Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Putin nominalizat pentru Premiul „Quadriga“


Premiul Asociaţiei „Werkstatt Deutschland” (Atelierul Germania) se acordă - din 2003 - la patru personalităţi ale căror „activitate şi păreri“ se bazează pe valori democratice. Desemnarea lui Vladimir Putin a fost contestată de unii politicieni şi militanţi pentru drepturile omului.



Anunţul că primul ministru al Rusiei se află printre personalităţile nominalizate pentru Premiul „Quadriga“ a fost primit cu uimire, stîrnind iritări şi, pe alocuri, reacţii critice vehemente. Premiul este acordat anual de către Asociaţia „Werkstatt Deutschland” (Atelierul Germania) unor personalităţi care prin activitatea lor sunt reprezentative pentru valorile democratice promovate.

Premiul se acordă de asemenea şi unor grupuri civice sau publicaţii care s-au distins prin activitatea lor în spiritul civismului democratic. Potrivit juriului, fostul preşedinte şi actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin ar fi un „exemplu“ în ceea ce priveşte „angajamentul său“ pentru „prosperitatea societăţii“. Cu alte cuvinte, juriul care l-a desemnat îl consideră pe Putin drept o personalitate echivalentă cu Mihail Gorbaciov sau Václav Havel, care se află şi ei pe lista laureaţilor distinşi în anul 2009 cu Premiul „Quadriga“. Ciudat în toată această afacere este faptul că preşedintele Asociaţiei "Atelierul Germania" (înfiinţată în anul 1993) este Lothar de Maizière. Acesta a fost ultimul premier al defunctei Republici Democrate Germane. Lothar de Maizière a fost ales în această funcţie după primul scrutin liber din Germania comunistă în primăvara anului 1990. Vestea desemnării lui Putin ca laureat al Premiului „Quadriga“ a fost primită cu satisfacţie de susţinării săi. Astfel, postul de radio Eho Moskvîi a difuzat o declaraţia politologului Gleb Pavlovski, preluată şi de Deutschlandfunk, în care acesta a spus:

"Putin a meritat pe deplin acest premiu! Mai ales pentru că a lucrat într-un tandem internaţional, împreună cu fostul cancelar Gerhard Schröder. Putin a contribuit într-un mod esenţial la consolidarea Germaniei în Europa şi la renaşterea unui puternic stat naţional german. Din cauza aceasta Germania se simte, într-o anumită măsură, datoare faţă de Putin.“

Potrivit unor informaţii ale postului naţional de radio „Deutschlandfunk“ dintre membri juriului doar liderul ecologist Cem Özdemir ar fi criticat desemnarea lui Putin. Özdemir s-ar fi abţinut şi de la vot. De remarcat ar fi faptul că din juriul Asociaţiei fac parte personalităţi reprezentative ale creştin-democraţilor ca ministrul transporturilor Peter Ramsauer sau ca social-democratul André Schmitz, secretarul de stat pentru cultură al landului federal Berlin.

Festivitatea acordării premiului urmează să aibă loc pe data de 3 octombrie, ziua unificării - care este şi sărbătoarea naţională a Germaniei.

Deputatul ecologist în Parlamentul European, Werner Schulz, un militant pentru drepturile omului şi fost disident est-german, a cerut Asociaţiei să renunţe la decizia de a-i acorda lui Putin Premiul „Quadriga“. Potrivit revistei „Der Spiegel“, Schulz a calificat decizia drept o „gafă imensă“.



Laureaţi ai Premiului Quadriga

(selecţie)

José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene (2009);

Sir Timothy Berners-Lee, creatorul internetului (2005);

Bärbel Bohley, fosta disidenta est-germana (2009);

Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei (2004);

Mihail S. Gorbaciov, Laureat el Premiului Nobel pentru Pace si ultimul lider al Uniunii Sovietice (2009);

Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg, fost ministru german al apărării, demisionat după un scandal de plagiat (2010);

Václav Havel, scriitor, fost disident şi ex-preşedinte ceh (2009);

Jean-Claude Juncker, premierul din Luxemburg (2003);

Victor Iuşcenko, preşedintele Ucrainei (2006);

Hamid Karzai, preşedintele Afganistanului (2004);

Helmut Kohl, fost cancelar geman (2005);

Lothar de Maizière, ex-premier al Republicii Democrate Germane (2010);

Giorgos Papandreou, premier Grecia (2010);

Shimon Peres, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi vicepremier din Israel (2006);

Einars Repše, premier, Letonia (2003);

Gerhard Schröder, fost cancelar german (2007);

Silvia, regina Suediei (2007);

revista Der Spiegel (2007);

Boris Tadici, preşedintele Serbiei (2008);

Wikipedia, enciclopedie electronică (2008).

Lista integrală pe site-ul Asociaţiei „Werkstatt Deutschland“ (Atelierul Germania): „Werkstatt Deutschland”: http://www.werkstatt-deutschland.net/
XS
SM
MD
LG