Linkuri accesibilitate

Nu există politică socială bună, fără o creştere economică


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „Premisele bunăstării sunt libertatea, economia liberă, presa liberă și justiția independentă”.



Europa Liberă: Domnule Mihai Ghimpu, acest contrast mare – promisiunile optimiste, pe alocuri chiar exagerate şi, pe de altă parte, atât de multă neîncredere din partea cetăţeanului în clasa politică.


Mihai Ghimpu: „Noi n-am venit cu promisiuni din cer, umflate. Noi am spus ca cetăţenii să nu aibă salarii şi pensii mai mici decât coşul minim de consum. Reieşind din necesitatea omului pentru a rezista în perioada grea şi posibilităţile statului de a asigura aceasta. Dacă ar fi fost patru ani de guvernare, acest obiectiv ar fi fost realizat, fiindcă stabilitatea politică şi reformele aduc investitorii. Investitorii înseamnă locuri de muncă, salarii decente şi bani în buget, şi pensii, şi salarii în sfera bugetară. Avem un partid, care a umblat cu promisiunea. Şi acum, cu lansarea în campania electorală comuniştii au spus majorarea până în anul cutare cu atâtea procente pensia, indexaţii, salarii – iată asta înseamnă populism. Pentru că anume aceste partide, care au promovat politica socială mincinoasă sunt acelea, care au dus la sărăcie. Pentru că nu poţi să ai o politică socială bună, fără o creştere economică, fără funcţionarea economiei, care aduce banii.

Şi dacă acuma se va întâmpla, nu dea Domnul, dar zic şi eu, mă rog, politica-i politică, alegerile sunt alegeri, să voteze oamenii iarăşi din nou minciuna, să creadă în aceste promisiuni, păi înseamnă, că noi ne îngropăm şi mai adânc prezentul şi viitorul. Fiindcă nu are acum în Republica Moldova să vină cu aceste promisiuni goale. Pentru noi este foarte important că noi am reuşit, am rezistat în criza asta internă, plus cea mondială. Şi dacă cheltuim bine banul public şi îl programăm acolo unde trebuie, noi putem să mergem înainte. Păcat că cetăţenii noştri se mai lasă manipulaţi de unele partide politice.”

Europa Liberă: Dar de ce lăsaţi în braţele PCRM-ului pe aceşti alegători?

Mihai Ghimpu: „Nu-i lăsăm, dar haideţi să fim aşa, obiectivi – nu vin la întâlnire, ei stau acasă, indecişi. Ei nu mai cred în nimeni. Ei cred că gata, totul depinde numai de el, de sapa din curte, de furcă, de grădina lui, de butoiul lui, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Da v-aţi gândit cum să-i motivaţi?

Mihai Ghimpu: „Motivaţia poate fi doar una. Că într-o familie nu depinde numai de soţ, de tată, sau de mamă. De ambii depinde. Şi de copiii maturi. Aşa şi aici, nu depinde numai de partidele politice, depinde de toată societatea. Partidele politice şi alegătorii, cetăţenii, care trebuie să conştientizeze că depăşirea acestei crize depinde de noi toţi, indiferent. Da, poate unul din noi să se descurce – e om de afacere, are pământ, zice: treaba lor cu politica lor. Dar într-o bună zi omul acesta poate pierde ceea ce are el, fiindcă dacă nu e stabilitate politică, juridică, nu funcţionează legea, lucrurile astea toate într-o bună zi poţi să nu le ai. Iată de ce anume este nevoie ca toţi să ne unim în jurul acestui obiectiv.

Ce înseamnă integrarea europeană? A trăi în baza legii, a avea locuri de muncă, salarii, viitor copiilor, prezent bătrânilor şi tot laolaltă. Adică cum spun eu: democraţie înseamnă libertate şi bunăstare. Cetăţeanul trebuie să tindă, să aibă un scop clar – eu vreau să am salariu şi pensie stabilă. Să nu depind de cine e la putere, cât îmi dă indexare, sau cât îmi dă mie primă, 10 procente, sau 20. Iată, eu asta vreau. Ca cetăţeanul să înţeleagă, ca el să aibă stabil. Şi să nu vină să decidă ministrul, sau deputatul, sau politicianul viaţa lui de mîine. El să aibă o stabilitate.

Iată cum îmi inchipui viitorul Republicii Moldova. Prima: să avem economie care funcţionează, indiferent cine este la putere – comuniştii sau democraţii, sau social-democraţii, sau creştin-democraţii. Şi cetăţeanul nu simte această luptă politică. De zece ori poţi să ai alegeri pe an, dar acest mecanism el funcţionează, economia funcţionează. El are loc de muncă, se duce, lucrează, are salariu, are pensie, are tot. Şi dacă vrea se duce la alegeri, dacă nu, nu se duce, fiindcă nu este obligatoriu. Este un drept, dar nu o obligaţie. Iată, când o să atingem noi acest obiectiv, înseamnă că suntem oameni cu scaun la cap şi deştepţi. Şi ne gândim la noi şi la viitorul copiilor noştri. Toate acestea le putem realiza numai în caz, când avem libertate, economie liberă, presă liberă, justiţie independentă. Iată acestea le pot oferi numai partidele democratice, fiindcă ele promovează aceste valori. Şi nu partide care vorbesc de aceste valori, dar venind la putere folosesc aceste valori în interese meschine.”

Europa Liberă: Totuşi, admiteţi un dialog cu comuniştii? Postelectoral.

Mihai Ghimpu: „Spun eu că alianţă nu vom face, dar dialog, am fost şi sunt pentru. Numai că nu dă rezultat dialogul. De când cunoaştem noi acest cuvânt – comunist, ei nu au fost niciodată pentru dialog, pentru libertate, pentru transparenţă. Ei au fost oamenii, care au luat puterea cu forţa.”
XS
SM
MD
LG