Linkuri accesibilitate

Coșmarul cozilor la Arhiva de Stat din Chișinău


Pentru a-i scuti pe oameni de statul în cozi a fost pus în aplicare un mecanism de programări pe internet. Cozile însă au rămas.



Sute de oameni îşi irosesc timpul pe holurile şi sub pereţii diverselor instituţii de stat. Anume asta se întâmplă de ani buni şi la sediul Arhivei de Stat din Chişinău unde, cu sau fără programări, oamenii sunt prinşi în cozi interminabile pentru a-şi obţine copii după acte necesare pentru redobândirea cetăţeniei române, pentru plecarea la lucru şi studii peste hotare sau pentru vacanţe în ţări străine.

Lumea din jur cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct


În faţa arhivei e o privelişte invariabilă. Se schimba doar vestimentaţia oamenilor care asediază instituţia. Dar nu şi expresia de nemulţumire ce li se poate citi tuturor pe feţe.

După cîteva tentative găsesc pe cineva care acceptă să explice pentru Europa Liberă motivele acestei nemulţumiri:

- „Ieri nu am nimerit, că am venit mai tîrziu, dar azi am venit de dimineaţă, la ora 6, şi am ocupat rând. Am trecut. Aşteaptă lumea că la noi lumea e răbdătoare, cum este - aşa rabdă, dar s-ar putea mai civilizat să fie, cu mai mulţi lucrători. Noi stăm aici în rând, dar am văzut că ei pe altă uşă dau drumul. Noi însă stăm aici şi aşteptăm, aşteptam”.

- „Ar trebui să le lărgească sediul, să angajeze mai mulţi lucrători care să explice oamenilor. Ne poartă peste tot şi lumea nu este mulţumită deloc.”

De fapt, personalul arhivei a fost de curînd suplimentat, ce-i drept atît cît a fost posibil în limitele bugetului. Iar pentru a-i scuti pe oameni de statul în cozi a fost pus în aplicare un mecanism de programări pe internet. Cozile însă au rămas.

Veronica Busuioc-Volosatîi este şefa direcţiei audienţă şi eliberare a documentelor: „Foarte curînd vom trece într-un sediu nou, care ne va da posibilitate să fim şi mai mulţi la audienţă, la executaredar actele care sunt recepţionate de direcţia de audienţă şi eliberare a documentelor sunt executate de registru stării civile - şi acolo este nevoie de o mărire de cadre.

Prin programarea telefonică sau online, vin se programează. Persoanele deja ştiu că vin în ziua programării nu mai trebuie să stea în cozi şi sunt deserviţi la ziua în care sunt programaţi. Cei care se adresează ca rând viu sunt persoanele care solicită acte la urgenţă”.

Într-adevăr, cine a încercat să se programeze pe Internet a putut constata că spaţii libere sînt doar pentru luna următoare. Astfel, cetăţenii au de ales - ori aşteaptă o lună audienţa, ori se prezintă direct la arhivă şi ocupă rând cu noaptea în cap.

Maria Ceban este una din solicitantele care se arată dezamăgite de sistemul de programări: „Ar trebui să fie altfel, dacă sunt programaţi şi ne dau talonaşele înseamnă că fiecare persoană trebuie să aibă ora ei, o venit, o făcut şi gata. Doamne fereşte nici nu ai cu ce respira aici, s-o mai eliberat lumea dar e imposibil nici aer nu este aici”.

Alexandra Băcioi, adjuncta de director al Oficiului Stării Civile, în subordinea căruia se află arhiva, ridică neputiincioasă din umeri şi spune că, instituţiile nu au cum sa facă faţă fluxurilor enorme de solicitări ce au fost catalizate în special de reluarea procesului de obţinere a cetăţeniei române: „Am introdus şi lucrul extraprogram, şi programarea colaboratorilor şi programarea prealabilă, şi executarea la urgenţă, dar cu părere de rău avem ce avem”.

Mai mulţi experţi spun că o soluţie cozile de la arhivă ar fi ... digitalizarea arhivelor. Aceasta ar permite ca atît solicitările, cît şi eliberările de acte să poată fi efectuate de la distanţă apăsînd de cîteva ori tastele mausului de la computer. Reprezentanţii Centrului pentru guvernare electronică - instituţia ce s-a angajat să înveţe cetăţenii şi funcţionarii să acceseze şi să presteze cît mai multe servicii publice pe internet, spun că digitalizare arhivelor nu va fi o muncă uşoară, avându-se în vedere volumul enorm al acestor arhive, costurile pe potrivă şi lipsa unei închipuiri clare cui anume îi va reveni executarea practică a acestei proceduri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG