Linkuri accesibilitate

Frederic ENCEL, Orizonturi geopolitice


(Foto: Igor Schimbător)
(Foto: Igor Schimbător)

„Odată cu reabilitare geopoliticii, asistăm (…) la o inflaţie a discursurilor şi scrierilor pretins geopolitice”.



Diabolizată de şcoala sovietică, după ce că practica „spaţiilor vitale” – mă gândesc la tratatul Molotov-Ribbentrop – mergea mână-n mână cu gramatica, geopolitica este astăzi calul de bătaie al tuturor, de la istoricii de meserie la candidaţii pentru alegerile locale. Departe de a fi răspunzătoare pentru conflictele de pe glob, cum o văd unii, aceasta are meritul de a le explica – în acest sens, studiul lui Frederic Encel, Orizonturi geopolitice, Cartier, 2011, trebuie citit cu luare aminte.

„Odată cu reabilitare geopoliticii, asistăm (…) la o inflaţie a discursurilor şi scrierilor pretins geopolitice”, ne preîntâmpină autorul în Introducere, după care se aşterne temeinic pe cercetare – şapte capitole, precedate de un Preambul, spun dacă nu totul, cel puţin esenţialul despre: „Ce este geopolitica?”, „Frontiera”, „Suveranitatea”, „Puterea”, Raporturile de forţă”, „Internetul, opinia publică, cuvintele capcană” şi ce înseamnă „A pregăti războiul (pentru a-l evita)”, ultimul cuvânt fiind chiar acesta: „Pentru o geopolitică cu faţă umană”.

Cum nu se poate repovesti, nici rezumată în câteva cuvinte o lucrare de sinteză, decupez un mic fragment ce condensează învăţătura autorului: „…vom enumera trei posturi geopolitice care ni se par posibile (…): postura cinică, postura realistă şi postura utopistă. Morala nu este decât o variabilă în cadrul luărilor de decizii de către guvernanţi şi nu o constantă. Utopistul va cere inversarea postulatului şi invocarea moralei în relaţiile internaţionale. (…) Diferenţa dintre cei doi, cinicul şi realistul, nu ţine oare de un indicator întruchipând exigenţa respectării unei moralităţi în cadrul rivalităţilor de putere? Primul îl va menţine invariabil al zero, (…) justificându-se prin Realpolitik, al doilea va încerca să îl deplaseze (…) respectând dihotomia weberiană a eticii convingerii faţă cu etica responsabilităţii”.

Cine a înţeles lucrurile acestea şi vrea să le explice şi altora va găsi în studiul lui Frederic Encel, Orizonturi geopolitice, nu mai puţin de 200 pag. de argumente.
20 iunie ‚’11

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG