Linkuri accesibilitate

„Onisifor Ghibu, apostolul Basarabiei” (România liberă)


Mesajul de Crăciun al regelui Mihai










„Onisifor Ghibu, apostolul Basarabiei” – se intituleaza un articol semnat de Virgil Lazar in cotidianul Romania libera. Savantul este prezentat drept intemeietor al Universitatii din Chisinau, prin pledoaria sa pentru infiintarea unui institut superior de agricultura. Autorul evoca represaliile la care Onisifor Ghibu a fost supus de comunisti dupa 1944, de la cele opt luni in lagarul de la Caracal pana la detentia in inchisoarea de la Fagaras. Sunt amintite si gesturile de pretuire ale basarabenilor, care au dezvelit in 1998 un monument inchinat amintirii academicianului si, de potriva, fiului sau Octavian Ghibu.

Ajunul Craciunului este umbrit in presa din Romania de comentariile la cazul tragic al barbatului care s-a aruncat de la balconul Parlamentului Romaniei, in prezenta, la microfon, a premierului Emil Boc. Tendinta generala a comentatorilor este sa remarce teribila tensiune psihologica in care traiesc romanii, dar de aici incolo tonul se diferentiaza. Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei, critica modul in care televiziunea de stiri „anti”, cum numeste postul Realitatea TV, a infatisat incidentul – si anume, drept ilustrarea existentei unei guvernari criminale, care nu are nimic sfant. In Romania libera, Cristian Parvulescu face legatura intre incercarea de sinucidere a electricianului de la TVR si greva foamei, de 70 de zile, in care s-a aflat la un moment dat o invatatoare. Amandoi protestau fata de masurile de austeritate ale guvernantilor. In sfarsit, Rodica Ciobanu, de la Gandul, spera ca tragica intamplare va rascoli constiintele politicienilor.

Ziarele de la Bucuresti au preluat, in acelasi timp, mesajul de Craciun al regelui Mihai I, care exprima speranta ca anul viitor va aduce respect si etica in institutiile din Romania, simt al datoriei si altruism in viata publica. Fostul suveran, in varsta de 89 de ani, le reaminteste romanilor ca toate guvernele europene au acum greutati si ca, in mod evident, criza economica obliga la masuri impopulare. Anul viitor ar putea fi insa ceva mai bun. „Asa sa ne ajute Dumnezeu” – isi incheie mesajul regele Mihai.
XS
SM
MD
LG