Linkuri accesibilitate

Important este că R. Moldova va fi guvernată în continuare democratic


Premierul Vlad Filat la Bruxelles
Premierul Vlad Filat la Bruxelles

Vlad Filat: încrezător și optimist în structurarea optimă a guvernului.


Un interviu acordat de premierul desemnat Vlad Filat, redactoarei Europei Libere, Valentina Ursu.

Vlad Filat: „Poate a fost dat aşa să fie – greu, ca pentru viitorii patru ani de zile să fie uşor. În sensul în care să ne bucurăm de rezultatele activităţii în comun, în cadrul acestei Alianţe. Este o Alianţă nou-creată, este adevărat, având la bază o experienţă de activitate în comun. Însă este o Alianţă nouă, constituită în urma unui proces de negocieri, pentru data viitoare sper să fie unul autentic, dar foarte pline şi, de ce nu, în cadrul unui nou raport de forţe, la nivel de rezultat electoral.”

Europa Liberă: Care a fost compromisul, care v-a adus la crearea acestei coaliţii de centru-dreapta?

Vlad Filat: „Până la urmă s-a rezumat totul la obţinerea anumitor poziţii în instituţiile statului. Partidul Liberal-Democrat din Moldova a făcut cedări, sau, haideţi să spunem, a creat condiţiile necesare ca Alianţa să fie creată. Spunea cineva, că Filat l-a învins pe Voronin. Nu mi-am propus să înving pe cineva – mi-am propus să ofer oamenilor, împreună cu colegii, sigur, această Alianţă, pentru că ea a fost dorită, prin rezultatul votului. Şi dacă îmi permiteţi, folosesc această ocazie să îmi cer scuze cetăţenilor, care au avut, direct fiind spus, de suferit. Pentru că au fost foarte multe stări de tensiune şi sincer, regret acest lucru că s-a întâmplat. Important este să justificăm această perioadă de timp.”

Europa Liberă: Sunteţi încrezător, că blocajul politic s-a depăşit?


Vlad Filat: „Sunt încrezător, sunt optimist, urmează pas cu pas să parcurgem agenda noastră. Urmează ca într-o perioadă, la care vom conveni, să întrunim Parlamentul într-o şedinţă extraordinară pentru a alege restul organelor de lucru ale Parlamentului şi, totodată, pentru a da vot de încredere Guvernului.”

Europa Liberă: Am înţeles, că s-ar putea să aveţi un vicepremier din partea PCRM-ului.

Vlad Filat: „Nu am avut asemenea discuţii. Am vorbit că este posibil ca pe acest parcurs de formare a Guvernului, de ce nu, să apară o funcţie oferită opoziţiei. Dar nu asta este important. Important este ca Guvernul să fie structurat într-o manieră eficientă, după care să fie delegate în Guvern persoane competente. Şi aici vreau să vă asigur, că eu voi fi foarte principial.”

Europa Liberă: Ce înseamnă foarte principial? Din câte am înţeles, majoritatea miniştrilor, partidele cărora au acces în Parlament, îşi păstrează fotoliile.


Vlad Filat: „Deocamdată noi vorbim de ministere, de instituţii, nu şi de persoane. Nu pot să spun acum, că nu este aşa. Dar la nivel de persoane, noi vom avea discuţii separat, pe fiecare instituţie în maniera încât, aşa cum spuneam, în patru ani de zile, fiind acoperită şi cu capacitatea de administrare, aceste instituţii să aducă performanţa necesară.”

Europa Liberă: Atunci când v-am întrebat despre depăşirea blocajului politic, mă refeream şi la faptul, dacă într-adevăr Moldova ar putea să depăşească următoarele alegeri anticipate. Să fie ales şi şeful statului, pentru că aceasta e problema problemelor.

Vlad Filat: „Cred că sunt soluţii. Dacă cu adevărat doreşti să obţii un rezultat sau altul. Situaţia este una cu totul şi cu totul alta, faţă de cea din anul 2009.”

Europa Liberă: Credeţi, că comuniştii vor da voturile necesare pentru alegerea preşedintelui?

Vlad Filat: „Sunt mai multe posibilităţi, dar după cum vedem chiar şi din prima şedinţă plenară, este o altă atmosferă. Inclusiv la nivel de comunicare între reprezentanţii guvernării şi reprezentanţii opoziţiei. Şi lucrul ăsta este absolut firesc şi absolut necesar. Eu, cel puţin, voi insista foarte mult să creez o atmosferă necesară pentru ca să am o comunicare în interesul nu personal, sau al partidului, în interes larg, cu reprezentanţii opoziţiei. Sunt parte din societate, joacă un rol important în activitatea statului şi în acest sens trebuie să avem această comunicare.”

Europa Liberă: Când veniţi cu proiectul legii bugetului?

Vlad Filat: „Imediat după ce va fi investit Guvernul cu funcţii şi aprobat acest proiect de buget, care este elaborat la Guvern.”

Europa Liberă: Prioritar acum ce vă propuneţi? Ce probleme trebuie rezolvate?

Vlad Filat:
„Noi nu avem priorităţi noi. Ele rămân a fi cele vechi. Urmează a fi în continuare în plină activitate şi îndeplinirea programului de activitate, care ni l-am asumat, atunci când a fost investit Guvernul Filat, în 2009.”

Europa Liberă: Domnule premier, foarte sincer, credeţi că acum s-a decis viitorul Moldovei? Încotro? Spre Este, spre Vest, după crearea acestei coaliţii de centru-dreapta?

Vlad Filat:
„Cu certitudine, da. Dar nu numai prin prisma vectorului privit în plan extern ca şi mişcare a Republicii Moldova. Important este, că Republica Moldova va fi în continuare guvernată într-o manieră democratică. Într-o manieră, în care oamenii să trăiască liber. Sigur, că noi avem foarte mult de muncit în continuare în asigurarea reforemelor, care vizează funcţionalitatea instituţiilor statului, dar asta înseamnă că avem această atmosferă şi această viziune de guvernare a ţării.”

Europa Liberă: S-a vorbit mult că Moscova, Kremlinul ar fi agreat o alianţă de centru-stânga. Acum, că s-a creat această coaliţie de centru-dreapta, care vor fi relaţiile dintre Chişinău şi Moscova?

Vlad Filat:
„Eu sper, că vor fi unele bune. Cel puţin, în ce mă priveşte pe mine, eu urmează să continui activităţile în maniera în care le-am administrat până în prezent. Fără a pune accente centru-stânga, centru-dreapta, eu în activitatea mea vis-a-vis de relaţiile cu Federaţia Rusă am insistat asupra interesului Republicii Moldova. Şi aşa cum v-am spus încă de la începutul activităţii în Guvern, că voi avea această abordare a dat rezultate. Dincolo de anumite nuanţe, legate mai mult de aspectul emotiv al unor decizii de la Chişinău, cu reacţii, încă o dată, emotive la Moscova, noi am reuşit să menţinem o relaţie bună cu cei de la Moscova.”

Europa Liberă: Care e prioritatea cooperării moldo-ruse?

Vlad Filat: „Într-adevăr, avem nevoie să construim o relaţie bazată pe parteneriat strategic, sunt domeniile economic, este domeniul politic, de ce nu. Şi un capitol aparte şi important ţine de reglementarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: În relaţia cu Bruxelles-ul veţi cere un acord de asociere?

Vlad Filat: „Noi negociem în vederea semnării acestui acord de asociere. Când vom fi pregătiţi la toate capitolele, îl vom semna.”

Europa Liberă: Când?


Vlad Filat: „Obiectivul nostru a fost atunci când am dat startul acestor negocieri, ca într-o perioadă de trei ani de zile să obţinem semnarea acestui acord. Ceea ce înseamnă regimul fără de vize, ceea ce înseamnă comerţ liber. La capitolul regim fără de vize trebuie să spunem, că am parcurs o etapă foarte importantă – pe 14 ianuarie urmează să obţinem planul de acţiuni. Deci, suntem într-o relaţie foarte şi foarte activă.”

Europa Liberă: Occidentul a încurajat crearea aceste coaliţii de centru-dreapta. Acum vă simţiţi norocoşi? Favorizaţi?


Vlad Filat:
„Mesajele dânşilor a fost unele foarte clare – continuitate şi având în vedere, că deciziile care au fost adoptate şi modul în care a fost guvernată Republica Moldova în perioada anterioară a demonstrat foarte clar opţiunea, dar şi capacitatea internă. Era firesc să sprijine acest parcurs. Pe întreaga perioadă de negocieri, am primit foarte multe mesaje, am comunicat în permanenţă cu partenerii noştri europeni. După ce s-a făcut anunţul, am primit foarte multe mesaje de la oameni foarte importanţi, care conduc, practic, Uniunea Europeană, de felicitare şi de încurajare ca să mergem înainte. Asta înseamnă foarte mult. Nu doar pentru Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru Republica Moldovă.”

Europa Liberă: Asistenţa financiară din exterior a ajutat la depăşirea crizei?

Vlad Filat: „Nu doar este vorba de aspectul economic financiar. Este vorba de acel sprijin moral şi acea perspectivă, care se deschide clar, fără echivoc pentru Republica Moldova. Vreau să vă mai spun ceva, probabil pentru prima dată fac această menţiune.

Uniunea Europeană are nevoie de succes şi Republica Moldova poate fi o poveste de succes, inclusiv şi pentru Uniunea Europeană. Un exemplu de rezolvare a problemelor, un exemplu de transformări reuşite. Şi aceasta asta este important pentru noi, ca rezultat, dar trebuie să avem în vedere şi acest aspect.”
XS
SM
MD
LG