Linkuri accesibilitate

„AIE locală – o necesitate stringentă”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „A dori distrugerea AIE, alegeri anticipate şi alianţă cu comuniştii, înseamnă să ajungi în groapa pe care ai săpat-o”.


Multi credeau că odată terminat scrutinul local, partidele din AIE vor strânge rândurile pentru o guvernare eficientă, mai ales că s-a văzut cât de mult contează spiritul de solidaritate. Dar se pare ca se întâmpla exact invers. De ce? Europa Liberă a căutat sa afle de la liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.


Interviul matinal la Europa Liberă: cu Mihai Ghimpu, liderul PL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:21 0:00
Link direct



Mihai Ghimpu: „Am prevăzut lucrurile mai din timp că după campanie, după încheierea alegerilor locale se vor începe lucruri nedorite de alegători, inclusiv şi de unii din Alianţă.”

Europa Liberă: Acum să înţelegem că în cadrul Alianţei există opoziţie, sau cum e?

Mihai Ghimpu: „Opoziţie? Nu există opoziţie. Sunt trei componente ale Alianţei, însă situaţia e de aşa natură că unora le-a revenit rolul să încerce cumva ca să potolească focul şi să funcţioneze Alianţa în continuare.”

Europa Liberă: Cum se potoleşte focul, dacă tocmai este momentul când trebuie să formaţi coaliţie la nivel local?

Mihai Ghimpu: „Aici e şi problema care ne deranjează pe noi toţi. Problema e că în loc să ne ocupăm de alianţa locală, noi începem să ne amintim de nişte reforme, care fiecare din noi înţelege că nu s-au făcut din cauza că am avut cinci campanii electorale în doi ani de zile.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că nu se reuşeşte să se găsească o formulă de creare a alianţelor la nivel local?

Mihai Ghimpu
: „Orice problemă în cadrul unei alianţe, sau unde iau decizie mai mulţi oameni, se ia atunci când se discută. Atunci când nu se doreşte acest lucru, lucrurile decurg aşa cum decurg. Dar totuşi sper că cei trei, pe care i-am nominalizat, noi fiecare în componenţa Alianţei, se vor aşeza la masă şi vor discuta acest proiect şi vom ajunge la semnarea acordului AIE la nivel local.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, totuşi, pe parcursul a doi ani se face simţită această lipsă de comunicare.

Mihai Ghimpu: „A fost o comunicare printre dinţi. Chiar de la început, de la AIE-1, din păcate.”

Europa Liberă: Din ceea ce se vede, mă duce la gândul că se doreşte crearea unor alianţe ad-hoc în teritoriu, adică aşa cum se vor aşeza lucrurile, aşa se va întâmpla.

Mihai Ghimpu: „Nu, aşa ad-hoc nu va fi.”

Europa Liberă: Păi, va fi un acord în AIE?

Mihai Ghimpu: „Noi avem adoptată o hotărâre la Consiliu, care este obligatorie pentru toţi membrii şi în primul rând pentru preşedinţii de filială, că alianţa se constituie doar cu partidele componente ale Alianţei. Şi doi: întrucât este imposibil ca să rezolvi problemele şi într-un raion, şi în altul, şi în Călăraşi, şi Cahul, Briceni, ei între ei nu pot comunica, aceasta trebuie să se producă la nivel central. Şi dispoziţia noastră este ca să nu discute, să nu facă acorduri, până nu se clarifică apele sus. Fiindcă, de exemplu, ceea ce propune PLDM-ul nu este acceptabil.”

Europa Liberă: Dar ceea ce propune PDM-ul?

Mihai Ghimpu: „PDM-ul au şi ei o variantă, avem şi noi o variantă şi asta şi demonstrează că noi trebuie să ne aşezăm la masă. Noi nu putem vota preşedinţii de raioane PD, PLDM doar că au un mandat mai mult în unele raioane, în unul sau două. Şi să votăm în toată republica preşedinţii, de exemplu, numai PLDM, că au mai mult decât noi cu un mandat sau două. Nu e vorba de diferenţa de cinci-şapte mandate. Dar unde sunt diferenţa de un mandat, două, trei noi putem discuta. Şi de aceea trebuie să discutăm aici şi să vedem unde şi cui îi revine prima funcţie în raion. Nu poate discuta, cum am zis, Cahulul şi cu Briceniul, sau Călăraşul şi Căuşeniul. Ei sunt cointeresaţi acolo la ei. Noi vorbim de Alianţă. Când este vorba de Alianţă, asta înseamnă că nimeni din noi nu are majoritatea şi nu poate hotărî aşa cum vrea el. Înseamnă că trebuie să ţină cont de votul celorlalţi.”

Europa Liberă: Toţi cei trei lideri - şi Dumneavoastră, şi domnul Lupu, şi domnul Filat - afirmaţi într-o voce că la nivel local este nevoie de o Alianţă pentru Integrare Europeană, dar fiecare are propria viziune de constituire a acesteia.

Mihai Ghimpu: „Păi aşa e întotdeauna, când un partid nu are majoritatea, sunt trei opinii şi trebuie să se aşeze la masă şi să discute, să găsească soluţia.”

Europa Liberă: Cine trebuie să cedeze? Dumneavoastră tot aţi spus că formaţiunea pe care o reprezentaţi nu mai este dispusă să facă cedări de funcţii.

Mihai Ghimpu: „Noi tot am cedat şi văd că aceste cedări nu dau nimic, poftim care e situaţia în Alianţă. Nimeni nu e cointeresat ca Alianţa să funcţioneze consolidat, prin înţelegere, să alegem preşedintele republicii, a Parlamentului să revină funcţia PL-ului, cum ne-am înţeles. Au luat funcţii şi pe ei nu-i interesează. Aşa că de data aceasta n-o să meargă. PL-ul n-o să voteze numai de dragul că cineva vrea să-şi realizeze proiectul, să preia puterea pe întreg teritoriul. Puterea o ai atunci când ai votul alegătorului. N-o ai? Înseamnă că trebuie s-o împarţi cu ceilalţi colegi.”

Europa Liberă: Adică fraţi – fraţi, dar brânza e pe bani?

Mihai Ghimpu: „Nu brânza pe bani. Frate e frate, da brânza pe bani - nu? Este votul alegătorului şi de asta trebuie să ţinem cont. Diferenţa de un mandat, de două sau de trei asta nu înseamnă că cineva în mod obligatoriu trebuie să aibă în toate raioanele funcţia de preşedinte. Le ai atunci când ai majoritatea, cum a avut Voronin. Voronin a avut şi are în unele raioane majoritatea, el şi-a ales preşedintele şi are voie să-l aleagă, PCRM-ul am în vedere. Nu ai, înseamnă că trebuie să te aşezi la masă, să nu-ţi pară că tu eşti cel care, gata, toţi trebuie să se pună în genunchi în faţa ta.”

Europa Liberă: Bine, dar pe moment am înţeles că sunt localităţi, unde partidele AIE nu s-au reunit într-o fracţiune comună în consiliul fie sătesc, orăşenesc sau raional.

Mihai Ghimpu: „Ei discută, dar aşteaptă decizia de sus. Sunt trei experţi nominalizaţi din partea fiecărui partid component al Alianţei şi acum ei trebuie să ia proiectul ăsta de acord, să se aşeze şi să discute, să vadă cum. De exemplu, la Străşeni noi avem cu două mandate mai puţine decât PLDM, dar în schimb avem 13 primari din 27. Cui credeţi că trebuie să-i revină funcţia? De ce trebuie obligatoriu să fie aici PLDM? Că au cu două mandate mai mult? Unde au, de exemplu, 10 şi noi două sau trei, da, aici înţeleg. Sau la Ialoveni, unde au cu patru mandate mai mult.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că din moment ce AIE se ceartă, PCRM câştigă. Or, am văzut că fracţiunea Partidului Comuniştilor din Parlament a difuzat o declaraţie politică, în care cer demisia conducerii Legislativului. Comuniştii spun că procesul legislativ din ţară a fost compromis, că de vină sunt exponenţii coaliţiei de guvernare.

Mihai Ghimpu: „Dar ei ce au de făcut? Asta e rolul opoziţiei, cu atât mai mult că sunt PCRM. Ei îşi fac lucrul lor, noi trebuie să ne facem lucrul nostru. Nu trebuie să ne uităm ce spun comuniştii. Alta e că această discuţie, lumea trebuie să înţeleagă că are loc în toate statele atunci când se încheie alegerile şi nici un partid n-a acumulat majoritatea. Nu e nimic straşnic, o să ne aşezăm şi o să găsim soluţia care trebuie să ducă la formarea puterii locale. Important este acum ca puterea locală să fie una democratică. Nu cu comuniştii în alianţă, dar cu partidele componente ale Alianţei, într-un cuvânt AIE locală. Timp avem, eu cred că vom ajunge la înţelegerea prin care se va constitui alianţa, AIE locală.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, pe de altă parte, se învinuiesc PLDM-ul şi PDM-ul unii pe alţii că încalcă principiile care au stat la baza formării Alianţă pentru Integrare Europeană. Mai mult decât atât, se acuză reciproc ori de câte ori au ocazia de implicare în tot felul de scheme frauduloase. Lumea vă vede pe Dumneavoastră ca un arbitru, ca un avocat. Deocamdată îi lăsaţi să se tragă de păr? Sau ce faceţi Dumneavoastră? Veţi interveni în aceste scandaluri PLDM-PDM?

Mihai Ghimpu
: „Omului poţi să-i iei, dar nu poţi să-i dai.”

Europa Liberă: Minte.

Mihai Ghimpu: „Şi altele. Eu ştiu un lucru: trebuie să punem punct campaniilor electorale, să alegem preşedintele republicii şi să avem o stabilitate de trei ani, cel puţin. Şi să facem ceea ce am promis cetăţenilor. Acum, după aceste alegeri locale, cea mai stringentă problemă este constituirea Alianţei la nivel local, de formare a puterii. La nivel central trebuie să descentralizăm puterea, să oferim aleşilor locali pârghiile legale pentru a-şi îndeplini cu cinste mandatul. Ceea ce acum se spune că ceea nu se vrea, că ceea nu se votează sunt speculaţii politice, sau reglări de conturi, mă rog. Cea mai necesară lege, este legea administraţiei publice locale, în Chişinău legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, autonomia financiară, să oferim posibilitatea ca primarii să nu strângă impozitele şi pe urmă să alerge pe la Chişinău sau pe la raion să ceară bani.”

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre aceste scheme frauduloase, despre care vorbesc şi cei din PLDM, şi cei din PD?

Mihai Ghimpu: „Ele sunt mult mai multe.”

Europa Liberă: Sunt mult mai multe scheme?

Mihai Ghimpu: „Avem aceste scheme, şi cu TVA-ul, avem scheme şi la vamă, avem scheme cu exclusivitate la exportul cognacului. Trebuie să ne aşezăm la masă şi să discutăm. Declaraţii asta nu înseamnă rezolvarea problemei. Asta înseamnă altceva, că eu sunt mai bun, dar alţii sunt mai răi. Demonstrează că eşti mai bun prin faptul că te aşezi la masă, începem cu prima, sau cu a doua, sau cu a treia.”

Europa Liberă: Când vă aşezaţi la masă, dacă vă întâlniţi atât de rar?

Mihai Ghimpu: „Aici e şi problema. Vrem să fim buni în faţa alegătorilor prin intermediul presei. Dar cetăţenii aşteaptă altceva. Nu declaraţii, dar să simtă că se schimbă ceva în viaţa lui şi această schimbare se poate produce atunci când omul nu strigă, cum spun eu, prin sat că eu sunt cel mai bun gospodar, eu am să am cea mai frumoasă femeie ca soţie, cea mai frumoasă casă. Dar şi-a proiectat şi s-a apucat de lucru. A găsit fata, şi-a format familie şi a pornit viaţa, şi casa şi copii. Asta e, trebuie să facem şi noi.”

Europa Liberă: Se pare, chiar electoratul nu mai vrea nici spectacol, nici circ. Vrea un trai decent.

Mihai Ghimpu: „Electoratul a obosit de toate şi asta trebuie să conştientizăm noi, că altă cale nu avem. Dacă cineva crede că calea este să distrugi Alianţa şi să ai alegeri anticipate sau să faci alianţă cu comuniştii, înseamnă că va cădea în propria groapă pe care a săpat-o.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că acum este nevoie să fie reactualizată problema ce ţine de alegerea şefului statului. Dar după ce Vlad Filat şi Marian Lupu au arătat cu degetul unul la obsesia altuia, unii deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană spun chiar ei că cel care vrea cel mai mult să ajungă preşedinte nu va mai fi, va rămâne veşnic candidat, cu referire la candidatura domnului Lupu.

Mihai Ghimpu: „Ceea ce spun unii e părerea lor, au dreptul la opinie.”

Europa Liberă: Dar contează şi părerea lor.

Mihai Ghimpu: „Noi avem acord semnat. Asta nu înseamnă că dacă s-a votat şi unul s-a urcat sus, de-acum gata, acordul nu mai există. Cine crede că el, după ce obţine funcţia, este cel mai deştept, greşeşte amarnic. Cu asta o să se ajungă şi la dânsul. Unde e buruiană, trebuie cosit.”

Europa Liberă: Aţi spus că nu e cazul să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, dar sunt şanse să fie ales şeful statului?

Mihai Ghimpu: „Sunt, sigur că sunt. Vedem ce spune Curtea Constituţională. Nu spune Curtea, spune altceva, avem, cum am zis eu, rezerva - o nouă constituţie. Şi decât alegeri anticipate, mai bine acum să lansăm discuţii publice a proiectului constituţiei, care a fost pregătit în baza decretului preşedintelui din 2010 şi la anul să avem un referendum, prin care să punem punct acestei crize. Schimbăm mecanismul, care nu este democratic, este unul de blocaj. Să alegem preşedintele pe durata actualului Parlament şi cum am zis – trei ani să muncim pentru cetăţeni, pentru asta ne-au ales.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, miza de acum încolo nu mai este numai salvarea Alianţei pentru Integrare Europeană, ci chiar supravieţuirea Republicii Moldova ca stat democratic. Ori reforme, ori scufundare.

Mihai Ghimpu: „Dacă de data aceasta aceste partide componente, care avem denumirea de Alianţă pentru Integrare Europeană, compromitem democraţia înseamnă că gata, oamenii o să se întoarcă pe mulţi ani înapoi la comunişti şi n-o să mai creadă în democraţie. O să spună, că ce ne dă nouă democraţia? Ce am obţinut noi? Am încercat, într-un an am votat - nimic nu ne-a dat, peste câţiva ani iarăşi din nou. Şi asta trebuie să înţeleagă colegii noştri din Alianţă. Că aici nu e glumă, aici e foarte serios.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi mers să vă întâlniţi cu premierul Filat. Ce aţi înţeles din discuţia cu el?

Mihai Ghimpu: „Am schimbat câteva vorbe ce ţine de formarea alianţelor la nivel local. Am vorbit că Alianţa trebuie să funcţioneze şi trebuie să alegem şi preşedintele, am spus aşa, părerea mea în unele probleme.”

Europa Liberă: V-aţi întâlnit şi cu domnul Lupu?

Mihai Ghimpu: „Cu domnul Lupu m-am întâlnit. Ambilor le-am spus acelaşi lucru. Ambilor le-am spus că indiferent de relaţiile dintre noi, Alianţa trebuie să existe. Fiindcă Alianţa e formată din partide, nu din lideri. Şi noi trebuie să respectăm acordul semnat de PL, PLDM şi PD. Indiferent de dragostea unuia faţă de altul. Avem un angajament. Gata.”

Europa Liberă: Dar unde dragoste nu e, nimic nu e, vorba cântecului.

Mihai Ghimpu: „Păi, da, dar unde dragoste nu e, eu vreau politică să fie, responsabilă faţă de alegători.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneaţi că orice beton poate avea fisuri în patru ani, dar praf nu se face.

Mihai Ghimpu: „Aşa este, de aceea cred că totuşi, Alianţa va funcţiona. Şi voi face tot posibilul ca să existe în continuare Alianţa şi să nu dezamăgim cetăţenii şi să nu compromitem valorile democratice.”

Europa Liberă: Şi totuşi aţi spus că există două căi: una care duce spre iad, şi alta care duce spre rai. Şi timpul trebuie să arate cine şi ce va alege.

Mihai Ghimpu: „Aşa este, acum depinde de fiecare în parte. Eu totuşi vreau cu colegii mei să mergem împreună spre rai peste un timp. Nu unii în iad şi alţii în rai.”

Europa Liberă: Da, dar după atâtea acuzaţii, schimb de replici, poate fi vorba despre înţelegere, şi compromis, şi armonie?

Mihai Ghimpu: „Poate fi. Exemplu sunt familiile, şi prietenii, unii se ceartă, azi se iubesc, mîine se ceartă, trei zile nu vorbesc, o săptămână, sau chiar şi divorţează, şi pe urmă revin şi fac din nou familia. În viaţa asta tot e posibil. Dacă eşti deştept, atunci alegi lucrurile mari, le promovezi şi te ţii de aceste probleme mari, te conduci de ele. Dacă vrei să te conduci de probleme mici, de vorbe, de nu ştiu ce, înseamnă că nu înţelegi care e sensul vieţii şi ce ai de făcut în această viaţă.”

Europa Liberă: Când s-ar putea să vă vedeţi în trei?

Mihai Ghimpu: „Eu sper că totuşi la începutul săptămânii viitoare o să ne vedem. O să se întoarcă din deplasări, de unde sunt plecaţi şi o să ne întâlnim.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG