vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 09:01

  Arhiva istorică Radio Europa Liberă / Oameni, destine, istorie

  20.08.97 - Lucian Boia: Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească

  „Am încercat să judec, să înțeleg ce se petrece în societatea românească în sensul timpului lung al istoriei...”

  x

  Multimedia

  Audio

  20 august 1997

  Lucian Boia: „Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească”

  Oameni, destine, istorie.
  O emisiune de Mircea Iorgulescu.

  Invitatul emisiunii de astăzi este Lucian Boia, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Prezență mai degrabă discretă în imaginea publică a vieții culturale din România, Lucian Boia este singurul istoric român ale cărui lucrări au fost tipărite în chip regulat în  străinătate, în ultimii zece ani: în Franța, în Germania, în Statele Unite, în Spania, în Japonia chiar. Fondator și director al Centrului de Istorie a Imaginarului, înființat în 1993 la Universitatea din București, Lucian Boia a coordonat lucrarea în două volume Miturile comunismului românesc, lucrare ce a stârnit vii polemici.

  De curând, profesorul Lucian Boia a publicat la editura Humaniats o carte intitulată Istorie și mit în conștiința românească, unde sînt analizate sistematic și într-un spirit critic lipsit de prejudecăți și oportunisme, mitificările deviate în mistificări ale istoriei naționale. O carte incitantă, o carte radicală, o carte ce va avea de înfruntat probabil riposta agresivă a celor care confundă încă istoria cu propaganda.

  * (Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 395-412).

  Taguri Europa Libera,Mircea Iorgulescu,radio archives,Lucian Boia,istorie,destine,Oameni

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate