Linkuri accesibilitate

Guillermo Farinas - laureat al premiului Saharov


Guillermo Farinas află la Santa Clara de premierea sa
Guillermo Farinas află la Santa Clara de premierea sa

Parlamentul European onorează lupta disidentului cubanez pentru libertatea cuvîntului și drepturile omului.

Parlamentul European i-a conferit astăzi prestigiosul premiu Saharov pentru drepturile omului disidentului cubanez Guillermo Farinas într-un moment în care Europa discută dacă să normalizeze relaţiile cu regimul comunist. Premiul a fost anunţat astăzi la Strasbourg de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Buzek a spus că „Guillermo Farinas este un jurnalist independent şi un disident politic. El a fost gata de sacrificii, şi-a riscat sănătatea şi viaţa ca să facă presiuni pentru schimbare în Cuba. Farinas a folosit greva foamei pentru a protesta şi contesta lipsa de libertate a cuvântului în Cuba, purtând speranţa tuturor celor care au nevoie de libertate, drepturile omului şi democraţie”.

În vârstă de 48 de ani, Farinas a petrecut 11 ani şi jumătate în închisoare şi s-a aflat de 23 de ori în greva foamei. Anul acesta, o grevă de 135 de zile aproape că l-a costat viaţa, dar a convins guvernul comunist cubanez să elibereze 52 de deţinuţi politici.

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 50 de mii de euro va avea loc la Strasbourg pe 15 decembrie. Este pentru a treia oară când premiul Saharov este acordat reprezentanţilor Cubei. Disidentul Oswaldo Paya a primit premiul în 2002. În 2005 distincţia a fost acordată "Doamnelor în Alb” un grup de femei ale căror soţi sunt întemniţaţi în Cuba. Guvernul comunist de la Havana nu le-a lăsat însă să călătorească la Strasbourg pentru a ridica premiul.
Preşedintele Parlamentului European şi-a exprimat speranţa că ele vor putea veni la Strasbourg anul acesta, împreună cu Guillermo Farinas. Premiul care poartă numele disidentului sovietic Andrei Saharov a fost instituit în 1988.

Alegerea laureatului de anul acesta are loc cu patru zile înainte ca miniştrii europeni de externe să ia în discuţie relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Cuba.
Guvernul de stânga al Spaniei doreşte normalizarea acestor relaţii, spunând că înlocuirea tacticilor dure de până acum poate accelera schimbările pe insula comunistă. Însă Cehia şi Slovacia, ţări ale fostului bloc comunist, se opun, cerând păstrarea poziţiei comune actuale. Conform acestei poziţii, Uniunea Europeană insistă ca autorităţile cubaneze să facă progrese spre respectarea drepturilor omului înainte de normalizarea relaţiilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG