Linkuri accesibilitate

Adrian Severin promite să colaboreze cu procurorii


Adrian Severin
Adrian Severin

Cazul Severin justifică insistența din ultimii ani a rapoartelor Comisiei Europene care cer trimiterea după gratii a demnitarilor corupți.




Europarlamentarul roman Adrian Severin a fost chemat astazi de procurorii anticoruptie de la Bucuresti pentru a fi instiintat in mod oficial ca este acuzat de trafic de influenta si luare de mita in scandalul „bani contra amendamente”.

Acest scandal a inceput in luna martie cind jurnalistii de la Sunday Times au dat publicitatii o inregistrare facuta in biroul europarlamentarului roman de la Strasbourg in care Adrian Severin marturiseste ca este gata sa introduca un amendament la o directiva europeana, conra unei sume de bani. Ziaristii britanici, care au facut reportajul sub acoperire, dindu-se reprezentanti ai unei firme de lobby, le-au propus mai multor eurodeputati sa le plateasca 100 de mii de euro in schimbul propunerii unor amendamente.

Trei europarlamentari au cazut in aceasta capcana, un sloven, un austriac si un român, insa doar Adrian Severin a refuzat sa-si paraseasca fotoliul dupa ce a fost demonstrat in presa traficul de influenta. Si mai mult, eurodeputatul roman a trimis o factura de 12 mii de euro pentru „servicii de consiliere” celor de la Sunday Times pe care ii credea lobbisti.

Parlamentul European a votat luna trecuta in unanimitate ridicarea imunitatii lui Adrian Severin, iar Directia Nationala Antiocruptie (DNA) din Romania a inceput imediat anchetarea politicianului. Socialistul Adrian Severin se considera nevinovat in acest scandal, dar partidul din care provine i-a cerut imediat dupa declansarea scandalului sa-si dea demisia.

La iesirea din sediul procuraturii anticoruptie Severin a declarat ca va coopera in ancheta pentru ca se afla „de aceeasi parte a baricadei” cu procurorii, considerind, poate, ca in acest dosar ar trebui aparata tara, si nu cercetate faptele grave de care este acuzat. O idee folosita adesea la nivel inalt in Romania, prin care se insinueaza ca orice chestiune care afecteaza imaginea tarii ar trebui reparata prin ascunderea lucrurilor urite sub pres.

Povestea lui Adrian Severin, un om extrem de activ pe plan international, dar dispus la afaceri colaterale care sa-i rotunjeasca salariul de sapte mii de euro oferit de legislativul Uniunii Europene, sugereaza ca modul de lucru al politicienilor români ramine discutabil, chiar si atunci cind ies din mediul autohton. Cazul Severin justifica insistenta din ultimii ani a rapoartelor Comisiei Europene prin care se cere trimiterea dupa gratii a demnitarilor corupti.
XS
SM
MD
LG