Linkuri accesibilitate

Cine-l va apăra pe jurnalistul Vardanean?


Dosarul jurnalistului Ernest Vardanean, arestat pentru spionaj cu o jumătate de an în urmă la Tiraspol a fost transmis instanţei de judecată.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem ca de obicei cu buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de colega mea, Liliana Barbăroşie.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anchetatorii transnistreni au trimis pe 7 octombrie în instanţă dosarul jurnalistului Ernest Vardanean aflat în arest la Tiraspol de jumătate de an sub acuzaţia de spionaj în favoarea Chişinăului. Soţia jurnalistului, Irina Vardanean a declarat Europei Libere că aceasta înseamnă prelungirea automată a termenului de arest pe perioada procesului care poate dura până la 6 luni. Irina Vardanean a mai spus că nu cunoaşte cum sunt formulate acuzaţiile împotriva soţului ei şi care este pedeapsa cerută de procurorii, pentru că dosarul este ţinut în secret. Ernest Vardanean este apărat de un avocat din oficiu. În ciuda cererilor de la Chişinău şi ale unor guverne occidentale, autorităţile transnistrene nu acceptă avocaţii angajaţi de familia jurnalistului. Mai multe, peste câteva minute.

Legatura de telefonie fixă între cele doua maluri ale Nistrului ar putea fi restabilită în luna octombrie, a anunţat vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov, citat de agentia Info-Prim Neo. Potrivit sursei citate, subiectul ar fi fost discutat între premierul Vlad Filat si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov iar dinspre Tiraspol mesajele primite de autorităţile moldovene ar fi pozitive în legătură acest subiect.

Statele Unite continuă sa solicite Rusiei să pună capat ocupării unor teritorii din Georgia, să-şi retragă forţele şi să respecte întelegerile convenite prin acordul de încetare a focului din 2008, a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton la o reuniune comună cu premierul Georgiei, Nikolos Gilauri, la Washington. Doamna Clinton a spus că ţara Statele Unite sînt hotarite sa continue parteneriatul cu Georgia si sa sprijine eforturile reformiste si democratice ale acestei ţări.

Agenţia Interfax relatează că preşedintele Ucrainei Viktor Yanukovich a salutat ceea ce a numit „startul dialogului” dintre Chişinău şi Tiraspol, spunând că este „un semn bun”. Nu este limpede la ce anume dialog s-a referit Yanukovich. Vorbind cu ocazia unei vizite la Paris, liderul ucrainian a mai spus că ţara sa va face tot posibilul pentru ca Transnistria să obţină „un nou statut”, dar numai ca parte din Republica Moldova. Viktor Yanukovich a mai spus că organizaţiile internaţionale ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea conflictelor îngheţate şi să evite folosirea „dublei măsuri” în abordarea lor.

Un disident chinez întemniţat a câştigat premiul Nobel pentru Pace pe 2010. Preşedintele comitetului Nobel de la Oslo, Thor Jagland a spus că Liu Xiaobo a fost ales drept laureat pentru îndelungatele sale eforturi paşnice de a promova drepturile omului în China. Activistul chinez, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat anul trecut la 11 ani de închisoare sub acuzaţii de subversiune. La scurt timp după anunţ, autorităţile comuniste de la Beijing au spus că prin distincţia acordată dizidentului, comitetul Nobel a „întinat” prestigiul premiului şi au avertizat că relaţiile dintre China şi Norvegia vor avea de suferit. Premierea lui Liu Xiaobo a fost salutată de autorităţie din Taiwan şi de liderul exilat al tibetanilor Dalai Lama. Liderii Franţei, Germaniei şi preşedintele american Barack Obama au cerut Chinei să-l pună în libertate pe laureat.

Într-o nouă prognoză, FMI anticipează că aşa-numitele economii emergente, sau în curs de dezvoltare, în frunte cu China, vor da tonul relansării economiei globale. FMI se aşteaptă ca anul acesta economia chineză să crească cu peste 10%, urmată de cea a Braziliei, cu 7,5%. Cea mai mare economie a lumii, a Statelor Unite, ar urma să crească în 2010 cu 2,6%, iar economia zonei euro, cu 1,7%. Pentru ţările CSI, media creşterii economie pe anul curent este estimată la 4,3%.

Prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a fost numită „cea mai influentă femeie din lume” în clasamentul anual al revistei americane „Forbes”. Cancelarul german Angela Merkel, care ocupa locul întâi anul trecut, a ajuns pe poziţia a patra, iar secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, ocupă locul cinci. Locurile al doilea şi al treilea revin Irenei Rosenfeld, şefa concernului Kraft Foods şi moderatoarei TV Oprah Winfrey. În noul clasament „Forbes”, opt dintre femeile clasate pe primele zece locuri sunt din Statele Unite.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

După 6 luni de arest preventiv la Tiraspol, dosarul jurnalistului Ernest Vardanean a fost trimis la tribunal aşa că poate începe procesul. Numai că soţia lui Vardanean, Irina, a declarat Europei Libere că nu se ştie care sunt acuzaţiile, cum sunt formulate şi ce pedeapsă se cere. Ernest Vardanean a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie şi iniţial acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova şi înaltă trădare.

Irina şi Ernest Vardanean
Irina Vardanean
: „Am primit răspunsul oficial că dosarul a fost transmis judecătoriei supreme. Asta înseamnă că în scurt timp va fi numit un judecător şi că dosarul va fi examinat de instanţă. Astfel, toate speranţele că această comedie va lua sfărşit şi că Ernest va reveni acasă s-au spulberat. Soţul meu va ajunge în faţa instanţei şi se pare că autorităţile de la Tiraspol îşi vor duce planul la bun sfârşit. Iar noi nu putem să facem nimic. Nimic măcar să-i oferim un avocat. Omul va merge în judecată fără avocat!”

Irina spune este dezamăgită de avocatul din oficiu numit de autorităţile transnistrene, dar în acelaşi timp i se interzice în continuare să uzeze de dreptul său legal de a-şi alege apărarea.

Irina Vardanean: „Avem un aşa-numit avocat de stat, pe care tot autorităţile transnistrene ni l-au dat şi care bineînţeles că este de partea lor. De aceea, practic nu comunicăm. Este foarte greu să obţii de la el chiar şi cea mai simplă informaţie. Este un avocat de forma şi nu avem practic nici o susţinere juridică de la el”.

Soţia jurnalistului Ernest Vardanean zice că nu i s-au comunicat nici un fel de detalii despre viitorul proces şi nu cunoaşte nici acuzaţiile ce i se aduc soţului său. Procesul se va ţine cu uşile închise şi va fi secret ca şi ancheta desfăşurată până acum de mgb-ul transnistrean. Între timp, întâlnirile Irinei cu soţul său, care a fost obligat să nu divulge conţinutul dosarului, au devenit tot mai rare.

Irina Vardanean: „Nu cunosc procedurile juridice, însă dacă dosarul a mers în instanţă este posibil ca săptămâna viitoare să aflăm deja numele judecătorului şi poate că va avea loc şi prima audiere în următoarele săptămâni. Deocamdată, avocatul nu ne-a dat nici o informaţie. Nu ştiu nici cât ar putea dura procesul, câte şedinţe vor fi şi nici cu ce se va încheia. Lui Ernest i se incriminează acelaşi articol din codul penal. Singurul lucru pe care l-am înţeles este că ei nu ar mai avea pretenţii faţă de pretinsa divulgare a „secretului de stat”. În finalul articolului există formularea „şi alte acţiuni”, deci, ei au orientat ancheta spre această formulare – „alte acţiuni”. Despre ce alte acţiuni concret este vorba, nu se precizează. Şedinţele de judecata vor fi cu uşile închise. Deci, nu există nici o informaţie, nici despre proces, nici despre dosar. Singurul lucru pe care-l ştiu este că Ernest a fost informat despre materialele anchetei, pe care însă nu are dreptul să le divulge. Şi, în general, în ultima vreme ne vedem foarte rar. Din iulie, ne-am întâlnit numai de 2 ori – pe 24 august şi pe 21 septembrie. Am obţinut foarte greu aceste întrevederi. Nu ştiu ce va fi mai departe. De acu încolo, cel care va permite sau nu să ne vedem va fi judecătorul. Deci, acum trebuie să aşteptăm să fie numit un judecător şi după asta să depunem cerere cu rugămintea să ne permită o întrevedere. Până acum, anchetatorul nu ne permitea să ne vedem”.

La întrebarea dacă autorităţile de la Chişinău continuă să-i acorde susţinere aşa cum au promis, Irina a răspuns.

Irina Vardanean: „În privinţa Chişinăului, e o situaţie foarte delicată. Pentru că, pe de o parte, se creează impresia că toţi au uitat de noi, demult. Şi nu am nici o informaţie de la Chişinău, până când nu încep eu să sun şi să mă agit. În general, nu văd nici o acţiune din partea lor. Au promis sprijin juridic, dacă vă amintiţi, încă în luna aprilie, în faţa camerelor TV, au declarat sus şi tare acest lucru, mi-au promis sprijin juridic - a fost singura mea răgăminte. A trecut o jumătate de an şi nici până astăzi nu avem un avocat ce ar avea acces la dosar, pe care Tiraspolul l-ar accepta. Avocaţii moldoveni nu sunt acceptaţi, numai cei din Transnistria. Mi-au promis să coordoneze acest lucru cu Rusia. Au promis, iarăşi, cu mare pompă, ţineţi minte agitaţia din aprilie, şi... nimic. Şi iată că acum Ernest va fi judecat fără un avocat. Pe un articol absurd, cu o acuzaţie absurdă şi absolut fără nici o apărare. Constatăm acum că trebuie să ne descurcăm de unii singuri, dar singuri nu putem face nimic, pentru că dosarul e de importanţă statală, e un dosar politic, făcut la comandă şi toate uşile ne sunt închise. De aceea, suntem într-un impas total, suntem cu totul disperaţi şi dezamăgiţi. Şi în afară de frică şi deznădejde nu simţim nimic”.

Irina Vardanean zice că în această situaţie speră doar la un ajutor divin.

Irina Vardanean: „Contăm numai pe ajutorul lui Dumnezeu. Dacă cineva ar fi putut să ne ajute până acum, ne-ar fi ajutat demult. Dar toate încercările sunt foarte anemice. Sigur, când e vorba de auto-promovare, ei spun că se lucrează. Părerea mea însă e că atunci când se lucrează, sunt şi rezultate, dar rezultate nu-s. Respectiv, pentru mine lipsa de rezultate echivalează cu lipsa acţiunilor. Asta-i tot. Să se supere tovarăşii, dar asta e realitatea, eu nu pot să mint. Şi eu cred că asta nu le va ridica popularitatea acum în campania electorală. Nici nu am un asemenea scop, dar parcă sunt bărbaţi maturi, cu funcţii înalte şi eu cred că ar trebui să poarte răspundere pentru promisiunile lor”.

În ciuda faptului că are doi copii mici – un băiat care a mers anul acesta pentru prima dată la şcoală şi o fetiţă de numai un an, jurnalistul Ernest Vardanean a primit refuzul autorităţilor de la Tiraspol la cererea să fie cercetat în libertate. Cea care întreţine acum familia este Irina. Când este la serviciu, cu copiii rămâne mama lui Ernest. Irina zice că deşi are numai 7 ani, copilul ei ştie deja ce este arestul şi detenţia, şi ce înseamnă mgb.

Irina Vardanean: Mulţumim Domnului, ne descurcăm, cu încetul. Cu fetiţa e mai simplu, are doar un an. Cu băiatul e mai dificil. A mers în clasa întâi. Este foarte isteţ, înţelege tot ce se întâmplă şi, psihologis suportă foarte greu această situaţie. Noaptea se trezeşte plângând, are coşmaruri, visează că casa-i plină de securişti. Doar toate s-au întâmplat sub privirile lui: şi arestul, şi percheziţiile. Cu o lună în urmă, au venit la noi să ne confişte bunurile, pentru că articolul respectiv, pe lângă pedeapsa cu detenţia de la 12 la 20 de ani, prevede şi confirscarea averii. Şi au fost trei angajaţi ai mgb-ului şi au pus sechestru pe averea noastră. Aşa că, tot ce avem în apartament e sub sechestru”.

Radu Benea: Spune Irina Vardanean, soţia jurnalistului şi politologului independent de la Tiraspol, Ernest Vardanean, arestat de secviciile secrete transnistrene în data de 7 aprilie sub acuzaţia de spionaj. Interviul a fost realizat de colega noastră, Diana Răileanu.

Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postica a declarat Europei Libere că potrivit aşa numitului cod de procedură penală al Transnistriei, Ernest Vardanean va sta în arest încă cel puţin şase luni de zile. Dacă până atunci nu va fi emisă o hotărâre judecătorească, termenul ar putea fi prelungit. Alexandru Postica rămâne optimist că instanţa va pronunţa o decizie până la sfârşitul anului, deşi înţelege că nu există nici o garanţie în acest sens.

Alexandru Postica
Alexandru Postică
: „E complicat să spunem ce poate să facă un organism care nu este recunoscut de nimeni şi care vrea să se manifeste pe orice căi prin limitarea şi abuzul total şi negarea tuturor drepturilor locuitorilor din regiune. Nu cred că se poate spune cu exactitate ce se va întâmpla, având în vedere că acţiunile acestor organe nerecunoscute sunt imprevizibile”.

Avocaţii din Chişinău ai lui Ernest Vardanean au depus o petiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului încă în primăvară, la scurt timp după ce jurnalistul a fost arestat, cerând examinarea plângerii sale în regim de urgenţă. Deocamdată, nu există un răspuns de la Strasbourg. Situaţia e complicată nu numai pentru că Ernest Vardanean nu are acces la avocaţii săi, dar şi, potrivit lui Alexandru Postică, şi pentru că Tiraspolul i-a secretizat dosarul.

Alexandru Postică: „Fiindcă chiar şi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului noi am prezentat doar extrase din ziare, imprimări de la TV, extrase din alte surse mass-media. Deci, noi nu avem acces la nici un document ce ţine de învinuirile care i se aduc. Deci, nici o încheiere, nici o decizie a aşa-numitelor organe noi nu avem. Poate de aceea este determinat faptul că CEDO nu poate să comunice la moment dosarul şi nu poate să treacă la examinarea lui. Deşi dosarul a fost depus încă în luna mai şi înregistrat”.

La întrebarea ce poate face acum Chişinăul pentru Ernest Vardanean şi cum poate interveni din momentul în care dosarul a ajuns în judecată, avocatul Alexandru Postică a spus:

Alexandru Postică: „Desigur că acţiuni la nivel de comunicare cu instituţiile internaţionale, fiindcă dacă vă aduceţi aminte problema Vardanean s-a ridicat în lunile aprilie - mai, după care autorităţile parcă ar fi uitat de această problemă, şi este vorba nu doar de Vardanean. Sunt câţiva deţinuţi politici la moment, este vorba şi de Ilie Cazac. Cu greu îmi aduc aminte când autorităţile noastre au menţionat aceste nume în discuţiile cu partenerii europeni sau ruşi”.

Radu Benea: opinia avocatului Alexandru Postică, de la Asociaţia Promo-Lex din Chişinău.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG