Linkuri accesibilitate

Spre Bruxelles, spre integrarea europeană, spre o putere democratică


Interviul acordat Europei Libere de președintele interimar Mihai Ghimpu.






Europa Liberă: Este pe cale să se schimbe direcția politică a Moldovei în urma alegerilor de la 28 noiembrie ?


Mihai Ghimpu: „La moment nu am motive să spun că s-a schimbat direcţia politică a Republicii Moldova. La moment direcţia este spre Bruxelles, spre integrarea europeană, spre o putere democratică.”

Europa Liberă: În ce condiţii poate fi resetată Alianţa pentru Integrare Europeană?

Mihai Ghimpu: „Totul depinde de noi, partidele politice, cărora li s-a acordat acest vot de încredere. Ce urmărim noi – interesul statului, al cetăţeanului? Sau interesele personale, sau de partid? Sau de grup? Sau interesul altcuiva, altui stat? Să nu uităm, că majoritatea cetăţenilor au pledat pentru un curs european.”

Europa Liberă: De ce se discută, totuşi, atât de intens că PCRM-PD ar putea să facă coaliţie de centru stânga?

Mihai Ghimpu: „Fiindcă, din păcate, perioada de guvernare a Alianţei a creat şi multe semne de întrebare pentru unii. Pe de altă parte interesul Federaţiei Ruse; clar spus, [ea] este cointeresată să avem relaţii strategice, dar relaţii strategice aşa cum le avem şi astăzi – cu prezenţa armatei ruse pe teritoriul nostru, cu Transnistria, cu piaţă rusă – ba avem, ba nu avem. Aici depinde de maturitatea noastră. Suntem noi partide politice, care exprimăm voinţa cetăţenilor? Sau suntem partide politice, care folosim votul cetăţenilor?”

Europa Liberă: Pentru când aţi putea să vă întâlniţi în formatul 1+1+1?

Mihai Ghimpu: „Trebuia încă ieri.”

Europa Liberă: Pentru ziua de luni este preconizată discuţia PD-Partidul Comuniştilor. PL cu cine începe discuţia?

Mihai Ghimpu
: „Cred că noi trebuie să avem discuţii în trei. Mi-aş dori o întâlnire aşa, fiindcă am promis-o public, cu PD-ul şi apoi să ne întâlnim în trei. Dar PD-ul e în drept, ca şi PLDM-ul, să discute şi cu comuniştii. Ei au spus că vor discuta. Noi am spus că nu. Deci, urmează să se întâlnească şi să luăm o decizie. Lumea trebuie să ştie încotro ne duc cei care i-au votat.”

Europa Liberă: Bănuiesc eu, că toate discuţiile vor porni, totuşi, de la cele trei funcţii supreme în stat, cum vor fi repartizate. PD nu a exclus, că cu ei ar fi mai generoşi cei din Partidul Comuniştilor, care le-ar oferi funcţia de speaker.”


Mihai Ghimpu: „Ce să spun eu? Dacă unii nu înţeleg ce înseamnă alianţă? Şi nu înţeleg, că aceste funcţii nu depind de unul, dar de trei, atunci îmi pare rău. Să te gândeşti la faptul – nu fi hapsân, că nu ai să ai nici una.”

Europa Liberă: Dacă totuşi se insistă pe varianta creării unei coaliţii de centru-stânga, credeţi că se găsesc voturi suficiente pentru alegerea şefului statului din cealaltă tabără?

Mihai Ghimpu: „N-au ce miza, eu cred, că aici. La PL nici nu se discută. Nici PLDM n-o să accepte, fiindcă au 32 de mandate şi atunci cum? Nu, în zadar e, nu. Vreau să cred, că ne-am maturizat, am tras nişte concluzii după acest an de zile. Cu atât mai mult vreau să spun, să nu uităm, că noi înţelegerea am avut-o pe patru ani, când am constituit Alianţa. Nu? Pe patru ani.”

Europa Liberă: Dar foarte sincer, care ar fi compromisul din partea Partidului Liberal, pe care-l conduceţi?

Mihai Ghimpu: „Noi suntem absolut gata, numai ceea ce am spus. Dacă îţi asumi răspunderea, asta înseamnă, că trebuie să ai funcţia care decide ceva în statul ăsta.”

Europa Liberă: Aţi accepta PL-il să deţină funcţia de şef al Executivului?

Mihai Ghimpu: „De ce nu? Credeţi că nu avem? Avem oameni pentru Executiv. Nu poţi să-ţi asumi răspunderea într-o perioadă foarte dificilă, foarte grea, şi pe urmă să răspunzi, neavând funcţia decisivă.”

Europa Liberă: În orice circumstanţă, insistaţi să deţineţi o funcţie înaltă în stat, PL-ul?

Mihai Ghimpu: „Dar altfel cum? Eu cu două funcţii şi câte am înghiţit eu în această perioadă, dar fără funcţii. Nu. O să vină ziua, când am să spun mai mult. Acum e mai important să ne împăcăm cu ceea ce avem. Şi să ne acceptăm aşa cum suntem. Diferiţi.”

Europa Liberă: Cum separi aceste două funcţii, la momentul partajării lor: funcţia de speaker şi de şef de stat?

Mihai Ghimpu: „Trebuie să facem tot posibilul ca aceste funcţii să fie ocupate şi să existe nu unul în două funcţii, dar să existe trei, care deţin aceste funcţii şi se ocupă fiecare de atribuţiile sale. Numai aşa poate Republica merge înainte.”

Europa Liberă: Dar în lipsa celor două mandate?


Mihai Ghimpu: „Eu nu văd aici nici o problemă.”

Europa Liberă: Credeţi, că se găsesc două voturi? Din partea comuniştilor?

Mihai Ghimpu: „Noi o să găsim soluţii. Important e noi să le adunăm pe astea 59. Şi pe urmă le vom găsi şi pe celelalte două. Dacă nu le adunăm pe astea 59, ce ne mai trebuie acelea două? O să le caute altcineva patru.”
XS
SM
MD
LG