Linkuri accesibilitate

Ministerul Educaţiei declară război corupţiei


Mihai Şleahtiţchi: „Vom elabora un rating al instituţiilor, în funcţie de nivelul de coruptibilitate”.


Centrul anticorupţie sprijină în acest an Ministerul Educaţiei în lupta cu corupţia şi copierea la examenele de bacalaureat. Această colaborare, iniţiată de Ministerul Educaţiei, a adus primele rezultate. Ofiţerii anticorupţie au surprins cu doua zile în urmă într-un birou din incinta liceului „Mihai Viteazul” din capitală şase profesoare, rezolvând în locul elevilor testele pentru examene, pentru a le oferi ulterior liceenilor. Cum a reacţionat Ministerul şi ce are de gând să întreprindă pentru ca astfel de cazuri să nu existe în sistemul de învăţământ, l-a întrebat Liliana Barbăroşie pe ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi.


Mihai Şleahtiţchi răspunde întrebărilor Lilianei Barbăroşie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Mihai Şleahtiţchi: „Au descins colaboratorii CCCEC, cu permisiunea Ministerului, şi au depistat mai multe persoane, care erau în proces de elaborare a testelor. CCCEC-ul a pornit o cercetare, o investigare, va fi întocmit un dosar administrativ. Acest dosar va viza persoanele responsabile pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor în cadrul acestui liceu. Ne-am autosesizat şi ieri într-o şedinţă specială a Comisiei naţionale pentru examene, am suspendat două persoane din funcţia pe care au ocupat-o. Mă refer la preşedintele Centrului BAC şi la secretarul acestui Centru. Deocamdată nu pot să spun că preşedintele se face vinovat de cele întâmplate. Instanţei de judecată o să-i revină elaborarea veridicului final. Aceste persoane oricum au fost suspendate, fiindcă ele au fost responsabile pentru securizarea spaţiului examinaţional.”

Europa Liberă: Domnule ministru, toată lumea ştie că fac profesorii asta, fac testele pentru copii.

Mihai Şleahtiţchi: „În toată ziua avem nenumărate sesizări.”

Europa Liberă: Cum vă gândiţi să anihilaţi aceste lucruri neplăcute?

Mihai Şleahtiţchi

Mihai Şleahtiţchi: „Mai întâi de toate trebuie să pornim de la premisa că eforturile pe care le întreprindem se lovesc de anumite persoane, care au anumite interese. Calea magistrală numărul unu este majorarea salariilor, calea magistrală este modificarea cadrului legislativ, care ar lovi nu doar în acei care iau, dar poate în primul rând în acei care dau banii. Şi elaborarea unui rating al instituţiilor în funcţie de nivelul de coruptibilitate al acestei instituţii. Şi în fiecare an vor fi aşezate într-un clasament şi atunci când societatea va şti că o anumită instituţie este ultima, sau penultima din cauza că nu asigură un proces de instruire de calitate, dar este şi coruptă, vă asigur că lumea nu va merge la o asemenea instituţie. Se va produce efectul dispariţiei fireşti a acestei instituţii, care inclusiv va lua în consideraţie şi nivelul ei de coruptibilitate.”

Europa Liberă: Dar cum o să stabiliţi ratingul de coruptibilitate?

Mihai Şleahtiţchi: „Păi, iată, spre exemplu, tot felul de sesizări care vor veni de la părinţi, sau de la elevi, probele palpabile, care au fost înregistrate, intervenţiile organelor abilitate cu dreptul de a controla şi a aresta anumite persoane. Toate aceste informaţii vor forma acest indice al coruptibilităţii. Bătaia pentru test în sesiunea de bacalaureat de foarte multe ori se dă, porneşte tocmai de la premiza că o notă mare va asigura admiterea la facultate. Iată că începând cu anul de studiu 2011-2012, după sesiunea de iarnă, va fi organizat în cadrul tuturor universităţilor un nou concurs al locurilor bugetate. Aducem spiritul concurenţei, competiţiei în universitate. Mulţumită acestui spirit, acei tineri care au venit cu punctaj mare, de 1910, de 9,8 îşi pot pierde uşor locul bugetat, dacă nu vor fi responsabili, nu vor fi cu spiritul perseverenţei. Părinţii, elevii ar trebui să recunoască obţinerea diplomei de bacalaureat şi a unei note înalte constituie o condiţie necesară, nu şi suficientă pentru a avea o bună situaţie în facultate.”

Europa Liberă: Ziceaţi că zilnic sunteţi sesizaţi. Ce fel de sesizări?

Mihai Şleahtiţchi: „Avem sesizări în majoritatea cazurilor anonime, în care părinţii, elevii sau alte categorii de cetăţeni vorbesc despre sume de bani, care sunt adunate în vederea organizării, desfăşurării sesiunii de examene.”

Europa Liberă: Ce aveţi de gând să faceţi în aceste cazuri?

Mihai Şleahtiţchi: „Păi, în situaţia în care vedem că sunt probe, pe care am putea să le verificăm, avem specialiştii noştri din Agenţie şi din Minister. Iar pe de altă parte ne adresăm organelor competente.”

Europa Liberă: Câte adresări din astea s-au făcut?

Mihai Şleahtiţchi: „Avem deja 10, sau 15 cazuri situaţii în care am văzut că acolo nu sunt doar nişte declaraţii abstracte sau goale, ci nişte declaraţii care conţin probe, sau elemente care pot fi supuse verificărilor.”

Europa Liberă: S-au întâmplat lucruri din astea şi anterior dar n-am văzut să fie şi penalizaţi oamenii.

Mihai Şleahtiţchi: „Categoric vor fi pedepsiţi, pentru asta avem nevoie să-i prindem în flagrant şi să dispunem de toate probele necesare. Vreau să-i preîntâmpin pe acei pedagogi, pe acei profesori, pe acei exterminatori sau supraveghetori, care sunt tentaţi să se încadreze în acest flagel, îi avertizez că în situaţia în care îi vom depista, ei vor fi penalizaţi foarte grav.”
XS
SM
MD
LG