Linkuri accesibilitate

PARE 1+1 - program de încurajare a gastarbeiterilor să investească acasă


Pentru fiecare afacere deschisă de gastarbeiteri, guvernul se angajează să dubleze suma investiției (nu mai mult de 200 de mii de lei)

Ministerul economiei a inceput astazi sa testeze un program nou menit sa incurajeze moldovenii intorsi din strainatate sa-si investeasca banii intr-o afacere acasa. Pentru fiecare leu investit de gastarbeiteri, guvernul promite sa adauge si el un leu.

Vice-ministrul economiei Octavian Calmic a declarat ca programul PARE 1+1 a fost elaborat pe baza experientelor reusite in alte tari: „Principiul de baza este la fiecare leu investit, un leu sa fie acordat in cadrul acestui program. Pentru anul urmator noi planificam sa atragem in acest program circa 100 de milioane de lei, atat bani bugetari cat si bani din alte surse externe, insa pana la acea etapa, totusi punem accentul pe ridicarea nivelului de competitivate sau nivelului de cunoastere a tot ce inseamna ducerea unei afaceri.”

Pentru fiecare afacere deschisa de gastarbeiteri, guvernul se angajeaza sa dubleze suma investitiei, dar care nu poate fi mai mare decat 200 de mii de lei. In cazul cand investitia este mai mare, exista o solutie creditara, spune Iulia Iabanji, director al Organizatiei pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Iulia Iabanji: „La intreprinderile active noi garantam pana la 50 la suta din marimea creditului solicitat, dar nu mai mult de 700 de mii de lei, acest plafon a fost ridicat in acest an, si la intreprinderile noi create, noi garantam pana la 70 la suta din creditul solicitat, dar nu mai mult de 300 de mii de lei.”

Am vorbit cu mai multi moldoveni care s-au intors acasa dupa ce au lucrat mai multi ani peste granita. Petru Jalba a lucrat 7 ani in Irlanda. S-a intors in Moldova din cauza ploilor irlandeze, dar nu degeaba, si-a deschis o afacere.

Petru Jalba: „Sunt intors de 4 ani, am investit in constructii, si acum tot vreau sa continui in constructii. Daca va fi asa cum spune guvernul, da, cred ca incet gastarbeiterii vor incepe sa investeasca.”

Stefan Sandic, un alt gasterbeiter inca nu si-a deschis afacerea, dar o are in minte. Crede ca programul PARE 1 plus 1 ii va fi de ajutor.

Stefan Sandic: „Vreau sa ma ocup cu apicultura, ca sa produc un spectru larg de produse, ca sa fie in farmaceutica, in industria alimentara, in industria de cosmetica. In Moldova, daca se face o afacere serioasa, este necesar sa fie calitate si produsele sa fie ambalate.”

Vasile Nasu are o livada de 5 ani, si vrea sa-si dezvolte afacerea: „Am lucrat in Italia vreo 10 ani, sunt intr-o faza de asteptare. As vrea sa continui, sa mai fac o sera, o linie de producere. Am nevoie de investitii.”

Sergiu Ciobanu, alt tanar intors de peste hotare s-a aratat mai sceptic: „Multe noutati n-am aflat. N-a fost ceva care sa ma impresioneze. Voi aplica, dar inca nu am intrat in detalii, n-am inteles conditiile.”

Datele statistice oficiale spun ca aproximativ 400 de mii de cetateni moldoveni lucreaza peste hotare. Estimari neoficiale spun ca e vorba de peste 800 de mii de persoane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG