Linkuri accesibilitate

Revizuiri tendențioase ale istoriei recente a Ucrainei


Foametea din Ucraina în anii 1932-33, descrisă în legislaţia ucraineană adoptată în perioada preşedintelui Iuşcenco drept genocid împotriva poporului ucrainean a fost reinterpretată, să corespundă cu versiunea rusească.


Mai mulţi istorici şi jurnalişti ucraineni semnalează o campania începută de preşedintele Victor Ianukovici pentru rescrierea manualelor de istorie. Un comentariu scris pentru Europa Liberă de jurnalistul ucrainean, Alexa Chopivsky este rezumat de Alexandru Eftode:

O singură Ucraină, O singură istorie” – billboard-uri cu această inscripţie au apărut luna trecută în centrul Kievului, însoţind revizuirea manualul de istorie pentru clasa a cincea, care conţine şi teme despre Revoluţia Portocalie din 2004-2005.

În comentariul pentru Europa Liberă, jurnalistul ucrainean Alexa Chopivsky scrie că planul ar face parte dintr-o iniţiativă mai largă a preşedintelui Victor Ianukovici, care fusese învins în bătălia politică de atunci între forţele politice pro-ruse şi pro-occidentale, de a sincroniza învăţământul ucrainean cu cel rusesc.

Manualele de clasa a cincea, elaborate de fosta putere de la Kiev, numeau evenimentele de acum cinci ani drept „Miracolul Portocaliu”. O interpretare tendenţioasă, dar nici să scoţi din manual Revoluţia Portocalie cu totul n-ar fi corect, crede Vakhtang Kipiani, redactorul şef al revistei „Adevărul Istoric”.

Din manualul revizuit a fost şters şi un eveniment petrecut la începutul secolului trecut – bătălia de la Kruty, despre care fostul preşedinte Victor Iuşcenco spunea că este „simbolul luptei de eliberare a ucrainenilor în secolul 20”. La Kruty în 1918, 200 de studenţi ucraineni au murit încercând să oprească o grupare de 4 mii de bolşevici să avanseze spre Kiev.

Jurnalistul Alexa Chopivsky mai scrie în comentariul său că au fost omise din manual şi referinţele la Armata Insurgentă Ucraineană care luptase în perioada războiului al doilea mondial şi împotriva armatei naziste şi a celei sovietice, precum şi pasajele despre trimiterea ulterioară a luptătorilor acestei armate şi familiilor lor în GULAG.

Foametea organizată din Ucraina în anii 1932-33, descrisă în legislaţia ucraineană adoptată în perioada preşedintelui Iuşcenco drept genocid împotriva poporului ucrainean a fost reinterpretată, aşa încât să corespundă cu versiunea rusească, anume că foametea organizată de Stalin a fost o tragedie pentru întreaga Uniune Sovietică şi nu a fost îndreptată intenţionat împotriva ucrainenilor, scrie Alexa Chopivsky.

El adaugă că revizuirea manualelor de istorie ucrainene este lăudată de politicieni ruşi, cum ar fi Serghei Markov, membru al Parlamentului de la Moscova din partea partidului la putere, Rusia Unită.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG