sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 06:20

  Arhiva istorică Radio Europa Liberă / Oameni, destine, istorie

  24.10.98 - Octavian Paler (1926-2007): Nu știam că libertatea poate arăta și urît

  Convorbire cu unul dintre puținii intelectuali români cărora li se potrivește într-adevăr expresia „director de conștiință”.

  Octavian PalerOctavian Paler
  x
  Octavian Paler
  Octavian Paler

  Multimedia

  Audio

  24 octombrie 1998  24.10.98 - Octavian Paler (1926-2007)
  .

  Oameni, destine, istorie
  .
  O emisiune de Mircea Iorgulescu.
  Invitat: Octavian Paler.

  Prezență proeminentă și constantă în viața publică românească, el este unul dintre puținii intelectuali români cărora li se potrivește într-adevăr expresia „director de conștiință”. Nu este înregimentat în nici un partid politic, nu deține nicio funcție administrativă, nu se identifică prin nimic altceva decît propriul nume și propria iscălitură. Nu are și nu este asociat la vreo afacere, singura lui afacere este scrisul.

  In urmă cu zece ani, în 1988, într-o seară de octombrie, un grup de intelectuali români se aduna în demisolul unei clădiri bucureștene unde era locuința unui coleg al lor, pentru a iniția o acțiune de protest împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu. A fost în acea seară o discuție lungă, pe alocuri confuză și despletită, permanent însă aprinsă. Ceea ce nu știau însă participanții era că toată discuția lor era înregistrată, desigur în secret, de microfoanele Securității.
  Douăzeci și patru de ore mai tîrziu unii dintre cei care fuseseră acolo au fost puși sub o urmărire strictă și ostentativă, de intimidare. Cîțiva aveau să fie apoi chemați de autorități la lungi discuții ce urmăreau dezamorsarea acțiunii de protest preconizate. [...]

  Lui Octavian Paler, care fusese unul dintre participanți la acea memorabilă întîlnire, răsturn area regimului comunist avea să-i redea dreptul la semnătură, care-i fusese suspendat.  (Textul integral al emisiunii a fost publicat în vol. M. Iorgulescu, Convorbiri la sfârșit de secol. Editura Fundației Culturale Române, 2006, pp. 99-118).
  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate