Linkuri accesibilitate

Cum va fi depăşită criza prezidențială din Moldova?


Mihai Ghimpu: dialogul între Alianţă şi PCRM înseamnă găsirea soluţiei pentru alegerea preşedintelui.







Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, crede că există o singură cale în privința depășirii crizei politice și păstrarea unei guvernării democrate: adoptarea unei noi Constitutii. Despre aceasta el a declarat într-un interviu acordat în excusivitate pentru Europa Liberă.

Mihai Ghimpu în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:46 0:00
Link direct



Europa Liberă: În ce condiţii astăzi mai poate fi deblocată criza instituţională?

Mihai Ghimpu:
„Totul depinde de Alianţă, de aceste trei partide, care ne-am asumat actul guvernării.”

Europa Liberă: Mai poate fi ales candidatul Alianţei în funcţia supremă a statului?

Mihai Ghimpu:
„Poate. A rămas singura soluţie - adoptarea noii constituţii. Şi dacă noi vom fi hotărâţi, decişi în privinţa asta, atunci discutăm proiectul constituţiei cu societatea civilă, cu toţi. Nu e o mare problemă, e actuala Constituţie, ajustată şi completată cu 30 de articole ce ţin de integrarea europeană şi multe alte lucruri prin viziunea perspectivei noastră. Dar dacă nu vrem, atunci altă soluţie nu e. Comuniştii nu vor da niciodată votul pentru alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Domnul Voronin a declarat foarte tranşant - insistă asupra creării unei coaliţii largi.

Interesul lor este să distrugă Alianţa şi să aibă alegeri anticipate.

Mihai Ghimpu: „Nu cred. De ce atunci nu acceptă dialogul între Alianţă şi ei? Dialogul între Alianţă şi PCRM înseamnă găsirea soluţiei pentru alegerea preşedintelui, aşa noi am propus. Ei vor discuţii între partidele parlamentare. Asta schimbă subiectul, asta înseamnă de fapt schimbarea majorităţii parlamentare. Or, noi trebuie să înţelegem că dacă noi distrugem majoritatea parlamentară, gata, nu mai funcţionează instituţiile statului. Fiindcă dacă nu avem preşedinte ales, avem preşedinte interimar şi instituţiile funcţionează, Parlamentul, Guvernul şi toate celelalte. Dacă nu avem majoritatea parlamentară gata, s-au oprit activitatea Parlamentului şi a Guvernului. Aşa că sunt lucruri diferite. Interesul lor este să distrugă Alianţa şi să aibă alegeri anticipate.”

Europa Liberă: El insistă că dacă se revine la varianta zero pentru crearea unei coaliţii largi şi lor li se oferă câteva funcţii - cea de preşedinte la Comisia Electorală Centrală, cea de preşedinte la Curtea de Conturi, aşa cum chipurile ar fi oferit ei pe când erau la guvernare opoziţiei, atunci lucrurile s-ar putea mişca din loc.

Mihai Ghimpu:
„Nu este adevărat. Noi putem să discutăm şi fără a reveni la varianta zero. A reveni la varianta zero asta înseamnă
Noi avem nevoie de stabilitate politică, de reforme, dar nu de alegeri peste alegeri.

distrugerea Alianţei. Încă o dată repet: dacă pretind la funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, la preşedinte al Comisiei Electorale Centrale să spună: noi votăm preşedintele dacă...unu, doi, trei, patru. Noi discutăm şi vedem Alianţa - acceptăm sau nu acceptăm. Varianta zero înseamnă distrugerea Alianţei. Nu, nu este acceptat, fiindcă cetăţenii nu doresc alegeri anticipate şi nici noi. Cu atât mai mult că abia am început să punem pe picioare acest stat. Până acum timp de 20 de ani de zile ne-am jucat cu soarta oamenilor. Şi noi avem nevoie de stabilitate politică, de reforme, dar nu de alegeri peste alegeri.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, şi totuşi e ceva neclar. Şi cetăţeanul, şi politicianul nu vor alegeri anticipate parlamentare, dar pe de altă parte mai toţi într-o voce spun că ele ar fi inevitabile.

Mihai Ghimpu:
„Totul depinde de Alianţa pentru Integrare Europeană. Noi avem majoritatea, noi putem adopta orice lege, proiect de lege. Ce ţine de Constituţie sunt două variante - ori se adoptă prin votul a două treimi din Parlament, dacă ţine de legi constituţionale, ori prin referendum. În cazul dat noi le adoptăm de către Parlament în prima lectură - 50+1 şi întrucât nu avem votul în Parlament de două treimi, supunem referendumului. Deci, este soluţie pentru a depăşi alegerile anticipate. În acest proiect revenim la alegerea preşedintelui Republicii de către popor. Dar în perioada aceasta cât are de activat Parlamentul pe trei ani noi alegem pe preşedinte de către Parlament şi după expirarea mandatului Parlamentului trecem la alegerea preşedintelui direct de către alegători şi alegerile parlamentare. Asta înseamnă foarte mult pentru noi, o stabilitate politică pentru trei ani de zile asta e ca aerul pentru om, fiindcă astfel pot veni şi investiţii, asta înseamnă un semnal bun şi pentru Uniunea Europeană, pentru Occident, pentru toate instituţiile financiare. Dar aşa stau unii şi se întreabă: dar pentru ce investim noi în Republica Moldova dacă ei nu înţeleg că totul depinde de stabilitatea politică şi de alegerea preşedintelui. Înseamnă că ei nu vor, ei se joacă de-a politica, dar nu fac ceea ce trebuie să facă.”

Europa Liberă: Opţiunea PL-ului de data asta coincide cu opţiunea PLDM-ului, referitor la elaborarea unei noi constituţii. Dar PD-ul ar ezita.

Mihai Ghimpu:
„Nu prea coincide, fiindcă PLDM-ul a acceptat ideea lansată de noi acum doi ani de zile, dar nu vrea proiectul care a fost pregătit prin decretul preşedintelui de către Comisia pentru reforma constituţională, dar vor un proiect nou, ceea ce înseamnă tărăgănare în timp. Adică, a forma o comisie parlamentară din nou, a începe de la zero din nou e nevoie de timp.”

Europa Liberă: Dar de ce ar vrea din nou?

Mihai Ghimpu:
„Interesul. Interesul, poate din cauza că nu le aparţine lor ideea. La noi aşa e la moldoveni - dacă nu e ideea mea, înseamnă că nu o susţin.”

Europa Liberă: Chiar dacă e bună.

Mihai Ghimpu:
„Chiar dacă e bună. Doi: noi am venit cu republică semiprezidenţială, poate că ei vor, am şi auzit că domnul Filat vrea parlamentară, sau prezidenţială. Adică ori toată puterea în mîinile preşedintelui, ori în ale primului ministru, ceea ce este inadmisibil la noi. Fiindcă generaţia tânără încă n-a demonstrat, că se prea deosebeşte de nomenclatura comunistă. Ne place puterea şi cât mai multă putere. Aşa că de aceea noi, PL-ul, considerăm că cea mai bună formă este forma semiprezidenţială.”

Europa Liberă: Dar ziceam că şi PD nu prea îmbrăţişează această idee referitoare la elaborarea unei noi constituţii.

Mihai Ghimpu
: „Da, chiar şi în mesajul preşedintelui Parlamentului, al domnului Lupu, am înţeles că nu susţin aceată
Partidele componente ale Alianţei trebuie să ia decizia şi să deblocheze această situaţie, să depăşim criza constituţională. Altfel compromitem democraţia.

idee. Vor să meargă pe calea tot referendum, dar modificarea articolului 78 - un alt conţinut. Atunci am avut alegeri directe, acum propunerea vine cu conţinutul să fie ca preşedintele trebuie să fie ales de către Parlament pe perioada mandatului actualului Parlament. Rămâne să discutăm în cadrul Alianţei, să vedem care va fi soluţia pe care vom merge. Dar oricum partidele componente ale Alianţei trebuie să ia decizia şi să deblocheze această situaţie, să depăşim criza constituţională. Altfel compromitem democraţia.”

Europa Liberă: Pe de o parte parcă vreţi toţi binele ţării, pe de altă parte nu găsiţi consens în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Mihai Ghimpu:
„Aşa reiese, dar...Binele ţării, dar nu ştiu de ce populaţia, cetăţenii 20 de ani de democraţie şi trăiesc foarte rău - e sărăcie, e mizerie, e corupţie. Înseamnă că una spunem şi alta facem. Este un interes, pe care nu-l spun partidele.”


Europa Liberă: De ce legea bugetului n-a ajuns în Parlament?

Mihai Ghimpu:
„Păi şi noi ne întrebăm. Şi anul trecut, hai că am avut alegeri anul trecut. Şi anul ăsta parcă se putea să vină la timp şi politica bugetar-fiscală, şi legea bugetului şi altele. Iată, aşa când răsfoieşti agenda proiectelor de legi vezi că nu prea sunt. Nu lucrează nici comisiile, nici Guvernul. Asta înseamnă instabilitate. Asta înseamnă că fiecare acum stă şi se gândeşte: ei, dar ce să muncim, dacă o să fie alegeri. Numai alegerea preşedintelui pune punct. Şi aici dacă nu depăşim alegerea preşedintelui şi cei care nu vor să aleagă preşedintele să fie pedepsiţi la viitoarele alegeri.”

Europa Liberă: Mîne sau poimîne vă convocaţi în şedinţă, aşa cum a cerut domnul Lupu?

Mihai Ghimpu:
„Noi o să mergem, să vedem ceilalţi. Noi suntem pentru depăşirea crizei, fiindcă nealegerea preşedintelui înseamnă instabilitate. Alegerea - stabilitate politică, trei ani de activitate, asta înseamnă nişte reforme, care cel puţin o să fie dureroase, dar o să ieşim din criza aceasta. Dar numai prin stabilitate politică. Şi jocurile acestea îmi displac. Nu sunt în favoarea cetăţeanului, în favoarea statului. Sunt în favoarea intereselor de partid.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG