Linkuri accesibilitate

S.A. MoldovaGaz - tăierea nodului gordian


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Ministrul economiei Valeriu Lazăr: Scindarea societății va rezolva problema datoriilor istorice ale Transnistriei și capitalizarea gazoductelor.





Valeriu Lazăr: „Are loc o reorganizare a S.A.Moldova-gaz. Dacă facem abstracţie, că aceste active se află în zona transnistreană, chestia ar fi absolut simplă, firească. Adică, o societate pe acţiuni, care are anumite active, Codul civil şi Legea despre societăţile pe acţiuni stabileşte procedura de separare. Dintr-o societate mare se separă două societăţi. Adică, pentru partea dreaptă a Nistrului o să rămână în continuare Moldova-gaz şi în capital va fi insfrastructură de gaze din partea dreaptă, pentru partea stângă are loc acelaşi lucru. Din punct de vedere legal are loc absolut nimic complicat.”

Europa Liberă: Dar procentul de acţiuni scade la Moldova-gaz.

Valeriu Lazăr:
„Păi asta e altă întrebare. În situaţia asta înseamnă că are loc o reconsiderare a structurii acţionariatului. Pentru partea dreaptă acţionari vor fi statul Republica Moldova, Gazprom-ul şi parte din persoanele fizice. Şi este procedura – se va face această separare. Deja, care vor fi proporţiile, e o altă temă de discuţie.”

Restructurarea acționariatului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:59 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar care vor fi proporţiile? Pentru că e foarte important.

Valeriu Lazăr: „Păi, e foarte important. Noi când o să lansăm această procedură, se fac anumite calcule, estimări. Dacă facem pasul ăsta, nouă ne permite să rezolvăm pe intern şi alte probleme. Inclusiv să rezolvăm problema cu gazoductele, care au fost construite din banii oamenilor şi din banii bugetelor, le evaluăm şi în cazul acestui proces de reorganizre a Moldova-gaz cu separare, noi trebuie să capitalizăm, să introducem şi aceste active, care soarta lor acum practic este foarte interesantă – sunt la balanţa celor care le-au finanţat, în special bugetele locale, dar sunt date în gestiune la Moldova-gaz. E o situaţie absolut delicată.

Tăierea acestui nod gordian, care e cu separarea, ne permite, în procesul de restructurare a capitalului la Moldova-gaz, să facem evaluarea acestor gazoducte şi să le introducem cotă parte a Republicii Moldova. Dacă partenerii noştri de la Gazprom vor decide să nu schimbăm proporţiile, atunci vedem cum repartizăm. Adică, aceste gospodării de gaze construite din banii bugetelor, ar fi cam la un miliard de lei, dar oricum este motiv, trebuie să angajăm o societate de evaluare să facă evaluarea. Şi Gazpromul să accepte această evaluare. Şi în cadrul adunării generale să le întroducem în capitalul statutar.

Aici formulele sunt diferite. Sigur, că Republica Moldova are interes - cota parte a noastră cel puţin să nu se reducă. N-are cum să se reducă, fiindcă în situaţia asta noi trebuie să remodelăm astfel încât, repet, prin aporturile suplimentare, pe care noi le vom face, să găsim o modalitate prin care cel puţin să menţinem coraportul actual. Şi, de ce nu, dacă ne reuşeşte, eventual să ne creştem cota parte până la un anumit nivel.

Cu partea cealaltă, adică infrastructura de gaze, care de facto este situată în Transnistria şi de jure figurează la Moldova-gaz, va fi creată o altă întreprindere. Nu ştiu, pe baza la ceea ce se numeşte acum Tiraspol-trans-gaz, o situaţie similară. Deja pe partea ceea rămâne la discreţia administraţiei de la Tiraspol şi, respectiv, Gazprom-ul să-şi regleze toate problemele. În cazul ăsta, eu cred, că având datoria părţii Transnistrene, de două miliarde şi ceva de dolari, putem doar să ne închipuim ce structură a capitalului va fi acolo şi cum ei vor decide soluţionarea acestei probleme.”

Europa Liberă: Cum de a acceptat Gazprom-ul?

Valeriu Lazăr: „Înţelegeţi, şi pentru Gazprom este o situaţie delicată. Fiindcă Gazprom este o societate pe acţiuni care este, a propos, cotată la bursă. Şi existenţa acestei probleme nesoluţionate, când au nişte datorii de două miliarde şi ceva, e o problemă şi pentru ei. Adică acest nod trebuie de tăiat şi pentru ei.”

Europa Liberă: Ar putea Gazprom să ierte aceste datorii ale Transnistriei?

Valeriu Lazăr:
„Deja depinde de relaţiile lor. S-ar putea. Pentru mine este interesant, că noi scoatem tensiunea de pe Moldova-gaz. Fiindcă, vă daţi seama, idee n-aveţi ce pericol paşte acum Moldova-gaz. Fiindcă o parte din aceste datorii, care le-au creat consumatorii din Transnistria, dar sunt ca şi datorii ale Moldova-gaz, două miliarde de dolari, Gazpromul câţiva ani în urmă le-a recesionat la o companie privată, Factoring Finance. Din punct de vedere teoretic în orice moment această societate, care este Factoring Finance, poate să pună pe masă creanţele şi să zică: Moldova-gaz luaţi şi achitaţi. De aceea pentru noi este foarte important, din perspectiva stabilităţii sistemului, în genere a securităţii energetice în Republica Moldova, noi trebuie să scoatem presiunea cu această datorie, adică o curăţim. Nouă ne rămâne să găsim soluţii pentru 350 de milioane de dolari, care este datoria părţii drepte. Cu suma de bază principală, cu tot cu procente, iarăşi să negociem cu Gazpromul, mai ştii, poate ne reuşeşte să scoatem cel puţin penalităţile, e un subiect de negocieri.”

Europa Liberă: Dar penalităţile cât constituie?

Valeriu Lazăr:
„Nu vă pot spune, dar la suma de bază pe parcurs s-au aplicat şi penalităţi – 350 de milioane este datoria părţii drepte, cu tot cu penalităţi. În negocieri şi asta ne permite pe de o parte să scoatem această presiune enormă de pe Moldova-gaz şi, în genere, de pe securitatea energetică a Republicii Moldova, să avem acestă resturcturare la Moldova-gaz. Să rezolvăm concomitent problema, ce facem cu gazoductele, care să le capitalizăm acolo. Şi de fapt spuneam, să avem claritate cu Moldova-gaz şi să nu acumulăm pe viitor datoriile. Şi în cazul ăsta, fiind curăţită de problema asta, care se numeşte prezenţa în acţionariatul ei a administraţiei de la Tiraspol, noi o curăţim într-un fel, îi dăm un statut legal, absolut clar.

Asta permite să atragem şi investiţii la Moldova-gaz. Poate Moldova-gaz se preocupă de alte proiecte investiţionale. De exemplu, să investească ei în dezvoltarea reţelei de gaze. Fiindcă momentan ei sunt prinşi de această problemă şi nu le permite să se dezvolte. De ce trebuie să căutăm noi bani la buget să acoperim programul de gazificare? Atunci Moldova-gaz o curăţim, are un bilanţ curat şi respectiv atunci vom avea şi noi dreptul, în calitate de acţionari, să solicităm de la Moldova-gaz realizarea programelor de investiţii din contul lor. Aşa ar trebui să fie, în mod normal.”

Europa Liberă: În caz dacă se reunifică cele două maluri ale Nistrului, ce se întâmplă?

Valeriu Lazăr: „Nu se întâmplă nimic, fiindcă teoretic pot să existe trei, patru întreprinderi pe teritoriul unui stat. Dar care e problema? Oricum, există Moldova-gaz ca operator naţional, operator de sistem, fiindcă ei asigură şi dispeceratul. Doar ştiţi, că noi avem deja cel puţin vreo trei-patru companii private. Nu e nici o problemă. În Republica Moldova poate să existe trei-patru, cinci, zece operatori şi noi oricum mergem treptat spre liberalizarea acestei pieţe.

Va exista o întreprindere de sistem, care va gestiona, va gestiona dispeceratul şi gazoductele magistrale şi asta va fi Moldova-gaz, ceva similar cum este Mold-electrica, şi reţelele de distribuţie private. Nu-i nici o problemă. De aceea, chiar şi din perspectiva, pe care ne-o dorim soluţionării acestei probleme şi revenirii acestor întreprinderi în spaţiul legal totalmente al Republicii Moldova, noi nu vedem probleme.

A propos, să ştiţi că Moldova-gaz momentan, este Moldova-gaz şi există încă vreo treizeci şi ceva de întreprinderi, SRL-uri raionale, la nivel de raion. Şi asta e o problemă, fiindcă noi în procesul reorganizării vrem din contra, să concentrăm toate aceste active la Moldova-gaz. Acolo e o structură foarte complicată. Şi atunci înloc să ai un consiliu de administrare, să ai o echipă managerială, noi avem vreo 30 şi ceva de echipe manageriale. Uitaţi-vă, câte rezerve pentru optimizare. Adică tăierea repet a acestui nod gordian ne permite ieşirea la un program de restructurare a întregului sector pe intern, care ne va da eficienţă, ne va da surse pentru investiţii şi perspective de dezvoltare a sectorului.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla cu tariful pentru gazele naturale, pe care le importăm din Rusia, de la Gazprom?

Valeriu Lazăr: „Este o altă temă de discuţie.”

Europa Liberă: Actuală.

Valeriu Lazăr: „Din momentul, în care deja suntem la preţul mediu european, ne place-nu ne place, urmăm media europeană. Dacă media europeană, care la rândul ei depinde de evoluţia preţurilor la anumite produse petroliere, la derivate din ţiţei, va creşte, înseamnă că va creşte şi pentru noi. Asta este realitatea. Aici deja eu cred că este corect, că noi am decuplat procesul politic de procesul relaţiilor economice. Spuneam şi cu altă ocazie, eu am impresia, că ce a fost mai greu deja am trecut. Da, cinci ani de zile treptat s-a ajuns la această medie europeană. Deja de aici încolo asta ne dă dreptul, pe de o parte, să negociem şi tarife europene pentru tranzitare. Dar lucrul ăsta va fi posibil când vom achita toate datoriile istorice şi respectiv vom ieşi sută la sută achitarea datoriilor curente.

Atunci, când noi spunem, că noi avem preţ european, noi achităm sută la sută consumul curent, atunci noi avem posibilitatea de a iniţia negocierile pentru anumite, nu ştiu, majorarea tarifului la tranzit, anumite facilităţi. Dar în situaţia, când noi avem această presiune de două miliarde şi ceva de datorii istorice şi avem încă datorii curente, sigur că nu prea ai confortul necesar, sau obrazul să pui nişte condiţii. Şi ei zic: achitaţi sută la sută şi atunci discutăm. Şi anume aşa este înţelegerea. De aceea este foarte important acest nod gordian să-l tăiem.”

Europa Liberă: Faptul, că domnul Miler a fost reconfirmat în funcţie?

Valeriu Lazăr: „Nu cred că asta ar fi. Bine, asigură anumită continuitate. Persoana responsabilă de la Gazprom, care gestionează, să zic aşa, relaţia cu Republica Moldova, este Golubev, dumnealui fiind şi preşedintele consiliului de administraţie. Şi de fapt, această înţelegere este la nivelul - avem chiar şi un protocol semnat cu Golubev la capitolul ăsta, adică, principiile de bază de soluţionare a acestei probleme. Acum fiind agreate aceste principii, deja colegii de la Moldova-gaz, Gazpromul, se implică şi colegii mei de la minister, de fapt noi dezvoltăm acest plan de reorganizare.”

Europa Liberă: Şi îl dezvoltaţi pentru ce perioadă?

Valeriu Lazăr:
„Eu cred, că el va dura trei-patru ani de zile. Lucrurile astea nu se întâmplă aşa de repede, fiindcă sunt multe aspecte patrimoniale, juridice, financiare, coordonări, etc. Dar pentru noi este important să ştim obiectivul, să ştim că în timp uite acolo ajungem. Şi să avem o viziune foarte clară structurată în timp, acţiuni concrete, cine şi ce face ca să ajungem acolo. E important să avem acest plan agreat şi să începem demararea lui. Pe anul ăsta asta ne propunem – pe final de an să ducem până la capăt acest plan deja să-l desfăşurăm şi să începem implementarea lui.”
XS
SM
MD
LG