Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Protocronism clinic la muntele Athos


Când ai identitatea şubredă eşti gata sa crezi ca românii sînt o rasă unică şi că dacii zburau cu nave spațiale.


De câte ori merg la muntele Athos, descopăr că ideologia naționalistă a calugărilor români de acolo depăşeşte in aberație protocronismul din vremea lui Ceauşescu. La principalul schit românesc, Prodromou, monahii mai luminati le explica pelerinilor ca --pe langa faptul ca franc-masonii si evreii controleaza nu doar planeta in general, ci pana si Sfântul Munte, ceea ce ar explica situatia inferioara a schimnicilor români de acolo-- românii sint o rasa unica pe care doar pizma celorlalti a tinut-o pina acum intr-o mediocritate fortata. Pe scurt, calugarii români de la muntele Athos se închină protocronic.


În perioada de glorie a comunismului naționalist din România, protocronismul, acel curent pseudo-academic încurajat odinioară în mod oficial, le spunea românilor ca stramosii lor au fost o rasa aparte si ca pe teritoriul României de azi s-au produs cele mai mari salturi calitative din istoria omenirii, ca aici a fost descoperit focul, a fost inventata roata si domesticit calul.

La muntele Athos am aflat insa ca protocronismul actual nu mai rabda nici macar ca in detalii românii sa fi invatat ceva de la altcineva. La Athos, dintr-o discutie cu invatati calugari si pelerini, am aflat ca nu limba româna vine din latina, ci ca, dimpotriva si exact invers, latina ar fi o varianta corcita de româna.

Rationamentul, asa cum mi l-a rezumat unul din cei mai distinsi calugari din Sfântul Munte, in aplauzele pelerinilor, e urmatorul: Roma, asa cum ne spune propria ei traditie, a fost fondata de troieni; troienii erau niste traci, deci un fel de daci; fondatorii Romei nu erau asadar decit o mâna de daci care si-au dus limba cu ei in Italia, asa incât atunci cand Traian s-a intors sa cucereasca Dacia, el si latinii lui corciti au descoperit ca dacii vorbeau aceeasi limba ca ei, numai ca mult mai curata. De-aia cele doua popoare au fuzionat asa usor, insa limba vorbita de unii si altii era cam aceeasi. Asa incat, nu româna vine din latina, ci, invers, dacii i-au invatat latina pe legionarii lui Traian.

Revenit in România dupa ametitoarea initiere, am aflat ca exista un intreg curent subteran de compatrioti care adera la aceste fantasmagorii oculte. Edituri, precum Orfeu in Bucuresti, sau Obiectiv in Craiova, publica sau re-publica pe banda rulanta carti cu titluri precum Dacia – Tara Zeilor, Sistemul Sumerian al Limbii Române, sau Ramania (de la Ramayana indiana) – Paradisul Regasit… Aceasta din urma poarta de altfel pe coperta mentiunea ca “Dacii zburau cu nave spatiale”!…

Dincolo de asemenea cazuri evident clinice, ramane chestiunea identitatii si a incontestabilului sentiment de inferioritate al românilor. La nivel individual, a cauta sa te convingi ca stramosii tai s-au aflat la originea civilizatiei planetare si ca un soi de conspiratie mondiala cauta sa ascunda acest lucru ar fi de ajuns pentru o internare. Pentru pelerinii români de la muntele Athos insa, aceasta betie cu amagiri oculte aduce un soi de mangaiere. Sintem ultimii si cei mai umili, insa, cum o spun Evangheliile, cei din urma vor fi cei dintâi… sau au fost deja… ma rog, hai sa nu ne lasam incurcati in cuvinte cum ar vrea iudeo-masonii, care pe langa ca nu iubesc dacii, mai sint probabil si atei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG