Linkuri accesibilitate

Radiografia unui atac raider


Au fost aceste atacuri menite să submineze securitatea statului?


UniversalBank este încă o bancă ce s-a pomenit cu un pachet de aproape 80 la sută din acţiuni aparţinând investitorului rus Gherman Gorbunţov revendicat de un nou proprieta. Banca furnizat amănunte din continuarea operaţiunii de deturnare. Avocatul instituţiei, Valeriu Andronic, a declarat pentru Europa Liberă că, în prezent, Curtea de Apel examinează contestaţia ordonanţei prin care Gorbunţov a fost deposedat de acţiuni. Un interviu de Valentina Ursu

Interviu cu Valeriu Andronic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:05 0:00
Link direct



Valeriu Andronic: „La Universalbank s-a început la 4 martie încă toată afacerea, dar noi am aflat de abia la 4 august”.

Europa Liberă: Deci, după cinci luni.

Valeriu Andronic:
„Am aflat la 4 august, când în incinta Universalbank-ului a venit executorul judecătoresc, George Boţan, nu mă tem să-l numesc.”

Europa Liberă: El venea să execute decizia instanţei judecătoreşti.

Valeriu Andronic:
„El a venit să execute ordonanţa judecătorului Ion Ţurcan din sectorul Centru, Chişinău, conform căreia încă la 4 martie dânsul a încasat de la acţionarul majoritar, Gorbunţov Gherman, valoarea de circa cinci milioane de dolari. Evident că a trezit nedumerire, am făcut cunoştinţă cu aceste materiale şi să vă spun sincer am fost foarte uimit, fiindcă în anul 2008 trei firme din Rusia au împrumutat lui Gorbunţov această sumă. În 2009 aceste trei firme au cesionat dreptul alteia, a patra firme din Rusia. În 2010 firma din Rusia cesionează dreptul de a solicita de la Gorbunţov datoria, aşa numita datorie unei firme din Panama.”

Europa Liberă: Deci, firma din Panama poate fi considerată firmă offshore?

Valeriu Andronic:
„Da, desigur. În Panama alte firme pentru Republica Moldova nici nu se înregistrează. Sunt toate cu offshore, cu acest statut. A propos, dacă e să vorbim de firme offshore şi vis-a-vis de legislaţia Republicii Moldova, vă mai comunic o chestie foarte interesantă – în 2005, în ordinul directorului Centrului pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei este aprobat Ghidul tranzacţiilor suspecte şi ţărilor suspecte, care cad sub incidenţa Legii privind spălarea banilor şi finanţării terorismului – Panama şi insulele Seychelles se regăsec în acel Ghid. Aceste firme , apariţia lor pe piaţă deja urma să trezească careva îndoieli de ceea ce ţine de comportamentul lor şi legalitatea privind activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Persoanele vinovate de atacurile raider asupra băncilor, haideţi să zicem Universalbank sunt cunoscute? Nu trebuie să fie găsite?

Valeriu Andronic: „Desigur că nu. S-a pornit toată situaţia de la domnul judecător, care a emis ordonanţa şi flagrant a încălcat drepturile procesuale ale lui Gorbunţov. Dânsul, după emiterea ordonanţei, este o procedură simplificată, fără citarea părţilor, fără a duce procesul verbal de judecată. Judecătorul unipersonal primeşte materialele, le studiază şi după cum este prevăzut, conform intimei sale convingeri, dar asta în sensul bun al cuvântului, el emite această ordonanţă. Iată şi el a emis-o. Teză: el este obligat în timp de maximum trei zile sub recipisă cu înştiinţare să aducă originalul ordonanţei, s-o aducă la cunoştinţa aşa numitului debitor. Nu s-a făcut. S-a trezit Gorbunţov peste cinci luni.”

Europa Liberă: Gorbunţov fiind...

Valeriu Andronic:
„Debitor. S-a trezit peste cinci luni. Procedura de executare deja pornită. Ceea ce ţine de acţiunea executorului judiciar: conform Codului de executare, primind documentul executoriu, el intentează procedura de executare şi în termen de trei zile el este obligat să-i aducă debitorului la cunoştinţă sub recipisă această încheiere. Nu s-a făcut. Mai mult: el este obligat să le acorde debitorului şi creditorului termen de 10 zile pentru conciliere. Asta este procedura obligatorie. Nu s-a făcut. Mai mult: el în procesul verbal de conciliere a scris că Gorbunţov nu s-a prezentat, că el a obosit să-l caute pe Gorbunţov, dar Gorbunţov e preşedintele consiliului băcnii, el în fiecare zi stă la serviciu. Dar vă spun care e şiretlicul: e clar că nu o să-l găsească. Nici creditorul, nici judecătorul nu şi-a pus această problemă, şi nici executorul judecătoresc, fiindcă el îl citau pe Gorbunţov la locul său de parcare.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi Dumneavoastră toate aceste nereguli, ilegalităţi?

Valeriu Andronic
: „Păi eu sper că atât judecătorul, cât şi executorul judecătoresc la aceste întrebări urmează să răspundă foarte minuţios în faţa Consiliului Superior al Magistraturii.”

Europa Liberă: Acţiunile la care pretindeau aceste persoane nu au fost, banca nu a fost deposedată de ele?

Valeriu Andronic:
„Nu, banca nu a fost deposedată. La 12 august s-a petrecut la Bursa de Valori tranzacţia de înstrăinare, însă aţiunile nu au fost înstrăinate definitiv. În posesia lor noul cumpărător de la insulele Seychelles, tot o companie offshore, el nu poate dispune de aceste acţiuni. La moment sunt sechestrate prin două încheieri judecătoreşti. Şi noul acţionar, aşa numitul nou acţionar, de altfel care a şi apărut la o conferinţă de presă şi a zis că este o procedură...”

Europa Liberă: Domnul Usatîi?

Valeriu Andronic:
„Domnul Usatîi, a zis că este o procedură juridică normală, un gastarbeiter de la Seychelles, moldoveanul. Nu mai este normală această procedură, însă el astăzi nu poate realiza dreptul său şi compania, care le-a cumpărat nu-şi poate realiza dreptul asupra acestor acţiuni. Mai mult, este depusă o acţiune privind declararea nulităţii actelor juridice, cum ar fi contractul de vânzare-cumpărare între executorul judecătoresc şi firma din Seychelles şi toate actele juridice aferente acestei tranzacţii sunt contestate în instanţa de judecată. În cadrul acţiunii noi am solicitat declararea nulităţii acestor tranzacţii pe simplu motiv că ele contravin normei imperative a legislaţiei Republicii Moldova şi în special Legea privind instituţiile financiare, conform căreia orice tranzacţie de înstrăinare a cotei părţi din orice bancă ce depăşeşte mai mult de cinci procente urmează a fi efectuată cu permisiunea scrisă a Băncii Naţionale. E o normă legală stipulată încă din 1995.”

Europa Liberă: Acum Guvernul trebuia să-şi asume aceste angajamente?

Valeriu Andronic:
„ Desigur. Guvernul foarte prompt şi la timp a reacţionat. Deci, modificând legislaţia sub propria răspundere, Guvernul a lărgit aceste împuterniciri şi pentru Banca Naţională, şi pentru Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi în special a interzis executorilor judecătoreşti să execute orice hotărâre decât cea irevocabilă.”

Europa Liberă: Dar până la urmă aici sunt nişte reglări de conturi între acţionarii băncii?

Valeriu Andronic: „În banca Universalbank acţionarii se împacă foarte bine. Nu au ce regla unul cu altul.”

Europa Liberă: În ce scop s-au făcut aceste atacuri raider? Să submineze securitatea statului?

Valeriu Andronic:
„Evident. Vă dau un exemplu: acţiunile lui Gorbunţov, valoarea nominală a fiecăreia constituia 1 660 de lei.”

Europa Liberă: Deci în total?

Valeriu Andronic: „În total mai mult de 115 milioane, fiindcă i s-au înstrăinat 68 311 acţiuni. Însă ele au fost cumpărate cu 24 de milioane, la preţul de 350 de lei fiecare acţiune. Şi uitaţi-vă schema care este: o companie offshore obţine ordonanţa privind aşa zisa datorie a lui Gorbunţov faţă de alte companii din Rusia din 2008, care deja avem informaţia că sunt lichidate. În acest scop ea introduce în Republica Moldova exact suma de 24 de milioane, care parcă se ştia din start la ce preţ trebuia să se vândă. Se efectuează tranzacţia bursieră la suma de 24 de milioane, suma totală, ca apoi executorul judecătoresc această sumă de 24 de milioane s-o transfere cui? Cumpărătorului nou. Unde? La insulele Seychelles, iarăşi în offshore. Cu ce a rămas Republica Moldova? Cu diminuarea valorii acţiunii lui Gorbunţov?”

Europa Liberă: Este adevărat că dacă nu interveneau acum investitorii aceştea străini, situaţia ar fi rămas în ceaţă? În incertitudine totală?

Valeriu Andronic
: „Aveţi în vedere...”

Europa Liberă: Slovenii, da, cu Moldova Agroindbank?

Valeriu Andronic:
„Păi dacă nu interveneau ei, interveneam noi cu cazul nostru, că e aceeaşi situaţie. La Moldova-Agroindbank investitorii sunt din Slovenia, în cazul nostru este din Rusia. Sumele de acolo şi dincoace sunt impunătoare.”

Europa Liberă: Paradoxal e că nu o singură bancă, câteva bănci şi cam în acelaşi interval de timp.”

Valeriu Andronic
: „Da, se vede că aici a fost o acţiune pregătită cu mult timp înainte şi bine gândită. Şi perioada aleasă când toţi funcţionarii, demnitarii se află în concediu.”

Europa Liberă: Admiteţi că ar putea fi implicat şi aşa numiţi politicieni?

Valeriu Andronic:
„Îmi e greu să spun. Astăzi este intentată urmărirea penală şi în primul, şi în al doilea caz. Sper că şi domnii Ţopa la fel se vor adresa şi va fi urmărire penală. Din cele la ce vom avea acces, vom putea şi trage unele concluzii.”

Europa Liberă: Dar Procuratura, SIS-ul, alte instituţii ale statului şi-au făcut datoria?

Valeriu Andronic:
„Să vă spun sincer? Eu nu degeaba am făcut trimitere la acest act normativ departamental al Centrului de combatere a crimelor economice şi corupţiei privind vizarea companiilor offshore. Consider, ca veteran al organelor, că totuşi companiile offshore urmează a fi atenţionate cu mai multă minuţiozitate din partea organelor de drept. Este deosebire dintre companie offshore şi rezidentul Republicii Moldova. În al doilea caz el este supus controlului şi fiscal, şi de alt gen, iar compania offshore este companie offshore. Iată cum este în cazul cu Universalbank – au intrat 28 de milioane, şi-au făcut apariţia 10 zile şi au ieşit iarăşi în offshore. Unde să-i căutăm? Pe cine să căutăm? Îs nişte domni cu familii spaniole. Au venit de la Panama, s-au dus la Seychelles. Iată aici eu consider că organele de drept în situaţia în care îşi face apariţia o companie offshore în ţara noastră deja ar trebui...”

Europa Liberă: Să se preocupe de statutul acestei companii.

Valeriu Andronic:
„Şi să sporească atenţia faţă de aceste companii. Şi acele persoane care le administrează din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pentru că sunt în cârdăşie.

Valeriu Andronic:
„Posibil, că persistă şi o cârdăşie.”

Europa Liberă: Domnule Andronic, până la urmă există un vid legal? Sau legislaţia e bună, dar nu există mecanisme?

Valeriu Andronic:
„Legislaţia e bună. Uitaţi-vă, am avut şi interdicţia Băncii Naţionale, avem şi modalitatea de examinare a litigiilor prin ordonanţă. Apare problema: de ce judecătorul şi-a permis să încalce legea procesuală? Urmează să se pronunţe Consiliul Superior al Magistraturii. Şi nu numai să se pronunţe. Noi nu avem nevoie şi ţara nu are nevoie de aşa judecători. Ea nu are nevoie şi de aşa executori judecătoreşti, care au încălcat legea procedurală. Nu va fi regulă în ţară. Cât de mult nu am schimba noi cadrul legal. Că uitaţi-vă, noi avem cadru legal perfect şi în situaţia în care se face o tentativă de a modifica cadrul legal prin instituirea unei responsabilităţi a judecătorilor faţă de lege, urmăriţi – toate aceste proiecte de lege au fost contestate la Curtea Constituţională, care ulterior au fost recunoscute anticonstituţionale. Nu ştiu de ce, când e vorba de responsabilitatea judecătorului legea e anticonstituţională, când e vorba de responsabilitatea cetăţenilor totul e constituţional.”*
XS
SM
MD
LG