Linkuri accesibilitate

25.09 - Chișinău: Separatismul transnistrean și sprijinul Moscovei.


Transnistria 1992. (Foto: Dmitry Borko)
Transnistria 1992. (Foto: Dmitry Borko)

O delegaţie a Sovietului suprem de la Tiraspol a plecat la Moscova pentru a participa la şedinţa Comisiei Dumei de Stat pentru reglementarea conflictului transnistrean.


25 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Separatismul transnistrean și sprijinul Moscovei.

Majoritatea oamenilor politici şi a analiştilor politici sunt de acord că separatismul oferă un teren propice pentru înflorirea violenţei şi a terorismului. Separatismul transnistrean nu poate fi nici el ignorat din acest punct de vedere, mai ales atunci când încearcă să obţină sprijinul Rusiei. O delegaţie a sovietului suprem de la Tiraspol a plecat astăzi la Moscova, aşa cum puteţi afla de la Ina Coreţchi.

O delegaţie a Sovietului suprem de la Tiraspol a plecat în după amiaza zilei de astăzi la Moscova pentru a participa la şedinţa de miercuri a Comisiei Dumei de Stat pentru reglementarea conflictului transnistrean. Delegaţia de la Tiraspol este condusă de preşedintele sovietului suprem, Grigore Maracuţă. El a declarat, citat de agenţia oficială de la Tiraspol Olvia-pres, că la Moscova va fi luată în discuţie aşa-numita blocadă economică a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene.

Amintim că de la 1 septembrie oficialităţile de la Chişinău au introdus o nouă ştampilă vamală, iar autoproclamata republică din stânga Nistrului s-a pomenit în imposibilitatea de a mai efectua exporturi. Tiraspolul a calificat acţiunea Chişinăului drept blocadă economică a Transnistriei, în urma căreia întreprinderile din stânga Nistrului ar fi suportat pierderi de nouă milioane de dolari.

O altă problemă, care urmează a fi abordată la Moscova, se referă la compensarea pierderilor pe care Tiraspolul le-ar avea în urma evacuării şi distrugerii armamentului rus din regiune. Autorităţile separatiste s-au pronunţat împotriva casării armamentului pe care îl consideră patrimoniul poporului transnistrean. Administraţia de la Tiraspol a acceptat ca echipamentul militar să fie evacuat numai în cazul în care va primi o recompensă.

Potrivit agenţiei Olvia-pres, şedinţa comisiei parlamentare de la Moscova care se ocupă de soluţionarea conflictului transnistrean va fi prezidată de către preşedintele comitetului Dumei de Stat pentru problemele CSI, Gheorghe Tihonov. Surse de la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău au declarat că nu deţin informaţii despre vreo invitaţie oficială din partea Dumei de stat, menţionând că delegaţia transnistreană ar putea pleca la Moscova, aşa cum şi Gheorghe Tihonov a vizitat Tiraspolul, fără a deţine o invitaţie oficială din partea Chişinăului.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG