Linkuri accesibilitate

Polemica legată de Hermann Oberth - la 21 de ani de la moarte


Sibiu
Sibiu

Născut la Sibiu, Oberth a participat la construirea rachetei V2, iar după război a avut o evoluție politică îndoielnică, gravitînd în jurul doctrinei de extremă dreapta.


Consiliul orăşenesc din Wiehl a decis să renunţe la numele casei de cultură „Drabenderhöhe - Hermann Oberth“. Ziarul regional „Oberbergische Volkszeitung“ şi presa saşilor ardeleni, stabiliţi în Germania, au anunţat că de acum încolo, aşezămîntul se va numi „Kulturhaus Drabenderhöhe –Siebenbürgen“ - „Casa de cultură - Drabenderhöhe Transilvania“.

La numele lui Hermann Oberth s-a renunţat din motive politice. Asta după ce consilierii comunali au invocat o scriere a lui Oberth din 1983. În cartea sa intitulată „Wählerfibel für ein Weltparlament“ - „Abecedar pentru un parlament mondial“, Hermann Oberth a emis cîteva teze îndoielnice privind politica demografică. Între altele, el a susţinut că medicii ar trebui obligaţi să informeze părinţii cînd se constată că pruncul încă nenăscut va suferi de anumite dizabilităţi. Totodată familia ar trebui să fie convinsă că o asemenea fiinţă ar trebui să fie lăsată să moară. Cu alte cuvinte, Hermann Oberth a pledat pentru o politică demografică de tristă amintire, practicată şi în perioada regimului nazist. Atunci s-a pus la punct aşa numitul program de igienă rasială, care prevedea distrugerea unor oameni care nu „meritau să trăiască”. (Despre polemica în jurul cazului, a se vedea, de pildă, relatarea din ziarul Kölnische Rundschau, 10.3.2010.)

Hermann Oberth (născut la 25 iunie 1894, Sibiu - mort la 28 decembrie 1989, Nürnberg) a intrat în istorie ca părintele fondator al rachetei și astronauticii. După terminarea liceului, la Sighişoara, Oberth a studiat medicina şi fizica la München, Budapesta, Cluj, Heidelberg şi Göttingen. În 1923, a publicat cartea „Die Rakete zu den Planetenräumen“ - „Racheta în spațiul interplanetar“, iar 6 ani mai tîrziu a lansat prima sa rachetă cu combustibil lichid. După venirea la putere a lui Hitler, în 1933, a continuat să lucreze la construirea unor rachete.

În 1938 se mută în Germania. Sub numele conspirativ „Fritz Hann“ şi în calitate de ofiţer SS, Oberth este repartizat puţin mai tîrziu la Peenemünde unde - sub direcţia lui Wernher von Braun - s-a trecut la construirea rachetei V2, aşa numita „armă miraculoasă“ a lui Hitler.

Cariera de om de ştiinţă a continuat şi după război. După o perioadă de abţinere politică, în 1965 Oberth se înscrie în formaţiunea de extremă dreapta, Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD) şi candidează pe listele grupării.

Pagină din publicația „Deutsche Stimme”
Tot atunci publică o broşură intitulată, „Der Mut zur Wahrheit – Mein Weg zur NPD“ - „Curajul adevărului. Calea mea spre NPD“. În această lucrare emite teze rasiste şi cere eliberarea din detenţie a criminalilor de război. Doi ani mai tîrziu demisionează din NPD. Formaţiunea extremistă, însă, se mîndreşte pînă-n ziua de astăzi că Oberth a fost unul din membri proeminenţi ai partidului.

Bustul lui Hermann Oberth la Sibiu (Foto: William Totok)
Ridicarea unui bust al lui Oberth la Sibiu, în anul 2002, a fost criticată în presa din România. Colegiul german din Bucureşti a renunţat la numele de Oberth, preferînd pe cel al lui Goethe.

La Sibiu, în schimb, Facultatea de Inginerie poartă astăzi numele controversatului om de ştiinţă.
XS
SM
MD
LG