miercuri, decembrie 02, 2015 Ora Locală 08:57

Arhiva istorică Radio Europa Liberă / Oameni, destine, istorie

20.08.97 - Lucian Boia: Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească

„Am încercat să judec, să înțeleg ce se petrece în societatea românească în sensul timpului lung al istoriei...”

x

Multimedia

Audio

20 august 1997

Lucian Boia: „Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească”

Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.

Invitatul emisiunii de astăzi este Lucian Boia, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Prezență mai degrabă discretă în imaginea publică a vieții culturale din România, Lucian Boia este singurul istoric român ale cărui lucrări au fost tipărite în chip regulat în  străinătate, în ultimii zece ani: în Franța, în Germania, în Statele Unite, în Spania, în Japonia chiar. Fondator și director al Centrului de Istorie a Imaginarului, înființat în 1993 la Universitatea din București, Lucian Boia a coordonat lucrarea în două volume Miturile comunismului românesc, lucrare ce a stârnit vii polemici.

De curând, profesorul Lucian Boia a publicat la editura Humaniats o carte intitulată Istorie și mit în conștiința românească, unde sînt analizate sistematic și într-un spirit critic lipsit de prejudecăți și oportunisme, mitificările deviate în mistificări ale istoriei naționale. O carte incitantă, o carte radicală, o carte ce va avea de înfruntat probabil riposta agresivă a celor care confundă încă istoria cu propaganda.

* (Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 395-412).

Taguri Europa Libera,Mircea Iorgulescu,radio archives,Lucian Boia,istorie,destine,Oameni

Acest forum a fost închis
Comentarii
     
În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

În exclusivitate