Linkuri accesibilitate

8.08 - București: Regele Mihai, Iliescu şi Patriarhul


Regele Mihai la Praga cu ocazia vizitei la Europa Liberă
Regele Mihai la Praga cu ocazia vizitei la Europa Liberă

Regele Mihai: „unul din cele mai mari pericole ale unităţii noastre naţionale vine din incapacitatea noastră de a rămîne uniţi şi de a lupta împreună pentru a promova binele ţării.”




8 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Liana Ionescu; reporter: Andreea Pora).

Regele Mihai, Iliescu şi Patriarhul.

Reconciliere, cum spuneam, sub cupola Academiei Romane. Adresîndu-se fostului suveran al Romaniei, preşedintele Ion Iliescu a folosit apelativul „Majestate”. La rîndul său regele Mihai a atras atenţia asupra faptului că unul dintre cele mai mari pericole la adresa unităţii naţionale vine uneori dinăuntrul ţării, din incapacitatea de a rămîne uniţi. Andreea Pora a fost de faţă la eveniment şi relatează:


Schimbarea de atitudine a puterii de la Bucureşti faţă de majestatea sa, regele Mihai I, începută anul acesta, pe 10 mai, cînd a avut loc prima întîlnire dintre preşedinte şi fostul suveran şi cînd s-a luat decizia retrocedării palatului Elisabeta şi a altor proprietăţi care au aparţinut Coroanei, a devenit cu atăt mai evidentă astazi, cu prilejul omagierii a 400 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul.

În aula Academiei Romane, au intrat, umăr la umăr, preşedintele Ion Iliescu, majestatea sa, regele Mihai şi preafericitul Patriarh Teoctist. Evenimentul are o semnificaţie deosebită, fiind, de fapt, pentru prima oară, cînd regele şi preşedintele se află alături în mod oficial.
Este pentru prima oară cînd cei doi vorbesc de la acelaşi microfon. Gestul are o importanţă aparte, a spus, în cuvîntul de deschidere, preşedintele Academiei Eugen Simion, fiind un semn al reconcilierii naţionale, a întoarcerii spre normalitate. O normalitate care a răzbătut, de altfel, şi din discursurile rostite. [...]

În mesajul său, regele Mihai a pornit de la semnificaţia pe care o avea sărbătorirea unor asemenea evenimente în anii comunismului. Toţi românii care luau parte la aceste sărbători oficiale o făceau în mod mecanic. „Înţeleg foarte bine reţinerea poporului nostru faţă de astfel de evenimente. Dacă majoritatea românilor nu consideră important un anume eveniment istoric, atunci poate acel eveniment, nu este, într-adevăr atît de important, a spus majestatea sa.”

Regele Mihai: „Ne-am minţi pe noi înşine dacă nu am recunoaşte că unul din cele mai mari pericole ale unităţii noastre naţionale vine uneori dinăuntrul ţării, din incapacitatea noastră de a rămîne uniţi şi de a lupta împreună pentru a promova binele ţării. Recent, am semnat împreună cu patriarhul sfintei noastre biserici şi cu preşedintele Iliescu un apel comun către naţiune. Toţi trei suntem de acord că analiza este esenţa oricărei democraţii şi că cetăţenii noştri sunt îndreptăţiţi să aibă diferite vederi asupra viitorului Romaniei.”

Fiecare va fi judecat de istorie după faptele sale, mai devreme sau mai tîrziu, a spus majestatea sa, regele Mihai, încheind: „Sper ca atunci, cînd va veni ziua, istoria să-şi aducă aminte de mine fără nici un alt nume adăugat alături de Mihai. Pur si simplu ca despre un român care a fost mîndru să poarte acelaşi nume şi care a adăugat motive de mîndrie numelui de Mihai.” [...]
XS
SM
MD
LG