Linkuri accesibilitate

Muzica electronică - aparițiile discografice ale anului 2010


De la „100 days” (albumul „Blindside” de Sofa Surfers) la „Promenade avec la fée” (discul „Découpages” produs de Le Perche Oreille)










Aveti salutul lui Lucian Stefanescu si invitatia de a va delecta cu obisnuitele recomandari de sfirsit de an ale “Europei Libere” in privinta aparitiilor discografice ale lui 2010, anul acesta exclusiv din domeniul electronica. A fost un an fast pentru muzica electronica, nenumarate aparitii de calitate, foarte multe nume noi, dar si reveniri in forta ale unor artisti despre care expertii spun ca au fost ‘pionieri’ ai genului.

Incepem cu “100 days”, de pe albumul “Blindside” lansat de Sofa Surfers, un album care continua linia rock-ului electronic lansata de acesti muzicieni de la Viena acum cinci ani, cu albumul omonim, “Sofa Surfers”, numit insa de colectionari “The Red Album”.

Urmeaza “Paleosonic” de pe “Small Craft on a Milk Sea”, mult asteptatul nou album, al 24-lea, al lui Brian Eno, longevivul muzician, compozitor, experimentator si teoretician britanic al sunetului, creditat de critica de specialitate ca inventator al multor stiluri din ceea ce se intelege astazi prin muzica electronica.

La microfon Lucian Stefanescu, va reamintesc ca ascultati recomandarile “Europei Libere” pentru aparitiile discografice ale lui 2010, o serie dedicata exclusiv muzicii electronice. Ascultam in continuare piesa “Green Butter” de pe albumul cu acelasi nume al muzicianului american Transient, urmata de “Promenade avec la fée”, de pe albumul “Découpages” al producatorului francez Le Perche Oreille.

“AM 4” cu Mastermind in continuare de pe una din multele compilatii lansate anul acesta de casa de discuri Soul Jazz Records de la Londra. Cum se stie, Londra continua fie locul de unde se da tonul in experimentul si avangarda sunetelor contemporane, iar compilatiile de la Soul Jazz Reords o dovedesc cu prisosinta.

De la Londra la Saint-Etienne acum, va propun in continuare “Smoke In Our Minds” de pe “Burning Before Sunset” al lui Brain Damage. Raphael Talis si Martin Nathan sint un duo bass – machine, faimos pentru albumul “Spoken Dub Manifesto” care foloseste poeme spuse in franceza, araba si engleza, in chip de instrumente pentru elaborate aranjamente dub. I-am vazut la Bucuresti la Rokolectiv. Halucinanta trupa!

Va reamintesc ca ati ascultati recomandarile “Europei Libere” pentru aparitiile discografice ale lui 2010, o serie dedicata exclusiv muzicii electronice Am incheiat cu “Suratal ihklas” de Doug Carn, o piesa remixata de Fulgeance Smartbanging, pe volumul doi al compilatiei “Heavenly Sweetness” al casei de discuri cu acelai nume de la Paris. O colectie de piese de jazz si variantele lor remixate electronic. Seria recomandarilor continua la sfirsitul saptaminii. Lucian Stefanescu va multumeste pentru atentie, si va ureaza La multi Ani!
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG