Linkuri accesibilitate

Bilanț MAI al campaniei electorale - cea mai liniștită din ultimul deceniu


Mihai Cibotaru (MAI)
Mihai Cibotaru (MAI)

Poliţiştii au deschis totuși 3 dosare penale, între care cel de la Ungheni, unde a fost agresat de paza de corp a preşedintelui PCRM un simpatizant al PLDM.

Judecând după declaraţiile liderilor politici, campania electorală din care au rămas ceva mai mult de 24 de ore a fost foarte agitată. Cei care asigură ordinea în timpul campaniei spun însă că ea a fost cea mai liniştită din istoria Moldovei independente.

Un bilanţ pe care l-a prezentat azi Ministerul Afacerilor Interne arată că partidele şi candidaţii independenţi au admis, faţă de ultimele alegeri parlamentare de anul trecut din iulie, aproximativ de două ori mai puţine încălcări. Cel mai des concurenţii electorali au neglijat restricţiile pentru afişarea publicităţii. Partidele nu s-au limitat să-şi încleie afişele electorale doar în locurile permise, adică pe panourile pentru afişaj electoral, şi s-au folosit de stîlpi şi de garduri. Lideri la afişatul în locuri interzise, după datele MAI, sînt PCRM, PD şi AMN.

Şi în această campanie, concurenţii electorali au făcut uz de serviciile minorilor. Apărătorii ordinii au înregistrat 9 cazuri în care copii sub 18 ani lipeau afişe sau împărţeau fluturaşi electorali, lucru pe care legea nu-l admite.

Oficiali de la MAI au raportat şi cazuri de distrugere a panourilor altor concurenţi, care, spre sfîrşitul campaniei, s-au înmulţit.

Poliţiştii au calificat drept abatere şi lipsa de pe afiş sau fluturaş a numelui concurentului, ca de altfel şi lipsa datei cînd a fost tipărit, a tirajului şi a denumirii tipografiei, Direcţia de investigaţie a fraudelor urmînd să stabilească dacă tipografiile nu au comis în acest caz mai mult decît o încălcare sancţionată cu o pedeapsă uşoară.

Şeful Direcţiei de ordine publică de la Ministerul de Interne, Mihai Cibotaru a raportat şi încălcări mai puţin obişnuite la care s-au dedat concurenţii. “E vorba de Rîşcani, Nord, Partidul Comuniştilor. Dacă ţineţi minte cînd a fost ajutorul acesta din partea guvernului, 260 de lei, adică dumnealor se prezentau la Banca socială sau la casele unde se repartizau sumele acestea băneşti, ei repetau că aceste ajutoare, dădeau revista Comunistul şi spuneau că acestea sînt ajutoare din partea PCRM-ului. ”

Chiar dacă încălcările au fost mai puţine, campania nu s-a petrecut fără aşa-zisele incidente electorale. Poliţiştii au deschis pînă acum trei dosare penale, unul se referă la cazul mediatizat pe larg de la Ungheni, unde a fost agresat de paza de corp a preşedintelui Partidului Comuniştilor un simpatizant al PLDM.

Totuşi oficialii de la MAI susţin că aceasta a fost cea mai liniştită campanie din ultimul deceniu, în speranţa că zilele care urmează, inclusiv cea de duminică cînd moldovenii sînt chemaţi la urne, să fie la fel de calme.
XS
SM
MD
LG