Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană va continua să fie polul de atracție pentru Moldova


Iurie Leanca și comisarul european Štefan Füle
Iurie Leanca și comisarul european Štefan Füle

Iurie Leancă: „suntem un popor eminamente european și aparținem acestei civilizații”.




Recent, ministrul de externe Iurie Leancă a prezentat priorităţile politice externe: în primul rând „profilarea” Republicii Moldova drept o ţară cu ambiţia de a deveni candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Si, desigur, rezolvarea conflictului transnistrean, în cadrul formatului 5+2. Ce sanse exista ca aceste prioritati sa fie realizate? Europa Liberă a căutat să le afle chiar de la vicepremierul Iurie Leanca.

Interviul matinal: cu ministrul de externe Iurie leancă despre perspectivele de integrare europeană ale R. Moldova.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:41 0:00
Link direct



Iurie Leancă: „Vizita președintelui Consiliului European este o vizită într-un fel istorică, pentru că însăși această funcție a fost inițiată recent în cadrul Uniunii Europene, urmare a tratatului de la Lisabona. Pe de altă parte, personalități de astfel de rang ne-au vizitat destul de rar, deși, bineînțeles, in ultima perioadă, de un an și jumătate, din momentul în care Moldova a știut, prin acțiuni pe plan intern, să-și schimbe imaginea în afara Republicii Moldova, constatăm o intensificare a astfel de vizite.

O astfel de vizită se încadrează în acest ritm ascendent de maximă intensitate în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Vizita domnului Herman Van Rompuy este incă o dovadă a interesului din partea Bruxelles-ului, din partea diverselor instituții ale UE pentru situația din Republica Moldova și din jurul Republicii Moldova.

Este un semnal foarte clar de susținere a reformelor, a acțiunilor pe care le-am inițiat într-o perioadă de un an și nouă luni. Dar este și un semnal foarte clar de disponibilitatea de a ne sprijini și a ne ajuta prin resurse politice, financiare, economice, să depasim problemele cu care ne confruntăm. Vizita este de o astfel de importanță, pentru că vine în preajma summit-ului Parteneriatului Estic, un eveniment care va trage anumite linii, dacă doriți.

Sunt convins că va permite să vorbim despre o anumită perspectivă a relațiilor dintre țările din regiune, bineînțeles că ne interesează în primul rând Republica Moldova și Uniunea Europeană. Iată că aceste subiecte se vor afla pe agenda vizitei domnului Herman Van Rompuy la Chișinău și sunt convins că discuțiile îi vor permite, pe de o parte, înaltului demnitare european să înțeleagă mai bine, aflându-se aici la noi în țară, ce înseamnă Moldova, cum arată această țară cu oamenii ei, care sunt realitățile.”

Europa Liberă: Așteptările din partea Chișinăului sunt mari, dar și Bruxelles-ul are niște așteptări din partea Moldovei, și în primul rând implementarea reformelor, pentru că nu demult se vorbea despre nevoia înfăptuirii acestor reforme, or, fără de ele e imposibil să se vorbească despre o eventuală cerere de stat candidat pe care Moldova și-o dorește.

Iurie Leancă:
„în primul rând de aceste reforme au nevoie cetățenii Republicii Moldova. Aceste reforme sunt deloc simple, dar foarte mult întarziate, din pacate, în diverse domenii. Reformele trebuie să ne permită să modernizăm țara, să ne regăsim locul pe plan regional, nișa noastră. Dar, cel mai important este să redăm cetățenilor Moldovei această încredere că se pot simți bine și la ei acasa și vor putea, într-o perspectivă nu foarte indepărtată, să beneficieze de toate prețurile pe care le au cetățenii europeni și din alte țări.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar pe plan regional Moldova încă nu și-a găsit locul?

Iurie Leancă:
„Pe plan regional Moldova deocamdata nu și-a găsit locul, fiindcă o țară mică cum este Republica Moldova este important, din punctul meu de vedere, să fie ancorată într-un anumit sistem de repere, să aparțină unei organizații care generează stabilitate, sprijin. Uitati-va la țările candidate sau la țările care recent au aderat la UE.
suntem un popor eminamente european și aparținem acestei civilizații.

Din punctul meu de vedere, noi atunci vom putea afirma că ne-am găsit locul, în momentul când vom deveni stat candidat, dar si mai important, cand vom obține statutul de țară membră a UE. Iată atunci vom reuși, din punct de vedere politic, economic, comercial dar și identitar, dacă doriți, totuși suntem un popor eminamente european și aparținem acestei civilizații, iată atunci vom putea vorbi despre faptul că în sfârșit ne-am găsit locul nostru pe plan regional și continental.”

Europa Liberă: Pe de altă parte despre Uniunea Europeană unele voci spun ca ar avea un viitor incert. De ce atunci Moldova insistă să ajungă în acest club pan-european în UE?

Iurie Leancă:
„Trăim acum într-o perioadă extrem de dinamică, și nu se referă doar la continentul european. Uitati-vă ce se întâmplă pe continentul africii, în lumea arabă. Există niște dezvoltări spectaculoase, neașteptate, cel puțin nimeni nu putea prognoza astfel de evoluții acum un an. Există astfel de mișcări politice dar și de ordin economic-financiar, care pun la încercare temelia existenței și funcționării, în mod special, a unor state dar și a unor organizații. UE într-adevăr trece printr-o perioadă destul de complicată, una complexă.


Discuțiile despre efectele crizei economice-financiare mondiale continuă, și nu doar discuția continuă, dar vedem că în anumite țări din zona euro există probleme extrem de complicate.

Dacă ne uitam din altă parte, constatăm că UE cel puțin deocamdată a știut să răspundă la aceste provocări deloc simple, fără precedent, și sunt convins că felul cum a fost concepută această instituție, e în interesul tuturor celor 27 de țări de a menține această organizație, fiindcă orice stat european în condițiile globalizării de astăzi nu poate avea influiența pe care o are în calitate de membru a Uniunii
sunt convins că UE va exista, va funcționa și va continua să prezinte acest pol de atracție pentru Republica Moldova.

Europene.

Astfel încât sunt convins, deși problemele sunt foarte mari, deși criza financiar-economică este foarte mare în unele țări în continuare, situația este deloc simplă, totuși că UE, țările membre și cetățenii europeni, cei peste 500 de milioane, sunt interesați să mențină această organizație, pentru că le oferă in primul rând o șansă de dezvoltare economică mult mai rapidă, mult mai stabilă.

Uitati-vă, capacitatea de a se sprijini reciproc este una foarte mare acum în țările din zona euro. Și nu în ultimul rând din punct de vedere politic sunt convins că UE are acest interes de a se menține și de a avea șansa de a se pronunța tot mai distinct ca o voce puternică și auzită pe plan mondial, astfel încât, cu toate aceste pericole, sunt convins că UE va exista, va funcționa și va continua să prezinte acest pol de atracție pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cetățenii moldoveni sunt în așteptare de putea călători în europa fara vize, cel târziu la sfârsitul anului 2012, așa cum ați anunțat și dumneavoastră atunci când vor fi finalizate reformele pentru liberalizarea regimului de vize pentru UE. Aceste reforme sunt în derulare? Moldova reușește să se încadreze în acest termen?

Iurie Leancă:
„Cetățenii din Republica Moldova sunt convins că așteaptă să beneficieze cât mai repede de acest drept și să se simtă și ei cetățeni europeni care se pot deplasa nestingherit în spațiul european. Sunt convins că și companiile, entitățile economice moldovenești așteaptă la fel să obțină și să intrăm în acest spațiu de liber schimb cu UE, care ar permite, pe de o parte, să stabilizeze situația economică, s-o facă mult mai atractivă pentru investitorii din afară, și tototdată să faciliteze accesul produselor noastre pe piața europeană.

Totodată cetățenii sunt convins că se așteapta la o avansare de ansamblu în relația noastră cu UE, astfel încât să devenim, așa cum spuneam mai devreme, candidați. Chiar astăzi vom avea o ședință a tineretului pentru integrare europeană, care va fi prezitată de prim-ministrul Vlad Filat, și vom trece în discuție toate elementele care se află astăzi pe agendă, inclusiv discuțiile de pregătire pentru prima rundă, pe subiectul zonei de liber-schimb.

Cunoașteți că Comisia Europeană a primit acest mandat din partea țărilor membre, deci, în linii mari procesul intern a fost finalizat, dar există mai multe domenii unde trebuie să ne mișcăm cu ritmuri mai accelerate, mai eficiente pe acest segment și sunt convins că discuția de azi ne va permite să elucidăm aceste restanțe și aceste domenii deloc simple, cum ar fi fitosanităria, legea competiției, servicii financiare etc.”

Europa Liberă: Haideți să vorbim un pic si despre problema transnistreană. Deocamdată se spune că se bate pasul pe loc in ceea ce privește reluarea negocierilor în rezolvarea conflictului transnistrean și nu există un document clar pe baza căruia să se discute. Așa să fie?

Iurie Leancă:
„Nu sunt de acord cu acel calificativă că „se bate pasul pe loc”. Uitati-vă la dinamica evoluțiilor, uitati-va la intensitatea discuțiilor si la interesul pe care-l manifestă acum nu doar Chișinăul, care, sunt absolut convins că în ultimul an și 9 luni a demonstrat un interes de a se mișca, bineînțeles fără a face compromisuri care ar putea sa afecteze statalitatea Republicii Moldova și ar putea să afecteze mersul nostru către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cineva cere aceste compromisuri?

Iurie Leancă:
„Orice negociere, orice discuție înseamnă capacitatea de a arăta o anumită flexibilitatea, capacitatea de a realiza anumite compromisuri din toate părțile, nu ni se cer doar nouă aceste compromisuri, dar, încă o dată, vor fi compromisuri rezonabile, care vor servi interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și compromisuri care vor permite să consolidăm statalitatea Moldovei ca s-o facem mai funcțională, nu mai vulnerabilă, cum se prevedea în anumite planuri anterioare.

Dar, încă o dată, nu sunt de acord cu acest calificativ că batem pasul pe loc. Să ne uităm la ultima ședință de la Moscova, care, din pacate nu a ajuns să ia decizia de a relansa negocierile formale.”

Europa Liberă: Dar administrația de la Tiraspol a dat vina pe Chișinău pentru eșecul consultărilor de la
Tiraspolul întotdeauna se comportă într-o astfel de manieră puțin responsabil, din păcate.

Moscova.

Iurie Leancă:
„Tiraspolul întotdeauna se comportă într-o astfel de manieră puțin responsabil, din păcate. Dar cunosc foarte bine opinia mediatorilor, cunosc exact poziția luată de colegii noștri în această discuție, și, din pacate, cei care au blocat și de această dată o decizie corectă și una care ne-ar fi permis discuțiile pe cel mai important lucru, statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, au fost reprezentanții regimului separatist.

Dar, încă o dată, atrag atenția că negocierile nu au fost finalizate. Această rundă formală nu a fost finalizată, dar au fost suspendate discuțiile și mai există șanse pentru ca atunci când runda respectivă, neformală, așa cum a fost concepută de la Moscova, să-și continuă lucrările în luna septembrie, există șanse să reușim totuși atunci să se ia decizia. Nu zic ca este simplu, dar muncim în acest sens, discutăm cu colegii noștri. Încă o dată, discuția de la Moscova a demonstrat că nu putem miza doar pe o deschidere sau o înțelegere a Tiraspolului. E nevoie să angajăm partenerii noștri și să creăm condițiile necesare pentru ca Tiraspolul să fie mai deschis la minte și să fie gata să înceapă aceste discuții. ”

Europa Liberă: Să ne spuneți tranșant, se discută despre federalizarea Moldovei sau nu?

Iurie Leancă:
„Deocamdată nu se discută nimic, există doar mai multe proiecte de documente care vizau doar procesul de demarare a negocierilor. Atunci cand vom incepe discuțiile, atunci vom analiza care ar trebui să fie principiile puse la baza reintegrării țării. În ce privește federalizarea, nu este cel mai bun concept, deși pe acest subiect ar trebui să ne clarificăm, cel fel de federalizare să fie, fiindcă uitati-vă la est și la vest si o sa vedeți că sub aceeași definiție se ascund extrem de diferite sisteme de autoadministrare.”
XS
SM
MD
LG