Linkuri accesibilitate

21.12 - București: Viaţă şi istorie


„Astăzi, societatea românească arată ca un vas spart...”


21 decembrie 2000

Actualitatea. (Comentariu: Octavian Paler).

Viaţă şi istorie.

„Revoluţia de acum 11 ani, numită de mulţi, din ce în ce mai mulţi numai evenimentele din decembrie, este aniversată din ce in ce mai discret. Politicienii nu mai caută capital electoral în ea. Nu mai este nici la modă disputa” a fost o revoluţie sau o lovitură de stat?”.

Nici adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, cerut mereu, promis mereu, amânat tot atât de des, nu mai este de interes. [...] Dacă în anii trecuţi, luna decembrie stătea toată sub semnul rememorărilor, anul acesta abia dacă s-au făcut câteva referiri sumare [...] Pe scurt, ceea ce până acum era viaţă amintită a devenit istorie.

[...] Cei 11 ani trăiţi în libertate ne arată că însăşi libertatea se banalizează.
Decepţiile au lucrat mai mult decât timpul la uzura prestigiului revoluţiei. La trecerea ei din viaţă, în istorie. Cu 11 ani în urmă credeam că toate iluziile deveniseră posibile.

Nimănui nu i-ar fi trecut atunci prin minte că vor putea exista nostalgici care să suspine după existenţa cenuşie din epoca totalitară. [...] Nimeni nu a crezut că la sfârşitul secolului, în anul 2000, vor avea loc nişte alegeri la care 3 milioane de români vor vota cu un extremism de sorginte ceauşistă.

Fireşte că România nu mai este cea de acum 11 ani. Ştim însă după experienţa ultimelor alegeri că democraţia rău înţeleasă se poate sugruma singură şi că deci libertatea nu este ireversibilă. Ea se poate pierde chiar mai uşor decât a fost câştigată.

După 11 ani, democraţia noastră este încă fragilă iar statul de drept are temelii şubrede. [...] N-aş putea să închei aceste consideraţii fără să-mi amintesc cu melancolie cât de emoţionantă, cât de înălţătoare era solidaritatea noastră acum 11 ani. Din păcate, astăzi, societatea românească arată ca un vas spart...”
XS
SM
MD
LG