eugen Carpov:
„Încă nu s-a decis când ne vom întâlni la această plină reuniune după ce procesul a fost reluat. Se discută diferite perioade pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Urmează să stabilim când şi cum va avea loc această întrevedere. Lituania, în calitate de preşedinte în exerciţiu a OSCE a propus să găzduiască reuniunea respectivă la Vilnius. Şi este o practică normală, când reuniunea respectivă să aibă loc în ţara care deţine preşedinţia OSCE.”
XS
SM
MD
LG