Linkuri accesibilitate

Arma premierului - voinţa poporului


Vlad Filat
Vlad Filat

Igor Boțan: ,,Vlad Filat are nevoie de suportul opiniei publice în lupta politică pe care a declanșat-o cu elemente ale Alianței pentru Integrare Europeană.”


Analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT spune că iniţiativa premierului Vlad Filat de a se întîlni şi de a discuta cu „poporul” nu este o premieră în viaţa politică moldovenească şi face parte dintr-o strategie electorală.


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct



Igor Boțan: ,,Inițiativa primului ministru Vlad Filat este un element al luptei politice, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, mai exact în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Adică, premierul vrea să se înarmeze cu voința poporului ca să acționeze de o manieră anume?

Igor Boțan: ,,Deocamdată putem spune că primul ministru în prezent are nevoie de suportul opiniei publice în lupta politică pe care a declanșat-o cu elemente ale Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Și dacă nu va obține acest sprijin?

Igor Boțan: ,,Cred că totul depinde de modul în care vor avea loc aceste consultări și vom vedea probabil un document final, pe care domnul prim-ministru ar trebui să-l facă public, după ce va termina consultările.”

Europa Liberă: Asta ar fi un mini-program în comparație cu programul Guvernului?

Igor Boțan
Igor Boțan: ,,Cred că mai degrabă ar fi ceea ce domnul prim-ministru numește mandat. Pe de o parte domnul prim-ministru a anunțat cetățenii că are mandat deplin din partea Uniunii Europene pentru a face ordine în Republica Moldova. Domnul prim-ministru a fost încolțit, dacă putem spune așa, de pe urma acestei declarații. Acum domnul prim-ministru în mod logic vrea să aibă și să poată invoca faptul că are un mandat, iarăși dacă putem spune așa, din partea cercurilor largi ale cetățenilor, societății civile ș.a.m.d. Și mai este un element: nu este domnul prim-ministru Vlad Filat primul, care recurge la o astfel de metodă. Mircea Snegur într-un moment de conflict a recurs la sfat cu poporul, un fel de sondaj național pentru a soluționa niște probleme de ordin politic. Știm că acest sfat cu poporul pentru o anumită perioadă a avut un efect pozitiv pentru garnitura politică a domnului președinte Mircea Snegur. Și Petru Lucinschi a recurs la astfel de metode, dar și ex-președintele Vladimir Voronin. Să nu uităm că în 2002, după ce forțele de ordine au descins în Găgăuzia și l-au forțat să demisioneze pe bașcanul Croitor, după protestele în regim non-stop ale Partidului Popular Creștin-Democrat, ex-președintele Vladimir Voronin a inițiat așa-zisul pact social. S-a întâlnit cu reprezentanții societății civile, până la urmă au elaborat de comun acord un proiect de lege privind controlul public asupra instituțiilor statului. Mai mult decât atât: ex-președintele Voronin l-a promovat. Acest proiect a fost votat de Parlament drept lege și în ultimul moment ex-președintele Voronin a refuzat să-l promulge.”

Europa Liberă: Prin urmare e logic să vă întreb cât de sinceră e intenția unuia dintre reprezentanții puterii să afle părerea poporului?

Igor Boțan: ,,Cred că domnul prim-ministru este sincer atunci când spune că dorește să facă ordine în Republica Moldova. Rezultatul consultărilor îl vom vedea atunci când, așa cum spuneam, vom vedea un document final, pe marginea căruia vor avea loc dezbateri publice și vom vedea cum opinia publică va fi, să zicem așa, influențată de un astfel de document, care vor fi reacțiile. După care vom vedea și care pot fi mișcările primului ministru.”

Europa Liberă: Alianța s-ar putea destrăma, astfel încât să se configureze altfel, eventual cu participarea opoziției de astăzi?

Igor Boțan: ,,Nu cred că se poate reconfigura cu participarea opoziției de astăzi, dar această Alianță în starea în care este, este absolut nefuncțională, reformele nu merg și am văzut mesajul lui Vladimir Voronin către Partidul Liberal-Democrat. Putem intui - asta ar însemna că dacă este demisă conducerea Parlamentului, domnul prim-ministru Vlad Filat devine președinte interimar, poate face remanieri pe care le vrea în Guvern, iar Partidul Comuniștilor se zice că ar asigura funcționalitatea unui Guvern minoritar, fără a face la modul direct o alianță cu Partidul Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Unii liberali-democrați spun că este o cursă periculoasă.

Igor Boțan: ,,Este foarte periculoasă, fiindcă dacă se va proceda de această manieră, Partidul Comuniștilor se va revanșa, iar ulterior va devora pur și simplu Partidul Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Dar e singura cale posibilă, așa spun unii analiști.

Igor Boțan: ,,Nu cred că este singura cale. Eu cred că se poate exercita asupra Guvernului Republicii Moldova presiuni și din interior, dar și din exterior - Republica Moldova depinde de suportul partenerilor de dezvoltare și mesajul partenerilor poate fi unul foarte simplu: dacă nu faceți reforme și nu găsiți limbaj comun, adio suport pentru Republica Moldova, rezolvați-vă problemele cum vă duce capul.”

Europa Liberă: Adică, Guvernul în întregime și fiecare în parte dintre miniștri să înțeleagă cât de mult depinde de perna de oxigen?

Igor Boțan: ,,Perna de oxigen și suportul cetățenilor, fiindcă oricum aceste consultări cu societatea civilă și cu cetățenii va avea impact.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG